Miracolul Bernard Pivot

Data:

Miracolul Bernard Pivot. Acesta era simbolul bucuriei de a citi literatură, el se mișca într-o lume care avea repere și baze solide.

Era străin de orice dogmatism și de orice constrângeri, în afara acelora ale bunului-simț.

Era un spirit liber care a înțeles să rămână liber până la capăt, ignorând derivele ideologice și compromisurile jalnice ale multora dintre contemporanii săi: pe scurt, o traiectorie intelectuală și existențială exemplară.

Citește și Cine a fost Olga Lengyel, supraviețuitoare de la Auschwitz, și cum se predă istoria Holocaustului în România

Cultura „înaltă” a intrat in viețile publicului larg

Sunt personalități care contrazic clișeul conform căruia „nimeni nu este de neînlocuit”. Bernard Pivot este unul din cele mai spectaculoase și mai elocvente exemple în acest sens.

E suficient, de altfel, să ne uităm la plat-mediocra prestație a celui care animă astăzi emisiunea „La Grande Librairie”, ca să constatăm distanța enormă dintre el și Bernard Pivot.

În evocarea pe care i-o consacră în „Le Point” Franz-Olivier Giesbert vorbește de miracolul Pivot, întrucât grație acestuia din urmă cultura, inclusiv cultura „înaltă”, s-a dovedit, în ochii publicului larg, a nu fi plicticoasă, ci veselă, revigorantă, mereu surprinzătoare.

În toate aparițiile sale, Pivot era o prezență vie, cordială, de o gentilețe cuceritoare. O curiozitate intelectuală insațiabilă i-a permis să abordeze cele mai variate domenii și să dialogheze cu fel de fel de autori, unii reputați drept incomozi.

Interviu cu Soljenițîn și Lech Wałęsa

Curând după ce a lansat, în 1975, „Apostrophes”, emisiunea a devenit un fenomen. O audiență incredibilă pentru o emisiune literară, vineri seara lumea se așeza în fața televizoarelor să-l vadă pe Pivot, a doua zi în librării cărțile autorului care „trecuse” bine pe ecran înregistrau recorduri de vânzare.

Citește și Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei și ce avere au. A început campania electorală

Cărți de filozofie sau de lingvistică deveneau peste noapte bestsellere. Mulțumită flerului său excepțional, Pivot a realizat o mulțime de emisiuni memorabile.

L-a avut pe platou pe Soljenițîn, la un an după ce scriitorul rus fusese expulzat din Uniunea Sovietică. Mai târziu a făcut o emisiune specială la domiciliul lui Soljenițîn din Statele Unite.

Spre sfârșitul anilor ’80 a mers în Polonia și l-a intervievat pe Lech Wałęsa, într-un moment când sindicatul Solidaritatea era interzis.

Continuarea în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiași.ro)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un premiu prestigios

Un premiu prestigios. Meritul revine, în primul rând, ziarului,...

Eșecul Marelui Plan PSD-PNL | Revista22

Eșecul Marelui Plan PSD-PNL. Coaliției PSD-PNL i s-a năruit...

Extrema dreaptă, oficial sub controlul serviciilor statului. Se întâmplă în Germania

Planuri privind expulzarea celor considerați insuficient de germani. Vechi...

Populismul şi obsesiile extremiste | Puterea a Cincea

Populismul şi obsesiile extremiste par să renască, după o...