Ion, consilierul guvernamental AI, a folosit în condiții neclare sigla unui instituții britanice

Data:

spot_img

Ion, primul consilier guvernamental cu inteligență artificială din lume, cum a fost prezentat, a deprins repede metehnele colegilor săi din guvern. De exemplu, când a fost lansat, s-a lăudat că are ca partener un centru de cercetare al unei importante universități britanice.

Totuși, când un român a întrebat dacă există un acord între Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), creatorul lui Ion, și Imperial College London, sigla instituției din Marea Britanie a dispărut brusc de pe site-ul aplicației, ion.gov.ro

La solicitarea PRESShub, MCID a răspuns că sigla a fost scoasă temporar „ca urmare a unor interogări externe pe acest subiect”, urmând să fie republicată după furnizarea răspunsului oficial din partea britanicilor.

„Interogările externe” au aparținut lui Marian Henzulea, de la Integritate pe bune, care a trimis o solicitare de informații atât la Ministerul Cercetării de la București, cât și Centre for Cryptocurrency Research and Engineering, organism ce aparține de Imperial College London, o universitate de top din Marea Britanie, a cărui siglă a fost folosită în condiții neclare de către echipa aplicației Ion.

MCID, prin răspunsul oferit PRESShub, admite că sunt probleme cu folosirea numelui universității britanice, pentru legitimarea publică a proiectului Ion, din moment ce, la patru luni de la lansare, încă așteaptă lămuriri pentru o faptă deja comisă.

Citește și: O judecătoare va primi salarii restante de peste 3 milioane de lei, după ce faptele pentru care era judecată s-au prescris

Sigla Imperial College London nu a revenit

Deși a trecut mai bine de o lună de la dispariția siglei de pe site-ul ion.gov.ro, aceasta nu a reapărut pe portalului primului consilier cu inteligentă artificială al Guvernului României la momentul publicării acestui articol.

Ion a fost lansat oficial în martie anul acesta. Pe site-ul ion.gov.ro, au fost postate siglele mai multor parteneri, printre care Universtitatea București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, universitățile tehnice din Iași, Cluj-Napoca și București, Universitatea de Vest din Timișoara și mai multe companii private specializate în software și inteligență artificială.

Tot acolo a fost publicată și sigla Centre for Cryptocurrency Research and Engineering, organism ce aparține de Imperial College London, o universitate de top din Marea Britanie.

Sigla Imperial College London, pe site-ul Ion, la lansarea aplicației, pe 1 martie 2023
Sigla Imperial College London, pe site-ul Ion, la lansarea aplicației, pe 1 martie 2023

În mai, Marian Henzulea, de la Integritate pe bune, a vrut să afle dacă Guvernul României are acorduri cu toate instituțiile mai sus menționate.

Universitățile din România au confirmat că siglele lor apar pe site-ul Ion, căci au fost invitate oficial să participe la proiect și au trimis reprezentați să lucreze pentru această aplicație de Inteligență Artificială.

Surpriza a venit când a trimis o solicitare de informații către Centre for Cryptocurrency Research and Engineering al Imperial College London.

Răspunsul a venit tranșant: „Centrul pentru Cercetarea Criptomonedelor și Inginerie nu a semnat, în perioada 1 ianuarie – 24 mai 2023, nici un document de colaborare/parteneriat cu Guvernul României sau cu vreun minister al Guvernului României cu privire la proiectul prezentat la linkul https://ion.gov.ro”.

Instituția britanică menționează că singura legătură cu proiectul vizează faptul că unul dintre doctoranzii săi lucrează la proiect. Dar pe cont propiu, nu în numele centrului.

Și mai interesant este faptul că, din momentul în care Marian Henzulea s-a adresat Imperial College London și până a primit răspunsul de mai sus, sigla instituției din Marea Britanie a dispărut de pe site-ul ion.gov.ro

Probabil, a dispărut în momentul în care britanicii au cerut lămuriri de la Guvernul României. Și nu a mai apărut nici până azi.

Siglele de pe site-ul Ion, fără cea a Centre for Cryptocurrency Research and Engineering al Imperial College London, în iulie 2023
Siglele de pe site-ul Ion, fără cea a Centre for Cryptocurrency Research and Engineering al Imperial College London, în iulie 2023

Deși Centre for Cryptocurrency Research and Engineering al Imperial College London a răspuns că nu a existat nici un acord cu Guvernul României, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a afirmat, într-un răspuns oferit PRESShub, că ar fi avut un acord din partea directorului centrului din Marea Britanie.

