Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei și ce avere au. A început campania electorală

Data:

Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei: Biroul Electoral al Municipiului București a validat nouă persoane care speră să devină primar general. Cele mai mari șanse le au Nicușor Dan, actualul edil, Gabriela Firea, care a mai fost primar între 2016 și 2020, Cristian Popescu Piedone, în prezent primar la Sectorul 5, și Sebastian Burduja, din partea PNL.

Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei

Actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, candidează pentru un nou mandat. Acesta a intrat în cursă ca independent susținut de Alianța Dreapta Unită. În vârstă de 54 de ani, Nicușor Dan este la bază matematician. Este fondatorul Uniunii Salvați România.

Nicușor Dan este primul în sondajul realizat de PSD după ce Firea a devenit candidat
Nicușor Dan

În 2020, a candidat la Primăria București susținut de PNL și USR-PLUS.

După un doctorat în matematică în Franța, Nicușor Dan s-a întors în țară, unde a fondat Școala Normală Superioară București, o instituție științifică pentru îndrumarea în cercetare a celor mai buni studenți români.

A mai fondat și Asociația Salvați Bucureștiul, care militează pentru respectarea legii în dezvoltarea urbană a Capitalei.

Citește și: Ce caută președintele chinez în Europa. Ștefan Popescu, analist de politică externă: „China are nevoie să nu existe un Occident unit.”

Ce avere are Nicușor Dan

În ultima declarație de avere a primarului Capitalei, figurează un teren intravilan situat în Brașov, cu o suprafață de 7.460 de mp. Edilul mai are pe numele său o mașină fabricată în 1986.

La categoria „plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate”, apare un împrumut acordat în nume personal în valoare de 20.000 de euro.

Mai are 3 contracte potrivit cărora datorează, în total 152.000 de euro către o bancă, dar și către două persoane fizice.

Singurul venit care figurează în declarația de avere ale lui Nicușor Dan este cel obținut din funcția de primar, adică 195.910 de lei pe an.

Citește și: De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Motivarea tribunalului de la Washington

Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei: Gabriela Firea

Gabriela Firea este candidatul susținut de PSD pentru Primăria Capitalei. În acest moment, este senator PSD, dar și președinte al organizației PSD București.

Deși și-a exprimat încă de anul trecut dorința de a intra în cursa electorală, președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu a susținut acest demers. Gabriela Firea a devenit, totuși, opțiunea social-democraților doar după ce candidatul independent Cătălin Cîrstoiu, susținut în alianță cu PNL, a fost retras din cursă.

Gabriela Firea a demisionat
Gabriela Firea

Gabriela Firea, în vârstă de 53 de ani, a mai fost la conducerea Primăriei Capitalei între anii 2016-2020. Pe parcursul celor 4 ani, a luat mai multe decizii controversate, majoritatea legate de companiile municipale.

Ce avere are Gabriela Firea

În declarația de avere, Gabrielei Firea figurează cu 4 terenuri, trecute pe numele soțului, Florentin Pandele, primarul din Voluntari. Două dintre acestea sunt dobândite prin moștenire, iar în cazul celorlalte există contracte de vânzare-cumpărare, potrivit documentului.

Candidata PSD a mai trecut în declarația de avere o casă cu o suprafață de 240 mp, din care are jumătate cu soțul.

Gabriela Firea deține un Mercedes fabricat în anul 2010, bijuterii din aur în valoare totală de 113.306 de euro. A mai declarat și două tablouri, unul de 3.000 de euro și altul de 8.000 de euro.

Candidata PSD a menționat și că a mai vândut o parte din bijuterii, din platină, aur alb și galben, pentru care a primit 9.994 euro.

Gabriela Firea are și 3 împrumuturi acordate în nume personal a căror valoare ajunge la 27.000 euro.

Veniturile declarate ale acesteia au provenit anul trecut din indemnizația de ministru al Familiei, de 98.555 de lei pe an și din cea de senator, de 61.013 de lei pe an.

Citește și: Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia

Cine este Sebastian Burduja

După eșecul cu Cătălin Cîrstoiu, candidatul liberal în această cursă este Sebastian Burduja, actualul ministru al Energiei și președintele PNL București.

Ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, interimar la Educație
Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei: Sebastian Burduja. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Acesta a intrat în politică în 2016, în Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor, care a fost preluat de PNL în 2019. În 2022, Sebastian Burduja a fost numit ministru al Digitalizării în Guvernul lui Ciucă.

