Iohannis, urmașul lui Dragnea: a promulgat legile justiției fără să aștepte avizul Comisiei de la Veneția

Data:

spot_img

Președintele România a promulgat marți cele trei legi al justiției votate de coaliția PSD-PNL-UDMR în viteză în Parlament, fără o dezbatere publică reală. A ignorat cererile opoziției și ale unor organizații non-guvernamentale de a aștepta avizul Comisiei de la Veneția.

Iohannis a ignorat inclusiv cererea lui Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, care a solicitat în 22 septembrie autorităților române să aștepte avizul Comisiei de la Veneția înainte de a adopta legile justiției.

Citește și: Comisarul european pentru Justiție: Așteptați avizul Comisiei de la Veneția

Cele trei legi promulgate sunt legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor; legea privind organizarea judiciară și legea privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Pe 9 noiembrie, Curtea Constituțională a respins sesizările depuse de USR și Forța Dreptei în legătură cu cele trei legi ale justiției. Pe 11 noiembrie, asociațiile Declic și Funky Citizens i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge Legile Justiției înainte de opinia experților Comisiei de la Veneția. În caz contrar, susțin acestea, cu o opinie critică și cu legile promulgate, România riscă să rămână cu Mecanismul de Monitorizare și Verificare și să piardă șansa de a intra în Schengen.

Citește și: USR a sesizat Comisia de la Veneția pe proiectele legilor Justiției

Principalele prevederi criticate de ONG-uri și USR:

În forma actuală, pachetul legilor Justiției încalcă independența magistraților și nu respectă nici precedentele avize ale Comisiei de la Veneția ori recomandările MCV. Deși pline de prevederi controversate, o parte dintre ele se dovedesc a fi nocive pentru independența sistemului judiciar. Astfel, în forma ajunsă pe masa președintelui, legile justiției:

• Permit ocuparea de funcții nemeritocratic și dominarea numirilor procurorilor și judecătorilor de un grup restrâns de decidenți

• Duc la politizarea sistemului judiciar și menținerea controlului politic asupra numirii procurorului general

• Oferă puteri sporite pentru procurorul general, numit politic, care poate infirma orice dosar al altor procurori și poate declanșa ancheta disciplinară

Legile justiției au fost promovate de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și au trecut în procedură accelerată prin Parlament.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Iran lansează atacuri cu rachete asupra Israelului

Update 5: Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel...

O cunoscută avocată, încântată de florile primite din partea proxenetului criminal Clămparu

Aflat în închisoare unde ispășește o pedeapsă de 25...