Jandarmeria a cumpărat 51 de autospeciale la preț aproape dublu față de piața liberă

Data:

Jandarmeria a cumpărat 51 de autospeciale noi și a anunțat într-un comunicat de presă că sunt prevăzute cu facilități care ar asigura intervenția rapidă și eficientă a forțelor de ordine în cazul situațiilor de urgență.

Totuși, o analiză a prețurilor arată că instituția a plătit pentru autovehiculele SsangYong un preț dublu decât cel cu care pot fi achiziționate de pe piața liberă.

Jandarmeria a cumpărat 51 de autospeciale. Cât a costat una

Jandarmeria Română a făcut această achiziție semnificativă de peste 51 de pickup-uri din gama SsangYong Musso Grand, fabricate în Coreea de Sud, la prețul de 12,88 milioane de lei.

Instituția nu a comunicat prețul pentru o autospecială, ci doar prețul total al contractului. Calculele noastre arată că o autospecială a costat circa 252.549 de lei, adică echivalentul a 51.540 de euro. În plus, polița de asigurare RCA pentru un astfel de model se ridică la 470 de euro.

Pickup-urile SsangYong Musso Grand sunt preferate și de alte instituții publice din Românai. Dar le-au achiziționat mașinile la jumătate din prețul dat de Jandarmerie.

Spre exemplu, pe platforma SEAP găsim o achiziție făcută de Oficiul Județean de Studii pedologice și Agrochimice Tulcea în anul 2022, la prețul de 132.500,00 de lei (26.822,41 de euro).

Mașina cumpărată are următoarele specificații: Autoutilitară N1 SsangYong Grand, serie șașiu KPAX62EESNP170851, caroserie pick-up truck, 4 uși, 5 locuri, dimensiuni L: 5405 mm, l: 1950 mm, h: 1885 mm, garda la sol: 220 mm, combustibil: motorină. Masa maximă autorizată: 3260 kg. Încărcare benă: 1050 kg.

Citește și: Judecătoarea Daniela Panioglu, după ce a fost exclusă a 5-a oară din magistratură: „Justiția nu mai este o putere, ci o vulnerabilitate națională”

Jandarmeria a cumpărat 51 de autospeciale SsangYong Musso Grand. Cât costă pe piață

Lista de prețuri afișată pe site-ul oficial al Ssangyong arată că modelul Musso Grand se vinde la un pachet promoțional cu garanție extinsă la prețuri între 36.950 euro și 30.820 euro.

Lista de prețuri pentru SsangYong Musso Grand
Lista de prețuri pentru SsangYong Musso Grand

Pe site-ul oficial al dealerului SsangYong se pot vedea mai multe oferte cu diferite discount-uri de la dealerii din România, astfel că se găsesc autospeciale la prețuri începând de la 30.130 euro:

  • La un dealer din Craiova găsim acest pick-up la 30.130 de euro.
  • Dealer București are acest exemplar la 31.790 de euro.
  • La un dealer din Oradea am găsit această mașină la prețul de 32.498 de euro.

Ce face Jandarmeria cu aceste autovehicule

„În cazul intervenției în sprijinul populației este nevoie pe lângă pregătirea teoretică și fizică și de tehnica potrivită, în funcție de zona în care are loc aceasta.

Pentru a veni în întâmpinarea acestei nevoi, Jandarmeria Română a fost dotată cu 51 de autospeciale prin intermediul unui proiect finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, valoarea totală a achiziției ridicându-se la 12,88 de milioane de lei”, arată și Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Bistrița-Năsăud.

Instituția menționează în comunicat că, față de dotările standard pe care le au autospeciale aparținând Jandarmeriei, Ssangyong Musso Grand Style vine la pachet cu o serie de echipări suplimentare precum:
– Sistem de remorcare față (troliu);
– Sistem de avertizare optică și acustică;
– Echipament de comunicare acustică/ avertizare la distanţă;
– Panou afişaj cu leduri pentru mesaje variabile;
– Echipament de observare bazat pe principiul imagisticii termice.

„În luna ianuarie IJJ BN a primit o autospecială pentru acces în zone greu accesibile, un Jeep Wrangler care este folosit de către jandarmii montani pentru intervențiile în zonele greu accesibile ale județului nostru”, menționează Jandarmeria Bistrița-Năsăud.

Autospecialele SsangYong Musso Grand cumpărate de Jandarmeria Română sunt prevăzute cu ecrane de afișare a unor mesaje de avertizare a populației din zonele afectate de calamități, camere cu termoviziune, dar și echipamente care asigură accesul pe căi impracticabile.

Citește și: Decizia arbitrară de desființare a unui complet, suspendată în instanță. Premieră în justiție

Săptămâna online, parte din rețeaua PRESShub, au adresat o solicitare Jandarmeriei pentru a lămuri de unde vine diferența de preț dintre cel de piață și cel la care a achiziționat autovehiculele. Vom reveni cu răspunsul.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.
5 COMENTARII
  1. Stimabili…într-un stat cu o democrație funcțională, presa …de dorit presa liberă..reprezintă a 4 putere într-un stat. Va rugăm cu aceste dovezi..faceți sezizare la instituțiile abilitate și urmăriți evoluția anchetei. Trebuie sa se înceapă de undeva…când țara arde, dezmățul bugetarilor n-are limite. Mai benefic ar fi fost ca surplusul banilor dați pe bijuteriile cu 4 roți..să fi fost investiți în educația suplimentară a beneficiarilor…școala de azi…este piciorul bolnav al societății românești….în toate domeniile.

    • Nu este treaba presei și a jurnaliștilor să facă sesizări. Presa relatează. Sesizări pot face cetățenii, ong-urile de profil sau instituțiile se pot autosesiza. De ce nu faceți dumneavoastră o sesizare? De ce să pasăm tot timpul responsabilitatea la alții?

  2. Sunt multe asemenea situații în cazul achizițiilor făcute de toate structurile MAI,și în mod sigur și la alte ministere când,în urma unei logici numai de structurile specializate știute,produse care pe piata liberă costau să zicem 1000 de euro sau chiar câteva sute de euro cel mult au fost achiziționate în urma unor mizerii de licitații trucate cu abilitate cu sume de 10 ori mai mari decât prețul real al produsului.Pentru că se poate!!Și nici Curtea de conturi,nici ANAF-ul,nici DNA nu au reacționat.Doar extrem de anemic și fără finalitate.Un articol într-un colț de ziar,doua trei reluări pe posturi TV ale știrii respective și după câteva zile subiectul este uitat și îngropat.Caini latră,ursul trece și jegurile care cu dezinteres și dezonoare ne conduc i-si vad liniștiți de treabă cu conturile umflate.Si apare un ministru incompetent și mincinos care spune că nu sunt bani la buget și că mai trebuie mărite taxe și impozite pentru bunăstarea hoților care sunt la butoane.Toti politicieni,indiferent de culoarea politică declarată au furat și fura cu nonșalanță și maxima nesimțire!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...