Ana Blandiana despre cazul Ursu: Nu putem decât să-i bănuim de cinism. Poate și incultură

Data:

Din punctul de vedere al poetei explicațiile Înaltei Curți „neagă vinovăția comunismului și neagă posibilitatea crimelor”, de aceea e „o sfidare la adresa societății civile”. În România „totul se poate întoarce”. Un interviu realizat de Sabina Fati:

DW: Cum vă explicați verdictul în cazul Ursu, în care au fost achitați doi foști ofițeri de Securitate care l-au torturat și bătut pe inginerul Gheorghe Ursu în 1985.

În motivația achitării lor, însă, acești judecători susțin că „la nivelul anului 1985 nu se mai poate considera că există o intenție clară de exterminare sistematică a oricărui opozant din partea autorităților statului”, că Securitatea nu mai era o instituție care oprima sistematic. 

Credeți că este vorba de ignoranța judecătorilor sau poate fi mai mult decât atât?

Ana Blandiana: M-am gândit la această situație și m-am întrebat dacă sunt atât de tineri încât n-au nicio idee despre ceea ce s-a întâmplat atunci.

M-am întâlnit de multe ori cu tineri, elevi și studenți, la Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet și chiar nu știau despre felul în care funcționa Securitatea.

Am avut o întâmplare la Sighet în care am condus un grup de tineri din Baia Mare și când am ajuns la Revoltele din Valea Jiului și de la Brașov, am spus într-o paranteză: aceștia nu erau bineînțeles minerii de la Mineriadă, dar mi-am dat seama că nu au înțeles cuvântul și i-am întrebat

Știe cineva ce înseamnă Mineriadă? Mai întâi a fost așa o tăcere, după care o fetiță mai conștiincioasă mi-a răspuns -Este o formă a luptei clasei muncitoare pentru o viață mai bună -Și mie mi-a venit pur și simplu să leșin, de aceea un moment m-am gândit că poate și în acest caz e la fel.

Totuși, la Înalta Curte nu sunt niște puști neștiutori, deci nu putem să-i bănuim de inocență. Și dacă nu-i bănuim de inocență, atunci nu putem decât să-i bănuim de cinism. Poate și incultură. Totul e o nebunie. Nu mă refer doar la faptul că i-au achitat, aici pot înțelege că ar putea fi vorba de un tip de birocrație juridică, deși nici asta nu stă în picioare, fiindcă știu ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în procesele pentru găsirea vinovaților de omorârea lui Gheorghe Ursu.

Ce mi se pare de neînchipuit este felul în care atât cei trei judecători, cât și Înalta Curte ca instituție explică sentința. Mi se pare că ei își permit să transforme totul într-o chestiune teoretică. 

Citește și: Jumătate dintre români doresc ca armata să fie din nou obligatorie

Putea fi prevenită această sentință cu valoare simbolică atât de mare? 

Sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care au fost achitați torționarii lui Gh. Ursu are într-adevăr  toate șansele să rămână un act simbolic nu doar al felului în care se face dreptate in România, ci și al perspectivei justiției asupra propriei ei istorii din comunism. Decizia Înaltei Curți neagă vinovăția comunismului și neagă posibilitatea crimelor. E o adevărată sfidare la adresa societății civile care de 25 de ani nu face decât să insiste să se întâmple dreptatea în acest proces. Mi-am adus aminte de cât de mult au insistat intelectualii publici și cât s-a scris în presă în momentul în care s-a votat în parlament Legea împotriva negaționismului să se voteze o lege similară și împotriva negării crimelor comunismului, nu doar pentru negarea Holocaustului, dar nu a fost posibil. Acum mă gândesc cum ar fi fost dacă exista o asemenea lege. Dacă ar fi existat, acești judecători nu și-ar fi permis să spună că regimul comunist a fost criminal doar până în 1965. Totuși, Gheorghe Ursu a murit și nimeni nu are dreptul să ignore contextul, să scoată această crimă din context și să spună că a fost vorba doar despre un criminal, pe care Dumnezeu l-a făcut criminal.

Vechiul sistem supraviețuiește prin oameni de felul celor trei judecători care neagă că Securitatea era opresivă, iar regimul comunist era criminal?

Se dovedește că da, inclusiv la nivel instituțional, chiar dacă noi credeam că vechiul sistem supraviețuise doar în mentalitatea oamenilor. Totul mi se pare aproape misterios prin cinismul judecătorilor. Eu personal m-am simțit umilită de această decizie. Încercați să puneți în legătură această decizie cu procesul torționarilor. În urmă cu 20 de ani, Ticu Dumitrescu, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici mi-a arătat o listă cu 200 de nume de torționari încă în viață, pe care a trimis-o și Justiției, dar Justiția  a intervenit doar atunci când din cei 200 mai existau trei sau patru și au fost condamnați doi la pedepse pe care moartea naturală nu a mai îngăduit să fie îndeplinite.

Continuare în Deutsche Welle!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: Facebook Ana Blandiana)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: Doar PSD rămâne același partid infect

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: „Oamenii se...

Armata obligatorie? Un fost ofițer se împotrivește categoric. De ce? | Aktual24

Armata obligatorie. Hari Bucur Marcu, ofițer în rezervă și...

Ziua Mondială a Libertății Presei. Despre jurnaliștii corecți și despre propagandiști

Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită în fiecare...

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...