La 33 de ani de la Revoluție, un magistrat a decis că procesul lui Ion Iliescu poate să înceapă. Decizia nu e definitivă

Data:

Curtea de Apel București a decis începerea procesului în care este judecat Ion Iliescu și alți doi complici în dosarul Revoluției. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată de Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și de Iosif Rus la instanța supremă.

Decizia Curții de Apel a fost luată în procedura de Cameră preliminară. Dosarul a ajuns la CAB deoarece instanța supremă a decis, în urmă cu 8 luni, că nu este competentă să judece cazul deoarece în perioada respectivă Ion Iliescu nu era președinte al României.

Dosarul a fost retrimis în judecată în august anul trecut, la 33 de ani de la Revoluție, fiind acuzați de infracțiuni contra umanității fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și generalul Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare.

Dosar returnat de ÎCCJ

În 2021, dosarul 2021, dosarul a fost întors la Parchetul Militar de către instanța supremă, pentru mai multe probleme din rechizitoriu. Printre ele nu era și acest al doilea motiv, respectiv faptul că Iliescu nu era investit președinte la nivelul momentului decembrie 1989.

Potrivit legii, procedura de Cameră preliminară nu poate să depășească 60 de zile.

Parchetul General spune în rechizitoriu că începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989 pe întreg teritoriul României a fost declanşată, cu intenție, o amplă, sistematică şi deosebit de complexă acţiune militară de inducere în eroare, unică în istoria naţională, care a dus la un număr foarte mare de decese, dar și la rănirea unor persoane, la suferinţe psihice și lipsiri grave de libertate.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII
  1. „… la 33 de ani…”___–___ nimic mai potrivit cu” Prinde orbul, scoate-i ochii”, mai degraba ” scoate-i ciocanelul… de la urechea interna”, cu siguranta, un jiuriu medical a gasit (destul de obiectiv) ca iliescu ” este pe duca”, adica nu va mai iesi din iarna, asa ca liber la procese, oricum iliescu tot cu degetul mijlociu ridicat spre societate, va muri sau chiar va iesi si in urmatoarea primavara…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...

Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Românii și micii 1 Mai. Această zi deține recordul...

Al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus în ţară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii...