Legea lui Ciolacu: creșterea pensiilor, o cacealma?

Data:

Legea lui Ciolacu: creșterea pensiilor, o cacealma? Pensiile speciale au fost mereu asigurate, dar cele ale oamenilor obișnuiți au crescut lent, au rămas insuficiente și adesea nu acoperă nevoile de bază. O analiză de Sabina Fati.

Reforma pensiilor, care ar fi trebuit gândită temeinic și pe termen lung, a fost în cele din urmă fușerită, transformată în trambulină electorală pentru PSD și în piatră de moară pentru PNL.

Această reformă care condiționează banii europeni pe care-i primește Bucureștiul, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), trebuia făcută încă de anul trecut și, la cererea Bruxelles-ului, prevede majorarea vârstei de pensionare la fiecare trei ani, în funcție de creșterea speranței de viață.

Astfel, începând cu 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați se egalizează la 65 de ani iar începând de anul viitor se modifică modalitatea de calcul. Spre exemplu, un pensionar care primește acum 1.108 lei pentru limită de vârstă ar putea avea de anul viitor o creștere a pensiei cu 51%, potrivit textului de lege adoptat aseară în plenul Senatului.

Citește și: Scrisoare către Constantin Brâncuși

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a arătat într-o altă simulare că un cadru didactic care a cotizat 44 de ani și are în prezent o pensie de 6.563 de lei va beneficia de la 1 ianuarie 2024 de o majorare care-l va duce la 7.471 de lei. Apoi, din septembrie, aplicând noua formulă de calcul, pensia va crește din nou și va ajunge la 8.216 lei.

Toate acestea sunt însă nesigure, fiindcă guvernul nu a prezentat odată cu măsurile de creștere a pensiilor și sursele financiare care să asigure promisiunile făcute.

Citește și: Cine sunt judecătorii care au ridicat sechestrul de 35 milioane de euro pe averea lui Ovidiu Tender

Comisia Europeană a insistat pentru introducerea în noul proiect de reformă a unui mecanism de frânare a majorărilor nesustenabile a pensiilor, care va intra însă în vigoare doar din 2025. Adică, abia după ce PSD își va fi păcălit deja electoratul sau după ce liberalii vor găsi vreo explicație a acceptării acestei legi a pensiilor care nu are acoperire în realitatea imediată.

De fapt, pentru 2024, noua lege prevede o majorare a fondului de pensii cu 40% și nimeni din guvern nu știe de unde vor fi luați acești bani.

Ministerul de Finanțe chiar a precizat într-un document că nu a identificat eventualele surse de finanțare, că bugetul țării nu poate acoperi majorările de pensii promise, că există riscul suspendării fondurilor europene pentru deficit excesiv, că oricum ar trebui crescute în paralel impozitele și impuse noi măsuri de scădere a evaziunii.

Citește și: Cei 3 bărbaţi care l-au ucis pe omul de afaceri Adrian Kreiner au fost identificați

Cu toate că ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, a primit de la experții instituției toate datele care demonstrau că e vorba despre o lege care nu poate fi respectată fără să supraîndatoreze țara, liberalul a dat aviz pozitiv. O atitudine tipică pentru noul cartel PSD-PNL, care girează o guvernare în defavoarea interesului național.

Subordonarea liberalilor față de PSD devine inevitabilă, cu toate riscurile care decurg de aici pentru PNL, inclusiv sacrificarea principiilor economice pe care încercase să le protejeze pentru o scurtă perioadă și care i-ar fi putut conserva o parte din electorat.

Între timp, liberalii au renunțat la valori în favoarea rămânerii la putere cu PSD, au acceptat creșterea taxelor și aproape un milion de afaceri mici vor fi afectate iar neputința în fața insistențelor PSD pentru o reformă a pensiilor, făcută fără dezbatere publică și trecută prin parlament fără discuții serioase, sugerează o capitulare totală a Partidului Național Liberal.

PSD și PNL le-au livrat pensionarilor visul unor venituri cu 40% mai mari începând de anul viitor, numai că totul pare doar o cacealma, după cum a explicat chiar Ministerul Finanțelor.

(Preluare Deutsche Welle)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
2 COMENTARII
  1. „… majorare cu 40%… de unde vin banii…”___–___in primul rand , o asa semnificanta marire va atrage -automat- mari cresteri de preturi, probabil ca marcel maduro va mari preturile -la chioscul sau- cu 42 la suta, si 2), acesti bani vor veni de la sanatate si educatie, nicidecum prin terminarea pensiilor speciale si chiar recuperarea sumelor (miliarde) irosite, practic furate de la buget…/// Marcel Ciolacu, vizita in SUA…___–-___ marcel maduro, un alt turist cu norma intreaga, pe banii celor ce platesc taxe, in timp ce „sanatatea” din Romania a ajuns abator uman, tocmai ca pentru acest departament nu sunt bani, numai iohanis a cheltuit -aiurea- in ultimii 2 ani, cel putin zece milioane euro!!!///”..Dacă vocea ASSMB, instituţie care administrează 19 spitale, este ignorată, nici nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă în alte judeţe, în spitalele din oraşele mici (Ziare.com) Avertismentul directoarei Administrației Spitalelor pentru Guvern: ”Nu am mai trăit o astfel de criză. Sănătatea este un drept care nu poate fi sacrificat”

  2. „…Cacialma…”____–-___ciolacu(marcel maduro), iohanis(gaga de Sibiu) si altii(multi, din pacate) sunt reale cacialmale ale biologiei, dar ca si ceausescu, au noroc porcesc, chiar daca pana la un punct, cand acesta sfarseste brusc si tragic, sa speram ca gaga de Sibiu va fi arestat -pe aeroport- cand se intoarce din Africa, inculpat, condamnat si -pana seara- executat…Acesta ar fi primul pas in restabilirea normalitatii, in Romania…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce-a căutat Iohannis la Washington: pentru el sau pentru România?

Ce-a căutat Iohannis la Washington. Președintele a reușit să...

Alianța PSD-PNL nu s-a rupt, a rămas într-un picior | Revista22

Alianța PSD-PNL nu s-a rupt, a rămas doar într-un...

George Simion recidivează: Viktor Orban, exemplul favorit pentru AUR

George Simion recidivează. De ce face no combat AUR?...

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...