44 de ONG-uri, scrisoare deschisă privind acuzațiile de violență sexuală în Guvernul României

Data:

Mai multe ONG-uri sonore semnează o scrisoare de protest față de lipsa de reacție a PSD în cazul acuzaților împotriva ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi.

Printre acestea sunt și Centrul pentru Inovare Publică, Funky Citizens, Asociația Romanian Women’s Lobby, Asociatia ANAIS, Expert Forum, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Centrul FILIA, Asociația FRONT, Asociația E-Romnja, Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO, Asociatia PLURAL, Asociația ActiveWatch, Asociația CIVICA, Miliția Spirituală, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Asociația ACCEPT.

Scrisoarea deschisă este susținută de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și de Coaliția pentru Egalitate de Gen, și a fost semnată până în acest moment de 44 de ONG-uri.

Ministrul Budăi este acuzat de hărțuire sexuală chiar de colege de partid, care au susținut că le-a sunat noaptea în camera de hotel, soțul uneia dintre ele fiind nevoit să coboare la recepție pentru a rezolva problema. Acuzațiile au lăsat indiferente conducerea de partid.

Întrebat fiind cum ar fi reacționat  în cazul în care ar fi sunat-o și pe soția sa, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a spus că presupune că soția lui „nu răspunde la telefon la două noaptea”.

„Părerea mea este că nu văd care este cazul. Dacă puteți să mi-l detaliați”, a răspuns Ciolacu atunci când era întrebat dacă nu vede o problemă în aceste acuzații.

„Aveți dovezi în acest sens, aveți ceva detaliat sau o vendetă personală cu domnul Budăi? Nu îmi spuneți mie că femeile sunt abuzate de PSD, că nu ține. Despre ce victimă vorbim? Vorbiți cu colega, dacă se consideră victimă, să meargă la Poliție”, a mai spus Ciolacu.

În ceea ce-l privește pe prim-ministrul Nicolae Ciucă, acesta, ca de obicei, nu a reușit să se lămurească, să vorbească sau să ia o decizie. „Nu am reuşit să discut cu domnul ministru. Nu a fost prezent în Bucureşti până acum”, a declarat Nicolae Ciucă.

Citește și: Senatul a făcut un pas înapoi în ceea ce privește desființarea ONG-urilor

Textul integral al scrisorii deschise

Acuzații de violența sexuală în Guvernul României, la cel mai înalt nivel. PSD răspunde?

Scrisoare deschisă către conducerea Partidului Social Democrat

Domnule Președinte Marcel Ciolacu,

Prin această scrisoare vă solicităm să tratați cu responsabilitate informațiile referitoare la acuzațiile de acte de hărțuire sexuală, comise de actualul ministru al Muncii și Solidarității Sociale și membru al PSD, domnul Marius Budăi.

Aducem în atenție trei teme: subraportarea cazurilor și din lipsa de încredere a victimelor, mesajul concret transmis de PSD membrelor și femeilor în general și, la final, trei solicitări concrete către Dumneavoastră.

A. Subraportarea cazurilor de violență

Vă solicităm să nu plecați de la premisa că faptele nu au fost comise dacă victimele nu au făcut un pas în față. Din contră, țineți cont de faptul că violența sexuală este un fenomen sub-raportat și că victimele au nevoie de sprijin pentru a face sesizări oficiale.

Violența împotriva femeilor din România are loc în fiecare zi, însă multe dintre victime nu reclamă faptele de violență ca urmare a neîncrederii că autoritățile le pot ajuta și a rușinii că au trecut printr-o astfel de traumă (Barometrul violenței de gen, 2022).

Femeile care îndrăznesc să vorbească despre violențele la care sunt supuse din partea bărbaților devin ținta acuzelor, comportamentul lor este chestionat și sunt învinovățite pentru trauma trăită. Experiențele de violență de gen sunt minimalizate. Li se spune că exagerează sau că li s-a părut, că a fost doar o glumă sau că vor atenție. În schimb, agresorilor li se găsesc scuze pentru comportamentul lor – poate că au băut alcool sau au fost provocați.

