Iohannis, la reuniunea extraordinară B9 de la Varșovia: Avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii

Data:

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la Varşovia, la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 (B9). Summitul i-a avut ca invitați pe preşedintele SUA, Joe Biden, şi pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea extraordinară a Formatului B9 se desfăşoară în contextul împlinirii unui an de la declanşarea războiului din Ucraina, la 24 februarie 2022. Întâlnirea are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliaţii de pe Flancul Estic al NATO şi SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război.

„Sunteți Flancul Estic, sunteți în prima linie, știți cel mai bine care este miza acestui conflict. Liderii din jurul acestei mese sunt pregătiți să afirme că ne unesc aceleași valori. Vom continua să susținem împreună Ucraina. Țările din jurul acestei mese au arătat că au întărit NATO”, a declarat Joe Biden, în deschiderea reuniunii, potrivit HotNews.ro.

Citește și: Senatul a făcut un pas înapoi în ceea ce privește desființarea ONG-urilor

“Noi, liderii de pe Flancul Estic, avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii. Trebuie să continuăm să dovedim fermitate în îndeplinirea angajamentelor de sprijin pentru Ucraina, atât cât va fi necesar, pentru a câștiga acest război. România va continua să facă acest lucru. Nu suntem singuri în demersul nostru. Efortul nostru are un obiectiv și o amploare transatlantice și salut prezența astăzi a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, care reconfirmă substanța Formatului București 9 și angajamentul Administrației SUA față de securitatea Flancului Estic. Acest angajament este extrem de solid și vizionar: o prezență militară americană crescută – care trebuie să continue – și pregătirea unei strategii a Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră. Salut, de asemenea, participarea Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, pentru coordonarea deschisă și oportună. Acum aproape un an, Rusia a încercat să distrugă securitatea europeană și euroatlantică și sistemul internațional bazat pe reguli. Rusia acționează după un model de comportament agresiv, pe care l-am putut observa deja în Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Astăzi, acești parteneri beneficiază de sprijinul Aliaților pentru reziliența pe termen lung, care le este necesară pentru obținerea unei păci durabile, stabilitate și prosperitate. De asemenea, sprijinim cu tărie perspectiva euroatlantică a Ucrainei”, a afirmat președintele Iohannis, în intervenția sa în deschiderea reuniunii extraordinare a Formatului B9.

Citește și: Senatoarea americană Jeanne Shaheen, pentru PRESShub: „Putin a făcut cea mai mare greşeală strategică de politică externă a unui lider, de după intrarea lui Hitler în Rusia”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Administrația Prezidențială)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România: „Din 2022, sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil”

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România (AFJR) atrage atenția asupra...

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...

Comunitatea LGBTQ+ are un nou centru comunitar în București

Comunitatea LGBTQ+ are de acum un nou centru comunitar...