Liderul partidului de guvernământ din Polonia cere reconsiderarea relaţiilor cu Ungaria: „Dacă Orban nu se schimbă, nu vom putea coopera ca până acum”

Data:

spot_img

Liderul partidului polonez de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, a criticat vineri poziţia premierului ungar Viktor Orban faţă de războiul din Ucraina şi a estimat că din acest motiv Polonia ”va trebui să-şi reconsidere relaţiile cu Ungaria”, relatează agenţia EFE.

Potrivit Agerpres.ro, Kaczynski, fondator şi lider al partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), a declarat la postul polonez Radio Plus că evaluarea sa asupra poziţiei lui Viktor Orban ”este categoric negativă”.

Considerat până în prezent un aliat politic şi un prieten personal al premierului ungar, Kaczynski s-a referit la decizia Budapestei de a accepta cererea Rusiei privind plata gazului natural în ruble, decizie pe care a calificat-o drept ”ceva foarte trist”, adăugând că, ”dacă Orban nu se schimbă, nu vom putea coopera cum am făcut-o până acum”.

Mai mult, Kaczynski a afirmat că ”atunci când prim-ministrul Orban spune că nu poate vedea clar ce s-a întâmplat la Bucea, trebuie să i se recomande să meargă la un oftalmolog”. Premierul ungar a declarat miercuri despre sutele de civili ucişi în oraşul ucrainean Bucea că ”orice informaţie asupra acestei teme trebuie verificată în mod independent, pentru că trăim într-o epocă de manipulare informaţională masivă”.

Citeşte şi: Comisia Europeană a intervenit pentru sprijinirea economiei statelor UE în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia

Pe de altă parte, Kaczynski a susţinut din nou cererea Poloniei pentru trimiterea unei forţe internaţionale de pace în Ucraina alcătuită din ”forţe armate” şi că, deşi ar dori să vadă ”NATO spunând: intrăm în Ucraina”, a admis că decizia revine Alianţei şi Statelor Unite, care până în prezent au respins această solicitare pentru a nu risca o confruntare directă cu Rusia.

În final, liderul polonez a ţinut să menţioneze că ”dacă cineva crede că ar trebui să fim foarte precauţi cu Rusia, acela nu cunoaşte raţiunile statului polonez”.

Conduse de guverne conservatoare, Polonia şi Ungaria au fost unite în ultimii ani în faţa criticilor Bruxellesului că încalcă statul de drept şi valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele în justiţie, respingerea migranţilor (în cazul Ungariei) şi mai recent contestarea întâietăţii dreptului european şi a deciziilor CJUE în faţa dreptului naţional. Din aceste motive, Comisia Europeană nu le-a aprobat încă PNRR-urile.

Partidul premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, a câştigat duminică detaşat alegerile legislative, iar marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat iniţierea împotriva Ungariei a noului mecanism care permite suspendarea fondurilor europene pentru statele UE despre care Bruxellesul consideră că încalcă statul de drept.

Citeşte şi: VIDEO Două rachete rusești au lovit o gară din Ucraina. Cel puţin 30 de civili morţi

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. Sa facem un exercitiu de imaginatie . Ne aflam pe holurile Parlametului European sau hai sa zicem ca ne aflam undeva mai jos pe scara ierarhica si stam la masa de prinzcu niste colegi cu care lucram intr-un mare Trust .Cum credeti ca se simte ,colegul nostru maghiar, cind unul dintre meseni citeste acest text ?Merita oare tinarul nostru prieten privirile intrebatoare ce i se adreseaza instantaneu ?A merit incapatinarea unei majoritati confortabile sa voteze trecutul fara a se gindi la ceea ce semeni de ai lor mai tineri fiind pot indura .Acesta presupusa situatie se regaseste peste tot in muzica , sport , si pe oriunde aiurea in lumea larga .Absurditatea alinierii statului Ungar cu actiunile Rusiei este tot mai eveidenta si tot mai condamnabila . Doar o situatie de felul 1989 sau o renuntare la discursul total anapoda si total anacronic vremurilor mai poate schimba cite ceva .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Israelul ar fi pregătit timp de 15 ani operațiunea din Liban | Aktual24

Israelul ar fi pregătit timp de 15 ani operațiunea...

Responsabilitățile și impactul portofoliului Roxanei Mînzatu în noua Comisie Europeană

Roxana Mînzatu a fost numită în funcția de Vicepreședinte...

Sondaj european. Milioane de români trăiesc în sărăcie | The Epoch Times

Sondaj european. Milioane de români trăiesc în sărăcie. În...