„Famigliile” care au acaparat o comună: el primar, nevasta vice, finul secretar, fiul referent

Data:

Schimbarea, la alegerile din 2020, a unei familii înstăpânite pe o primărie cu o altă familie la conducerea administraţiei locale respective a readus comuna în România normală, cea promisă de preşedinte cu un an înainte.

Sireţel devenise o oaie neagră între comunele ieşene, după ce instanţa l-a legat de mâini pe primarul ales în 2016.

„L-a legat” nu în sensul larg, deşi pedeapsa a fost pronunţată într-un dosar de corupţie. Gheorghe Ancuţa (FOTO) a fost condamnat în octombrie 2017 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, instanţa lăsându-l astfel primar, dar luându-i dreptul de semnătură.

Vicele l-a ținut în șah

Primarul de atunci s-a războit în instanţă cu viceprimarul şi în hârtii, cu prefectul. În vreme ce vicele, ales între timp primar în locul lui la ultimele alegeri, l-a ţinut în şah încercând să deblocheze fondurile primăriei, secretarul comunei l-a ţinut în scaun, încercând să deturneze încercările de încetare a mandatului.

La vremea respectivă, primarii condamnaţi pentru fapte de corupţie puteau fi scoşi din primării doar în baza unui referat – o banală hârtie în care secretarul comunei scria că a luat act de decizia instanţei.

Citește și Consilieră locală PNL atacată cu petarde de un consilier PMP

Fără un asemenea referat remis Prefecturii, primarul nu a putut fi scos din scaun. Ca să nu o păţească, secretarul a demisionat, iar postul a rămas vacant o vreme. Între cele două funcţii din Primăria Sireţel exista o legătură foarte strânsă: primarul era naşul de cununie al secretarului.

Fostul secretar şi-a pierdut şi şi-a recâştigat jobul

Giumbuşlucurile s-au ţinut lanţ tot mandatul trecut: finul, Gheorghiţă Liviu Vasilică, a dat din nou examen de ocupare a funcţiei respective, a câştigat concursul, dar naşul nu l-a pus în funcţie. A rămas în primărie ca agent cadastral până când noul primar, Gelu Şpaiuc, a câştigat la scor şefia administraţiei în septembrie 2020.

Se poate spune că fostul primar liberal, care conducea comuna încă din 2004, a impus majoritatea confortabilă a PSD în Consiliul Local Sireţel.

După localele de acum trei ani, primarul a plecat, fostul secretar şi-a pierdut şi şi-a recâştigat jobul, iar în primărie a rămas şi juniorul lui Gheorghe Ancuţa, angajat ca referent.

Gelu Șpaiuc a preluat frânele comunei

Instalat în biroul nr. 1 în toamna lui 2020, noul primar al comunei a păşit şi el cu dreptul. Soţia sa, tot referent, fusese dată afară în 2019 de fostul primar şi s-a adresat instanţei de judecată.

Aşa se face că Gelu Şpaiuc a preluat frâiele comunei cu tot cu procesul soţiei sale împotriva primăriei. Mai mult, Doina Şpaiuc a fost desemnată viceprimar, astfel că procesul a devenit unul de notorietate: viceprimăriţă contra primăriei reprezentată de soţul său.

În vara anului trecut, Tribunalul Iaşi i-a dat câştig de cauză: Doina Şpaiuc a recuperat banii, circa 30 de mii de lei, dar nu şi contractul de muncă desfăcut de Gheorghe Ancuţa.

Mai multe, în Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cultura anihilării: comunismul și „anularea“ elitelor | Aktual24

Cultura anihilării: comunismul și „anularea“ elitelor. „Cancel culture“, aceasta...

Situl Natura 2000: Poiana narciselor de la Mogoșeni | Săptămâna Online

Situl Natura 2000: Poiana narciselor de la Mogoșeni. Un...

Vizita preotului Mega la Moscova. Reacția Episcopiei  | Bihoreanul

Vizita preotului Mega la Moscova. Reacția Episcopiei nu a...

Protecția Consumatorilor anunță controale. Sunt vizați livratorii de mâncare  | Ziarul de Iași

Protecția Consumatorilor anunță controale. Sunt vizați livratorii de mâncare...