Mai mult, domnul Marius Budăi deține acum un portofoliu care vizează și grupurile vulnerabile, conducând Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Este, deci, cu atât mai grav acest derapaj și, în opinia noastră, faptele comise sunt profund incompatibile cu această funcție. 

Citește și: Senatoarea americană Jeanne Shaheen, pentru PRESShub: „Putin a făcut cea mai mare greşeală strategică de politică externă a unui lider, de după intrarea lui Hitler în Rusia”

B. Mesajul Partidului Social Democrat despre violența sexuală este…

Același discurs se regăsește și la nivelul conducerii Partidului Social Democrat, care alege să se solidarizeze cu ministrul Marius Budăi, cel acuzat că a hărțuit două dintre colegele de partid. Reacțiile publice din partea conducerii Partidului Social Democrat alimentează prejudecățile existente în societatea românească despre victimele violenței sexuale, iar tăcerea pe acest subiect din partea altor reprezentanți ai partidului descurajează reclamarea violenței de gen.

Domnule președinte Marcel Ciolacu, vreți prin declarațiile dumneavoastră să transmiteți  femeilor și fetelor din România că, indiferent de câtă putere ai ca femeie, chiar și atunci când ai fost aleasă prin vot în una dintre cele mai înalte funcții de demnitate publică, respectiv cea de deputat în Parlamentul României, poți fi ținta hărțuirii sexuale la locul de muncă, că solidaritatea va fi de partea agresorilor, iar că violența de gen va deveni doar o problemă de comunicare de criză?

Discriminarea de gen, hărțuirea și hărțuirea sexuală îndreptate împotriva femeilor din politică sunt de notorietate și contravin obiectivului politic privind susținerea egalității de șanse între femei și bărbați, așa cum este prevăzut în statutul Partidului Social Democrat. În plus, combaterea violenței împotriva femeilor este una dintre măsurile programului de guvernare 2021-2024. Ca urmare, aveți datoria să vă asumați decizii incomode politic pentru a vă asigura că drepturile femeilor sunt respectate și pentru ca aceste prevederi să nu rămână doar pe hârtie.

Citește și: De ce alege Biden Polonia, nu România

C. Solicitări pentru siguranța femeilor și fetelor:

1. Demiterea Ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi și condamnarea publică din partea PSD a tuturor formelor de violență îndreptată împotriva femeilor și fetelor

2. Ratificarea Convenției OIM nr. 190 pentru eliminarea violenței și a hărțuirii din lumea muncii

3. Sesiuni de informare și sensibilizare în cadrul programelor de pregătire a membrilor PSD pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și discriminării de gen

Scrisoarea deschisă este susținută de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și de Coaliția pentru Egalitate de Gen.

Organizațiile neguvernamentale semnatare:

Centrul FILIA

Asociația FRONT

Asociația E-Romnja

Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE

Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO

Asociatia PLURAL

Asociația ActiveWatch

Asociația Iele-Sânziene

Asociația CIVICA

Centrul pentru Inovare Publică

Funky Citizens

Asociația Respiro

Miliția Spirituală

Societatea de Analize Feministe – AnA

Asociația SECS

Asociația Sexul vs Barza

Asociatia A.R.T. Fusion

Platforma Civica Aresel

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Asociația Transcena

Asociația GRADO

Asociația SPICC

Asociația Inovatrium

Centrul de Mediere și Securitate Comunitară

Asociația Pas Alternativ

Asociația ACCEPT

Asociația Romanian Women’s Lobby

Asociatia ANAIS

Expert Forum

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Asociația MozaiQ LGBT

Citește și: O carte despre eşec

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Autobuzele din Cluj-Napoca, dotate cu suporți pentru biciclete

Clujenii pot utiliza, începând de miercuri, suporții de biciclete...

Nouă cetăţeni români şi membri de familie au fost evacuaţi din Fâşia Gaza

Nouă cetăţeni români şi membri de familie au fost...

A început deszăpezirea Transfăgărăşanului. Drumul va fi deschis mai repede în acest an | VIDEO

A început deszăpezirea Transfăgărăşanului, drum care este posibil să...