Lagărul Grajduri: 18 pacienți într-o cameră de 24 mp! Dorm doi în pat, legați de calorifere, bătuți de infirmieri

Data:

Lagărul Grajduri. Sute de pacienți ai Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri (Iași), stau claie peste grămadă, sunt agresați de infirmieri sau legați de paturi și calorifere

Ca într-un lagăr de exterminare: sunt 451 de pacienți pe 251 de locuri.

Oameni în vârstă nu ies niciodată la aer, le revin câte 1,5 mp de fiecare în camere supraaglomerate și trăiesc ca în iad.

87 de pacienți împart trei toalete și două dușuri.

Pacienții cu deficit sever de învățare sunt imobilizați zilnic, ca să nu facă probleme.

Deficitul de personal e grav: 2 asistente și doi infirmieri la 106 pacienți.

Acesta nu e un spital, nu e nici măcar un penitenciar, e un lagăr.

Managerul spune că bătăile sunt interzise, iar supraaglomerarea e din cauza puterii judecătorești: „Noi nu ne putem opune”.

Comitetul European pentru Prevenirea Torturii a sesizat Parchetul General pentru condițiile inumane de la Grajduri.

Nu se va face niciodată un dosar penal și nu va exista vreo tragere la răspundere a unei autorități.

Concluziile CPT la Lagărul Grajduri

Concluziile au apărut într-un raport publicat de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT).

„La momentul vizitei delegației, 452 de pacienți erau cazați în 390 de paturi, în timp ce spitalul avea o capacitate oficială de 251 de paturi.

În toate saloanele erau înghesuite paturi, iar în secția de internare, o cameră de 24 mp găzduia 18 pacienți în nouă paturi. Condițiile oferite persoanelor cu tulburări mintale și dizabilități intelectuale, constatate de CPT în acest spital, pot fi considerate ca fiind asimilabile unui tratament inuman și degradant”, este un fragment din constatările CPT.

Oficial, la Grajduri sunt 251 de locuri, dar s-au înghesuit 390 de paturi în care dorm 452 de pacienți

450 de oameni stau pe 250 de locuri

În toamna anului trecut, o delegație a acestui comitet a vizitat patru spitale de psihiatrie generală, Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri și trei tipuri diferite de centre de asistență socială.

Rezultatele au fost cuprinse într-un raport de 53 de pagini din care spitalului de lângă Iași, unitate în subordinea Ministerului Sănătății, îi sunt alocate 9 file.

Localizat la 25 de kilometri de Iași, spitalul are sediul într-o fostă unitate militară, pe raza comunei Grajduri, cu paturi distribuite în sistem pavilionar.

Prima constatare a delegaților CPT: „Capacitatea oficială a spitalului este de 251 de paturi. Cu toate acestea, cererea de paturi a fost de așa natură încât alte 139 de paturi suplimentare au fost aduse în secții pentru a crește capacitatea la 390 de paturi.

Totuși, chiar și această capacitate crescută s-a dovedit insuficientă și, la momentul vizitei, erau 452 de pacienți adulți în spital (378 bărbați și 74 femei).

Deficitul de 62 de paturi a însemnat că 124 de pacienți trebuiau să împartă patul”.

Vitește și: MAE: 115 cetățeni români au fost repatriați din Israel cu un zbor privat

Mai rău ca în carceră: 8 pacienți într-o cămăruță de 13 mp

Tot despre spațiile de cazare, cele din Pavilionul 8. 

„Dormitorul mai mare măsura doar 24 mp și era ticsit cu nouă paturi pe care dormeau 18 pacienţi. Dormitorul mai mic măsura 13 mp și opt pacienți dormeau pe cele patru paturi dintre perete și geam.

Un al cincilea pat în acest dormitor era ocupat de un bărbat de 90 de ani cu un picior amputat. Dormitoarele erau impersonale și pacienții nu aveau spațiu personal de depozitare”.

Referitor la acești pacienți, delegația a consemnat că aceștia nu erau implicați în activități, ci pur și simplu își petreceau zilele stând în pat, dormind, vorbind sau citind.

Nu aveau acces la o zonă în aer liber în care să facă mișcare. Doar o mică verandă, 20 mp, la intrarea în pavilion. În opinia delegaților, acest Pavilion 8 nu ar trebui să găzduiască mai mult de șase pacienți.

Continuarea, în ReporterIS!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Situl Natura 2000: Poiana narciselor de la Mogoșeni | Săptămâna Online

Situl Natura 2000: Poiana narciselor de la Mogoșeni. Un...

Vizita preotului Mega la Moscova. Reacția Episcopiei  | Bihoreanul

Vizita preotului Mega la Moscova. Reacția Episcopiei nu a...

Protecția Consumatorilor anunță controale. Sunt vizați livratorii de mâncare  | Ziarul de Iași

Protecția Consumatorilor anunță controale. Sunt vizați livratorii de mâncare...