Jandarmeria refuză să facă public un contract de 13 milioane de lei, încheiat cu soțul unei angajate a Ministerului de Interne

Data:

Jandarmeria refuză să facă public un contract de aproape 13 milioane de lei, prin care a achiziționat mai multe autovehicule de teren SsangYong Musso Grand.

PRESShub și Săptămâna online ceruseră instituției să explice în ce au constat dotările de peste 20.000 de euro pe care spune că le-a montat pe vehicule.

Motivul invocat de Jandarmerie pentru refuz este că prevederile contractului ar fi confidențiale și nu are acceptul furnizorului să comunice informațiile. Aceasta în ciuda faptului că achiziția s-a făcut din bani publici.

Jandarmeria refuză să facă public un contract pe un motiv contrar legii

„Prevederile contractului de furnizare legate de achiziție nu pot fi transmise având în vedere confidențialitatea informațiilor, caietul de sarcini și contractul de achiziție vă pot fi puse la dispoziție numai după obținerea acordului scris al celeilalte părți (furnizor)”, a transmis Jandarmeria Română, la o solicitare a Săptămânii online și PRESShub.

Conform Legii nr. 544/2001, contractele finanțate din banii statului sunt de interes public.

51 de vehicule de teren la prețuri consistente

PRESShub și Săptămâna online au scris la începutul lui martie că Jandarmeria a cumpărat 51 de SUV-uri și le-a distribuit la unitățile din țară, anunțând doar prețul total al contractului și fără să spună cât a costat o autospecială.

La solicitarea celor două publicații, Instituția nu a comunicat prețul pentru o autospecială, ci doar prețul total al contractului. Calculele noastre arată că o autospecială a costat circa 252.549 de lei, adică echivalentul a 51.540 de euro.  

Lista de prețuri afișată pe site-ul oficial al Ssangyong arată că modelul Musso Grand se vinde la un pachet promoțional cu garanție extinsă la prețuri între 36.950 euro și 30.820 euro.

Conform răspunsului primit de la Jandarmeria Română contractul de furnizare autospeciale s-a încheiat cu Asocierea STARC4SYS & HINODE CAR EXPERT.

Citește și: Jandarmeria a cumpărat 51 de autospeciale la preț aproape dublu față de piața liberă

Jandarmeria refuză să facă public un contract. Legături cu MApN, MAI, serviciile secrete

Hinode Car Expert este un dealer Suzuki pentru Harghita și Mureș, cu sediul în Odorheiul Secuiesc. Pe de altă parte, firma STARC4SYS SRL București este administrată de George Cristian Ghimfus, fost angajat al MApN.

Soția acestuia lucrează la Ministerul de Interne, la Direcția Generală a Resurselor Umane. În declarația de interese nu are trecut nimic, deși legea prevede că este obligatorie menționarea tuturor contractelor încheiate de soț cu statul.

Declarația de interese a soției lui George Cristian Ghimfus
Declarația de interese a soției lui George Cristian Ghimfus

În declarația de interese, la punctul 5, trebuiau să figureze toate contractele cu statul ale lui George Cristian Ghimfus,

Numai în 2023 au fost câștigate licitații pentru 206.551.014,96 de lei, respectiv echivalentul a peste 42 de milioane de euro.

Tot din declarația de averea a doamnei Ghimfus aflăm că soțul are niște venituri modeste de circa 6 mii de lei  lunar deși se joacă cu milioane de euro.

Declarația de avere a soției lui George Cristian Ghimfus
Declarația de avere a soției lui George Cristian Ghimfus

Firma STARC4SYS, patronată de George Cristian Ghimfus, este preferata structurilor de securitate ale statului român.

Pe lista clienților lui Ghimfus s-au aflat, de-a lungul timpului, se află Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne (cu Poliția Română, Jandarmeria, Poliția de Frontieră și Direcția Generală de Protecție Internă), dar și Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Direcția Națională Anticorupție sau Administrația Prezidențială.

Cristian George Ghimfus, premiat de generalul-maior Adrian Brînză, şef al Direcţiei Comunicații și Tehnologia Informației (începând cu 24 octombrie 2023). Ghimfus a primit titlul Omul Anului 2022, la Gala organizată de MApN în 05 mai 2023.
Cristian George Ghimfus, premiat de generalul-maior Adrian Brînză, şef al Direcţiei Comunicații și Tehnologia Informației (începând cu 24 octombrie 2023). Ghimfus a primit titlul Omul Anului 2022, la Gala organizată de MApN în 05 mai 2023.

