Mai mulți refugiați ucraineni din Iași învață limba română în rusă. „Copiii sunt harnici, interesați, studioși”

Data:

Vineri dimineață, 28 aprilie, Zinaida Gromic aștepta cu nerăbdare pe treptele Școlii Gimnaziale „Ion Pillat” din Pitești. Înăuntru, elevii pregătiți de ea susțineau examenul din faza națională a Olimpiadei de Limbă Rusă Modernă. Peste două săptămâni va merge din nou: de data aceasta, cu elevii din comunitățile din lipoveni, care vorbesc rusa ca limbă maternă.

Însă la Iași, pe Zinaida Gromic o așteaptă alți elevi, copii și adulți, cărora le predă limba română în ucraineană și rusă. Sunt refugiații ucraineni stabiliți în Moldova, în special în regiunea Iașului, care au cerut ajutorul inițial Inspectoratului Școlar Județean Iași: voiau ca ei și copiii lor să învețe limba română. Iar căutarea unui profesor a fost anevoioasă, fiindcă niciunul dintre cursanți nu știe engleză sau franceză, deci predarea trebuia să se facă în limba lor maternă sau în limba-soră – rusa.

Zinaida Gromic a și spus de la început că războiul rămâne pe hol și nu intră în sala sa de clasă, fiindcă stârnește prea multe dureri în rândul refugiaților. Pe de o parte este distrugerea caselor și familiilor acestora, pe de alta este ruperea definitivă de rudele pe care mulți le au în continuare în Rusia. Războiul a destrămat, crede profesoara, familiile în mai multe feluri decât ne putem imagina.

Continuarea în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Cum se simte economia dincolo de propaganda guvernului. Mărturii de la antreprenori

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Au început lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă Cluj | Monitorul de Cluj

Lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă Cluj au început...

Locul 1 pe lista consilierilor locali PNL, trimisă în judecată | Reporter de Iași

Locul 1 pe lista consilierilor locali PNL, o femeie...

O companie din Ucraina investește 37 milioane de euro la Oradea | Bihoreanul

O companie din Ucraina investește 37 milioane de euro...

Investiție de interes public, pierdută din cauza birocrației | Ziarul de Iași

Primăria Iași a ratat o investiție de interes public,...