„Acest centru, ce aparține Imperial College London, a fost listat ca susținător al proiectului ION cu acordul Directorului Centrului, domnul William J. Knottenbelt.

O legătură importantă a proiectului ION cu Imperial College London este faptul că unul dintre membrii echipei, Cristina Carata, este cercetător PhD în cadrul Imperial College London – Centre for Cryptocurrency Research and Engineering și se ocupă în proiectul ION, printre alte activități, cu redactarea lucrărilor academice și a documentației tehnice pentru proiectul de cercetare, așa cum este listat aici: https://ion.gov.ro/Document%20tehnic.pdf”, se arată în răspunsul oferit de MCID către PRESShub.

MCID menționează că, pe 9 iulie, Cristina Carata a susținut „un paper pentru proiectul ION la o conferința găzduită de Imperial College London”, în cadrul workshop-ului The Safe and Trustworthy AI, la invitația instituției. Prezentarea este intitulată „From Citizens to Decision-Makers: Changing the Public Governance Paradigm with the Help of Artificial Intelligence”. Mai multe informații despre această acțiune aici: https://www.stai.uk/

Totuși, deși susține că a avut acordul directorului Knottenbelt, Ministerul Cercetării așteaptă încă lămuriri de la instituția britanică dacă poate sau nu folosi sigla.

„Logo-ul Imperial College London – Centre for Cryptocurrency Research and Engineering a fost scos temporar de pe website-ul ion.gov.ro ca urmare a unor interogări externe pe acest subiect, fiind o procedură standard pe perioada lămuririi situației, urmând să fie republicată după furnizarea răspunsului oficial din partea instituției”, este menționat în răspunsul MCID.

Pe de altă parte, profesorul William J. Knottenbelt nu a mai răspuns solicitării PRESShub de lămurire a situației: dacă a existat un acord, de ce a fost scoasă sigla când au apărut întrebări?; și dacă totul a fost în regulă de la început, de ce MCID așteaptă încă lămuriri dacă poate sau nu să se folosească de numele Centre for Cryptocurrency Research and Engineering la patru luni de la inaugurarea proiectului.

Citește și: Speculă cu bilete la concertul Coldplay. Vândute și de 6 ori mai scump, pe site-urile de anunțuri

Numeroasele controverse din jurul proiectului Ion

Proiectul Ion nu a fost ocolit de scandaluri încă de la început. Primăria Ciugud a acuzat echipa din spatele inițiativei că ar fi încălcat Regulamentul General de Protecția Datelor și ar fi luat fără acord imaginea unei eleve dintr-un clip de prezentare a școlii din Alba.

„Echipa ION apreciază inovația și a fost inspirată de reportajul TVR despre școala voastră. Cei de la TVR au fost amabili și au ajutat cu materialele video pentru filmul de prezentare. Imaginea preluată este de pe canalul oficial de YouTube al TVR. Îmi cer scuze pentru situația creată. Am renunțat la imaginea în cauză și vă promit că am învățat din această experiență”, a fost mesajul consilierului AI.

Deși la lansare a fost prezentat ca o mare realizare românească în domeniul Inteligenței Artificale, ulterior s-a dovedit că aplicația a fost făcută publică fără să fie gata.

Iar dialogul cu premierul Nicolae Ciucă din ședința de Guvern din 1 martie, când a fost lansată aplicația, a fost regizat, a recunoscut Nicu Sebe, coordonatorul echipei care coordonează acest proiect, într-un interviu cu Dragoș Stanca.

La întrebarea adresată de către moderator dacă ION există efectiv, răspunsul a fost că „Nu există, încă”.

La întrebarea dacă vocea a fost – conform anunțului inițial – obținută prin „sintetizarea vocilor a mii de români” sau a fost folosit un actor, răspunsul echipei Ion a fost că „această voce simbolică, obținută din combinarea timbrului vocal al mai multor cetățeni, va urma”. Deci a fost folosit un actor.

Citește și: VIDEO Robotul „Ion”, o înșelătorie. Răspunsurile preînregistrate, inteligența artificială încă în fază de proiect


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Școlile din zonele afectate de inundații vor adopta învățământul hibrid, anunță ministrul Educației, Ligia Deca

Școlile din zonele afectate de inundații vor adopta învățământul...