Jandarmeria refuză să facă public un contract. Cine este patronul firmei care livrează mașinile

Unul dintre contractele recente a fost încheiat cu Forțele Navale Române pentru patru sisteme integrate de comunicații pentru navele maritime la o valoare echivalentă a 13,5 milioane de euro.

George Cristian Ghimfus a fost locotenent în MApN prin anul 2008, dar în 2013 a fondat deja firma STARC4SYS.

Ulterior firma a obținut tot felul de certificări NATO, ANCEX, ANCOM și altele, dar a semnat și niște parteneriate cu mai multe corporații din industria telecomunicațiilor militare: Rafael Advanced Defense Systems din Israel, Mitel din SUA, Ceragon din Israel, Westcon din Germania sau AVIAT din SUA.

De pe site-ul STARC4SYS mai aflăm că majoritatea angajaților lui Ghimfus „sunt foști militari cu înaltă expertiză în inginerie, telecomunicații, IT etc.

Toți angajații noștri au autorizație de securitate, ceea ce ne permite să lucrăm la proiecte clasificate”.

Termenul de livrare nu a fost respectat

Conform Notificării de atribuire auto-utilitarele trebuiau predate în termen de 250 de zile de la semnarea contractului (04 aprilie 2023) ceea ce înseamnă că SUV-urile trebuiau livrate până pe 12 decembrie 2023, acestea însă au fost distribuite abia în 12-13 februarie 2024.

Prețul unei autospeciale achiziționate conform contractului este de 252.570 lei, costul dotărilor suplimentare şi al instalării acestora pe autovehicul fiind inclus în prețul de achiziție. 

Prețul este cu circa 20 de mii de euro mai mare față de prețul de piață al acestor mașini de lux, care oricum au un preț ridicat, așa cum am arătat într-un alt articol.

Așadar pentru dotările suplimentare (prezentate mai jos) s-a achitat echivalentul a încă unei mașini (spre exemplu o mașină Duster nouă se cumpără de la 18.000 de euro).

Citește și: Afacerile de milioane ale doctorului Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei

Pentru ce s-au achitat 20.000 de euro în plus

Dotările suplimentare ale autovehiculului de bază, solicitate de Jandarmeria Română și care depășesc 20.000 de euro: 

  • Sistem de remorcare (cârlig de remorcare auto tip sferă ISO 50 și priză universală cu 7 pini pentru cuplarea instalaţiei electrice a remorcii, la instalaţia electrică a autovehiculului); 
  • Sistem de tractare (troliu); 
  • Sistem de avertizare optică şi acustică; 
  • Echipament de avertizare la distanță; 
  • Echipament de afişare mesaje tip display LED; 
  • Echipament de observare pe principiul termoviziunii;
  • Inscripționare autovehicul. 

Jandarmeria Română a fost dotată cu aceste 51 de autospeciale prin intermediul unui proiect finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, valoarea totală a achiziției ridicându-se la 12,88 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că România va trebui să returneze acest împrumut și să achite și o dobândă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.
4 COMENTARII
  1. Articolul evidențiază o problemă gravă de transparență în ceea ce privește cheltuirea fondurilor publice. Refuzul Jandarmeriei de a face public contractul de achiziție a autovehiculelor SsangYong Musso Grand, în valoare de aproape 13 milioane de lei, ridică semne de întrebare importante despre integritatea proceselor de achiziție și necesitatea unei supravegheri mai stricte. Este esențial ca astfel de informații să fie accesibile publicului pentru a asigura responsabilitatea și pentru a preveni abuzurile.

  2. Articol tendențios și manipulator!
    Folosirea ca argument a declarației de interese dar din care nu rezultă și anul pentru care a fost făcută, este doar un exemplu.

  3. Da voi acum ati aflat ?Ce face Baba Vanga?Prezicatoarea Carmen Hara?Nu prezice furturile ?Ea ghiceste numai dragostile????Ele ghiceste numai de rusi dar de romanii nostrii care fura ????!!!A nu se poate…In Romania este liniste,pace si prietenie!Uraaaaaaaaa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...