Ce avere are Sebastian Burduja

Sebastian Burduja are, obținute prin donație, 2 terenuri agricole, unul de 25.100 mp, iar cel de al doilea de 16.400 de metri pătrați, ambele în județul Neamț.

Candidatul PNL mai are și două apartamente, obținute tot prin donație, unul în București, de 163 mp, și altul în Constanța de 131 mp. Burduja are și o casă în Statele Unite ale Americii de 175 de metri pătrați.

În declarația de avere pentru anul 2023, mai apar și 2 mașini. Acesta mai deține și ceasuri și bijuterii a căror valoare se ridică la 15.000 de euro.

Sebastian Burduja are și un împrumut acordat în nume personal, cu o valoare totală la zi de 85.050 de euro, dar și un credit de 46.9416 de dolari.

Sebastian Burduja a avut în 2023 mai multe surse de venituri. Pe lângă salariul de deputat și cel de ministru, obține din închirierea unui apartament 37.133 de lei pe an, iar împreună cu soția închiriază locuința din SUA cu 60.000 de dolari pe an.

Sebastian Burduja mai are dat în arendă și un teren agricol pe care primește 2.370 de lei pe an.

Candidatul PUSL

Cristian Popescu Piedone, în vârstă de 61 de ani și actualul primar al Sectorului 5, candidează din partea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), controlat de Dan Voiculescu.

Acesta a intrat în politică în 1994, la PSD, partid în cadrul căruia a devenit consilier general și inspector la Primăria Sectorului 5. A fost primar al Sectorului 4, post din care a demisionat după tragedia de la Colectiv. A terminat liceul abia la vârsta de 32 de ani.

Istoria penală a lui Piedone: și-a luat 5 categorii din permisul auto într-o singură zi. Foto: Inquam Photos/Saul Pop
Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei: Cristian Popescu Piedone Foto: Inquam Photos/Saul Pop

Piedone a fost votat de două ori primar al Sectorului 4. În septembrie 2020, a devenit noul primar al sectorului 5.

A fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru abuz în serciviu pentru cazul Colectiv, însă a fost pun în libertate în 21 iunie 2023, după ce a fost achitat de instanța supremă.

În iunie 2023, Piedone şi-a reluat mandatul de primar al Sectorului 5.

Ce avere are Cristian Popescu Piedone

Piedone are pe numele lui nu mai puțin de 4 terenuri, toate în județul Ilfov, în co proprietate. Primarul de la Sectorul 5 mai are și o casă de 73 mp în București, pe care o are ca moștenire.

Cristian Popescu Piedone deține și cinci mașini, de la diferiți producători precum Mercedes sau Caddilac.

Potrivit declarației de avere din 2023, singura sursă de venit a acestuia este salariul de primar al Sectorului 5, de 45.989 de lei pe an.

Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei: Mihai Enache

Candidatul AUR este Mihai Enache, director executiv al Direcției de Dezvoltare din cadrul primăriei Sectorului 4. Este cel care s-a ocupat de coordonarea Spitalului Mobil AUR.

Deși, potrivit celor mai multe dintre sondaje, sunt șanse slabe ca acesta să câștige Primăria Capitalei, George Simion, liderul AUR, crede că este cel mai potrivit om pentru să conducă Bucureștiul datorită expertizei lui.

Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei: Mihai Enache
Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei: Mihai Enache

„Eu am un deficit de notorietate, însă partea bună este că odată cu creşterea notorietăţii, eu am de unde să cresc, spre deosebire de alţi contracandidaţi, care au deja probabil un grad maxim de notorietate”, susține Marian Enache.

Ce avere are Mihai Enache

Acesta deținde 3 sferturi dintr-un teren intravilan din Dâmbovița, de o suprafață de 2.500 mp. În acelați județ, Enache are tot 3 pătrimi dintr-o casă de 97 mp. Candidatul AUR deține și o Skoda Octavia, fabricată în 2017.

Mihai Enache are și două contracte de credit unul în valoare de 60.000 de euro și un altul de 50.000 de lei.

Unicul venit obținut de acesta este de 117.600 de lei pe an, adică salariul lui în calitate de director executiv la Sectorul 4.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU
  1. Chiar credeți în cifrele astea? Eu cred doar declarația omului onest: Nicușor Dan. De restul a făcut destule anchete presa.
    Atât.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Activistul Marian Ceaușescu, împins în fața mașinilor de paznicii Gabrielei Firea

Activistul Marian Ceaușescu a fost agresat de gărzilde de...

Cine sunt primarii care au atras finanțări-record din PNRR

Primarii USR au profitat din plin de fondurile europene...

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...