Sociologul Barbu Mateescu pentru Aktual24: „Sudul țării, care e Mordorul PSD-ului, a înregistrat 78% din pierderea totală de populație a Romaniei”

Data:

Problema ascensiunii extremiștilor de la AUR în sondaje nu este chiar atât de înspăimântătoare precum pare la prima vedere, explică sociologul Barbu Mateescu într-un amplu interviu acordat aktual24.ro.

Când sondajele ne arată 30%, de fapt e vorba de românii care au o opțiune politică, adică jumătate din electorat. În realitate, vorbim de 15% din populație, adică un român din 6.

Problema reală începe atunci când celelalte partide trebuie să ajungă la ceilalți 5 români, să stea de vorba cu ei și să afle ce îi preocupă.

Fundamental, românii nu sunt nostalgici după comunism, crede Barbu Mateescu. Sunt mai multe erori de percepție la mijloc.

Pe de o parte, fără ca ei să-și dea seama, locuitorii acestei țări au progresat enorm și și-au ridicat mult pretențiile pe care le au față de sistemul public. Nu sănătatea, educația, administrația au involuat, ci ei au urcat un etaj mai sus și vor mai mult.

„Mordorul lui Sauron din Stăpânul Inelelor“

În același timp, oamenii au acum posibilitatea să compare nivelul lor de trăi cu cel al altora – lucru care în comunism era foarte limitat.

Când spun că era mai bine în comunism, românii se raportează de fapt la cum o duc alții acum, comparativ cu ei. La această se adaugă nostalgia generațiilor mai în vârstă, care-și regretă tinerețea, un fenomen care există dintotdeauna.

Peisajul electoral este unul mai complex decât pare la prima vedere, spune sociologul. PSD se confruntă cu o catastrofă demografică a votanților săi.

Sudul Munteniei, unde se află sursa sa de putere – Mordorul lui Sauron din Stăpânul Inelelor, după cum îl numește Barbu Mateescu –, s-a prăbușit.

Ultimul recensământ arată că 78% din pierderile de populație ale României s-au înregistrat în acest fief al PSD.

Partidul se confruntă cu probleme în a-și mobiliza electoratul care i-a mai rămas, de aceea vedem la candidații săi, în ultimul deceniu, mesaje tot mai dure, tot mai bătăioase.

Prin acestea se încearcă trezirea votanților, scoaterea lor la urne, în condițiile în care baza tradițională a PSD a rămas fără locuitori.

Azi, unul din cele 1.000 de sate cu primari PSD nu mai strânge nici măcar atâtea voturi cât are o scară de bloc din Timișoara.

Citește și: Manager al firmei Flagas, în cazul exploziilor la Crevedia: „Aici doar garau șoferii.” Un martor acuză: „Era o cloacă de gaz care mirosea”

„În Moldova și Muntenia, liberalii nu există”

PNL-ul are o altă problema pe care liderii săi o știu și, probabil, în perioada următoare vor încerca s-o contracareze. În Moldova și Muntenia, liberalii nu există – nu reușesc să strângă voturi. În marile orașe, centrele economice și universitare, se chinuie să facă față USR, fără să reușească prea bine acest lucru. Iar în orașele mici și reședințele de județ mai sărace a apărut un competitor nou, care le mănâncă mult din electorat – AUR.

Continuarea în Aktual24.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related