Licitația pentru noul pod de la Cosmești, anulată. Acuzații grave și contestații

Data:

spot_img

Licitația pentru proiectarea și construcția unui pod nou peste Siret, la Cosmești, în județul Galați, a fost anulată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), la finele lunii trecute, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Compania susține că „ofertantul câștigător, asocierea Operes – Cosedil Spa, a refuzat semnarea contractului” pentru această investiție finanțată din fonduri europene.

Firma Operes, cu sediul în Italia, a depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), acuzând „vicii multiple ale acordului contractual trimis spre semnare”. Și cere suspendarea deciziei de anulare a procedurii.

Paradoxal, anularea procedurii vine după ce, așa cum ați putut citi în „Viața liberă”, pe 18 martie 2021, CNAIR a anunțat desemnarea câștigătorului acestui contract care va fi finanțat din fonduri europene. Este vorba despre asocierea Operes – Cosedil Spa, care a depus singura ofertă în cadrul licitaţiei şi a fost declarată câştigătoare, cu preţul de 112.987.773 de lei fără TVA, criteriul de atribuire fiind „cel mai bun raport calitate – preț”.
Motivele anulării sunt explicate în portalul achizițiilor publice: „Abateri grave de la prevederile legislative afectează încheierea contractului. Procedura de atribuire a fost anulată în conformitate cu prevederile art. 212 alin. (1) lit c) din Legea nr. 98/2016 cu modificările și completările ulterioare, conform cărora: «Autoritatea contractantă are obligația de a anula aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziție publică [……] dacă este imposibilă încheierea contractului», deoarece ofertantul câștigător, asocierea Operes – Cosedil Spa, a refuzat semnarea contractului”.

Contestație

Anunțul anulării procedurii a fost făcut pe 28 mai, iar pe 31 mai, firma Operes SRL, în nume propriu și în numele asocierii din care face parte, a formulat o contestație la CNSC. În document, Operes arată că nu a refuzat în mod nejustificat semnarea contractului, având în vedere intenția și dorința fermă de a semna, manifestată și în scris, și acuză „vicii multiple ale acordului contractual trimis spre semnare”.

Operes solicită „anularea actelor vătămătoare emise de CNAIR”, dar și suspendarea procedurii de atribuire, justificând că „nu poate fi obligată să semneze un acord contractual nelegal”. De asemenea, a cerut și suspendarea executării deciziei CNAIR de anulare a procedurii de atribuire.

Citește articolul complet în Viața liberă.


.Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vlad Pascu s-ar putea să scape de arestul preventiv | Info Sud-Est

Vlad Pascu s-ar putea să scape de arestul preventiv....

S-a decis începerea procesului împotriva lui Cosmin Andrei, primarul din Botoșani | Monitorul de Botoșani

S-a decis începerea procesului împotriva lui Cosmin Andrei, primarul...