Iohannis, despre situația de la granița Ucrainei cu Rusia: „Trebuie să rămânem uniți”

Data:

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi (17 februarie), la Bruxelles, declarații de presă după participarea la reuniunea informală a Consiliului European și la Summitul Uniunea Europeană – Uniunea Africană.

„Aseară am avut o întâlnire într-un cerc relativ mai restrâns, o întâlnire la care m-a invitat Președintele Macron, întâlnire pe care am avut-o la Palatul Élysée. A fost vorba de a discuta puțin cum putem să abordăm chestiunea prezenței noastre militare în zona Sahel, unde suntem și noi implicați în combaterea grupurilor teroriste de acolo.

Situația este foarte complicată, au fost acolo răsturnări de guverne și a trebuit să analizăm această chestiune. Important de acolo de reținut – că noi, România, suntem hotărâți să continuăm într-un format care va fi găsit în următoarea perioadă, pentru a rămâne acolo, implicați în rezolvarea chestiunilor”, a explicat Klaus Iohannis.

Joi, la Bruxelles, președintele României a avut o întâlnire dedicată situației de la granița Ucrainei cu Rusia.

„O problemă care pe noi ne preocupă foarte mult, dar și pe ceilalți, evident. A fost o întâlnire scurtă, fiindcă după aceea am avut Summitul despre care o să vă spun imediat. O întâlnire însă foarte bună și cea mai importantă concluzie din întâlnire pe Ucraina și Flancul Estic a fost că trebuie să rămânem uniți.

Trebuie să rămânem uniți și în eforturile diplomatice, și în eforturile economice, și evident că suntem între timp pregătiți să luăm orice măsură se impune, împreună, atunci când situația în teren se schimbă,

Repet, suntem uniți, rămânem uniți, știm ce avem de făcut și, orice se va întâmpla, vom reacționa adecvat împreună. Este cel mai important mesaj și cel mai puternic mesaj!”, a mai spus președintele.

Discuții și despre Africa

Tot joi, președintele României a participat și la o întâlnire la nivel înalt între Uniunea Europeană și Uniunea Africană, în format fizic.

„Africa nu este un continent cu care nu avem prea multe, dimpotrivă, este un continent care ne preocupă. Este evident că problemele Africii sunt și problemele noastre – dacă ne gândim doar la chestiunea pe care am menționat-o deja, terorismul din zona Sahel, dar și oportunități pe energie, pe colaborare economică, de ce nu, combaterea migrației și multe alte teme pe care trebuie să le abordăm în comun, dacă vrem să găsim soluții la problemele care apar și să găsim soluții și abordări constructive pentru oportunitățile care apar.

Iar acum, spre seară, am participat la o masă rotundă, s-au organizat mai multe, o masă rotundă dedicată păcii și bunei guvernanțe, o temă care pentru noi este extrem de importantă din foarte multe puncte de vedere.

De aceea, suntem foarte implicați în problemele care ne preocupă pe Flancul Estic și, cu oarece succes, în aceeași măsură, suntem implicați în zona Sahel, în Africa, dar suntem implicați și în alte zone în Africa, unde venim cu expertiza noastră pentru a ajuta guvernele de acolo din zonă. Iar mâine voi participa la o masă rotundă pe teme de educație”, a mai spus președintele.

Vineri dimineață, Klaus Iohannis va avea și o întâlnire cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...