Lupii fac ravagii în Covasna. „Au mâncat și câini, inclusiv din curțile oamenilor”

Data:

Lupii fac ravagii în Covasna. Imagini cu animalele dând târcoale mai multor comune din județ circulă printre fermierii și vânătorii din zonă, potrivit covasna45.ro.

În ultimele zile, mai mulți lupi și-au făcut apariția în diverse părți ale județului. Au ajuns chiar până în orașul Covasna, fugărind o ciută, pe care au ucis-o. Aceste probleme li se adaugă celor mai vechi legate de urși, conform publicației covăsnene.

Zonele în cauză sunt Zagon, Păpăuți, Turia, Chiuruș din Covasna. Autoritățile locale la care ajung plângerile oamenilor spun însă că pot interveni doar dacă există pericol iminent, vorbind despre așa numita cotă de intervenție.

Procedurile sunt însă extrem de birocratice, iar statul român ajunge să plătească despăgubiri uriașe fermierilor pentru pagubele cauzate de lupi și urși, potrivit jurnaliștilor covăsneni.

Attila Kiss, specialist în cinegetică, care gestionează cinci fonduri de vânătoare din județ, a monitorizat suprafețele de pe trei fonduri și a constatat că pe camerele video au apărut, în decurs de 48 de ore, nu mai puțin de 21 de exemplare. Un număr foarte mare, având în vedere că aceste animale nu obișnuiesc să se „afișeze”.

Citește și: PNL Vulcan: Consilierii plecați la PSD au trădat partidul din anul 2020

Lupii fac ravagii în Covasna: „Viitorul e sumbru”

„Motivele înmulțirii lupilor sunt două. În primul rând interzicerea vânătorii, din 2016, și pesta porcină, care le-a asigurat hrană din belșug. Problema este că se apropie și sunt tot mai mulți.

De când sunt eu în acest domeniu, de peste 24 de ani, nu am văzut atâtea exemplare pe camerele de monitorizare. Din păcate, viitorul este sumbru și vom rămâne fără faună sălbatică dacă nu se iau măsuri. Vom rămâne fără căprioare, cerbi, iepuri, mistreți.

Ca și ursul, lupul nu are prădător natural. În ultima perioadă au mâncat câini, inclusiv din curțile oamenilor. Daca îi dai unui lup o oaie sau un câine, va alege câinele, e un fel de desert pentru el”, a explicat Attila Kiss.

În România, se pot recolta, prin derogare, maxim 94 de exemplare de lup pe an. Anul trecut, s-au recoltat 29, dintr-un număr de 47 de exemplare aprobate.

Continuarea în Covasna45.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Onea se întoarce la DNA

Instanța supremă a anulat ordinul fostului procuror șef al...

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...

Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la Romanian Creative Week

Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la...