Laura Ștefan, expert anticorupție: În jurul deciziei CCR e o largă coaliție formată din politicieni și magistrați

Data:

Laura Ștefan, expert anticorupție, susține că decizia CCR este începutul unei restaurații în spatele căreia se află o largă coaliție care vrea să îngroape transparența în viața publică și politică.

În contextul în care Curtea Constituțională a decis că nu mai există obligația de a declara bunurile soției, soțului și copiilor, iar declarațiile de avere și interese nu vor mai fi publice, Revista 22 a discutat cu Laura Ștefan, experta anticorupție care a lucrat în mandatul Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției, la legea ANI.

Care este efectul deciziei CCR prin care declarațiile de avere și interese nu vor mai fi publice și nu vor mai conține veniturile soților și copiilor?

Laura Ștefan: Efectul este unul letal cu privire la această politică de transparentizare a veniturilor și bunurilor persoanelor care lucrează în sectorul public. Pe de o parte, Curtea Constituțională a spus că nu mai trebuie să existe obligația de a declara elementele financiare ale soților și ale copiilor. Și, pe de alta, că nici măcar declarațiile funcționarilor publici, ale demnitarilor nu mai pot fi publicate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, pentru că, nu-i așa, le încalcă viața privată această publicare.

Pentru mine este absolut șocant, în condițiile în care sunt alte țări care încearcă să extindă conținutul declarațiilor de avere astfel încât să acopere nu doar familia cu acte, în condițiile în care în alte țări sunt gândite mecanisme prin care în declarația de avere să fie incluse și bunurile al căror beneficiar este demnitarul care depune declarația de avere, chiar dacă ele sunt trecute pe numele altor persoane. Deci, în condițiile în care la nivel internațional discutăm de aceste tendințe și de interconectarea cu mecanismele de control pe spălarea banilor, în România venim cu argumente de anii 1990, în care ni se opune principiul garantării vieții private împotriva publicării unor informații absolut esențiale despre oamenii care ocupă funcții publice. Mie asta mi se pare absolut stupefiant, mai ales că instanța constituțională s-a mai pronunțat pe prevederi din Legea Agenției Naționale de Integritate.

S-a mai pronunțat și a spus exact contrariul.

Laura Ștefan: E adevărat, abia aștept să citesc și eu care sunt argumentele care au stat la baza acestui reviriment, altele decât acelea care țin de oportunități politice.

Citește interviul integral în Revista22.ro

Citește și: Alegeri prezidențiale în Polonia: un nou test pentru MAGA și MEGA

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Revista22.ro)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Unul dintre cele mai mari laboratoare de droguri sintetice din România, descoperit în judeţul Braşov

Procurorii DIICOT şi poliţişti de la DCCO au descoperit...

USR a anunțat miniștrii propuși în viitorul guvern: patru portofolii în noul Executiv

USR intră în noul guvern cu patru miniștri, desemnați...

Summitul NATO croit pentru președintele Trump: scurt, la obiect, concentrat pe bani

Summitul NATO de săptămâna viitoare se va concentra pe...

Titlul onorific de Tezaur Uman Viu pentru 15 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial

Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, din cadrul...