Nicolae Ciucă, acest general fără însușiri care duce în derizoriu PNL

Data:

spot_img

Unul dintre cei mai populari generali americani în România este Ben Hodges, care a deținut funcția de comandant al Armatei SUA în Europa în anii 2014-2018 și comandant al forțelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014.

Hodges a devenit cunoscut publicului român pentru că vizitează des România, perioadă în care a fost invitat să se pronunțe pe diverse teme ce țin de securitatea europeană.

Generalul american vizitează România nu pentru că are prea mult timp liber sau pentru că și-ar fi descoperit vocația de pensionar călător, ci pentru că, după ce a trecut în rezervă, și-a concentrat energia în a documenta studii serioase de securitate, la cel mai înalt calibru intelectual, pe care le publică pe site-urile think tank-urilor prestigioase din Statele Unite sau în cărți.

Citește și: Votul profesorilor, mai toxic decât al blamaților „alegători PSD”

Este inutil să pun link la câteva dintre studiile sale, orice doritor le poate găsi pe internet în câteva minute, pentru a-i evalua pregătirea profesională. Înainte de orice, Hodges este un intelectual redutabil.

Poate cineva să compare pregătirea lui Hodges cu a generalului Nicolae Ciucă, actualmente președinte PNL?

Din păcate, comparația este stânjenitoare. Nu o să remarcați niciodată la Hogdes clișee sforăitoare despre NATO sau platitudini privind securitatea Europei din ciclul să fie bine, să nu fie rău, pe care unii generali români, formați la școala militară post-sovietică, le mestecă cu voluptate în spațiul public.

Hodges are personalitate tocmai pentru că știe carte. În Statele Unite, militarii de top au pregătire intelectuală comparabilă cu a oricărui expert de calibru în științe politice care intră în aparatul de stat american, cum ar fi Departamentul de Stat.

Nu mai amintesc acuzațiile de plagiat în privința generalului Ciucă. Mă rezum la diferențele privind bogăția argumentativă în discursul public, la vocabularul folosit, la puterea de a-și susține o opinie anume pe un subiect controversat.

În general, intelectualii care stăpânesc un anumit domeniu au și o personalitate foarte bine conturată, nu plictisesc, sparg clișee, aduc nuanțe noi, sunt impredictibili, reușesc să atragă atenția interlocutorului tocmai pentru că nivelul dezbaterii pe care îl impun îl depășește pe cel al începătorilor.

Mediocrii fără însușiri sunt cei care se ascund în spatele clișeelor, din frica de a nu greși sau de a nu li se descoperi goliciunea argumentelor.

Până la urmă Ciucă este un produs al școlii militare românești, nereformată în perioada în care el își făcea studiile, și este nerealist să-l compari din punct de vedere intelectual cu generalul Hodges.

Dar problema cea mai mare a lui Ciucă este transferul din zona militară în cea politică.

Au trecut deja câțiva ani de când generalul a intrat în politică, iar acest lucru nu s-a întâmplat oricum, ci din poziția de mare protejat al președintelui Klaus Iohannis.

Din cauza modului autoritar prin care Iohannis conduce PNL, anostul și insipidul general Ciucă a fost impus în funcția de președinte al partidului, fără ca nimeni din liberali să aibă curajul să îi analizeze calitățile de lider politic.

Pe circuitul clasic de partid, fără protecția președintelui, Ciucă nu ar fi putut depăși statutul de simplu membru.

Ce l-a mânat să trișeze pașii clasici în ascensiunea în partid a fost dorința de putere, nu grija pentru democrația din România.

A dat dovadă în acești ani Nicolae Ciucă că are calități de lider politic, calități total diferite față de cele din mediul militar? Evident că nu.

În perioada în care deținea funcția de premier, informațiile care curgeau pe surse dinspre PNL și PSD către jurnaliști susțineau că Nicolae Ciucă nu era capabil să ia decizii importante în ședințele de Guvern fără renumitul telefon la Cotroceni.

Mai mult, parlamentari PSD îmi explică amuzați, off the record, că PNL este în realitate un partid fără lider, pentru că sunt obligați, atunci când vor să treacă o lege în Parlament, să negocieze cu câteva grupuri distincte ale PNL.

Liberalii nu au în acest moment un lider care să coaguleze partidul. Mai mult, este lesne de observat că Nicolae Ciucă nu prea înțelege doctrina liberală sau istoricul liberalismului în România.

În spațiul public, Ciucă nu a manifestat niciodată vreo preocupare intelectuală pentru ceea ce înseamnă doctrine politice. Generalul nu se remarcă prin nimic pe teme economice fundamentale liberalismului, în fapt, direcția ideologică a acestei alianțe PSD-PNL o trasează exclusiv PSD.

L-ați auzit vreodată pe Ciucă discutând despre reforma justiției, reforma partidelor politice, reforma aparatului de stat?

Singurul pseudo-argument care l-a ajutat în spațiul public a fost legat de războiul ruso-ucrainean de la granița României. Occidentul ar cere țării noastre stabilitate politică și cine să simbolizeze această stabilitate mai bine decât un general?

Argument, cum spuneam, absolut fals. În fapt, ce arată România Occidentului este că elita militaro-politică românească este mediocră, nu furnizează idei sau inițiative aliaților, ci are comportament de provincial submisiv față de NATO.

Sigur că este bine că România a aderat la NATO, numai că acest lucru s-a întâmplat acum 19 ani, iar în cei 19 ani, sistemul de securitate românesc ar fi trebuit să pregătească militari de top, la nivelul intelectual al lui Hodges, care sigur ar fi știut să se remarce în interiorul organizației.

Pe cât de anost ca personalitate politică se dovedește a fi Ciucă, pe atât îi crește însă dorința de putere.

În mod paradoxal, proiectează în spațiul public ideea că el s-ar califica pentru prima funcție în stat, cea de președinte al României.

Pe ce se bazează această falsă proiecție de putere a lui? Exclusiv pe Klaus Iohannis, față de care partidul încă se teme să se distanțeze, pentru că nu are putere reală în partid.

În scenariul ca Nicolae Ciucă să ajungă președintele României, își imaginează cineva că va fi capabil să trieze procurorii care vor ocupa funcțiile de conducere în parchete, că va controla serviciile secrete sau că va avea anvergură printre liderii lumii să negocieze diplomatic în numele României?

Citește și: Noua casă a primarului din Sinaia, între lipsa avizelor și acuzații de șicanare

În fapt, cine l-ar căpușa pe Ciucă în acest post ar fi tocmai serviciile secrete, nici măcar partidele.

În această perioadă politică tulbure, în care se poartă negocieri între cele două mari partide privind candidații la prezidențiale, insipidul Ciucă mai mult încurcă.

Cu un PSD care mai degrabă îl ironizează pe la spate și un PNL încă anesteziat de autoritarul Iohannis, n-ar fi deloc exclus ca într-un scenariu electoral prezidențial puțin probabil Ciucă-Simion, pe Ciucă să-l bată la urne candidatul AUR.

Iar din generalul insipid și cumsecade, acesta să se transforme în rușinea României.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.
5 COMENTARII
  1. „…Hodges are personalitate tocmai pentru că știe carte. În Statele Unite, militarii de top au pregătire intelectuală comparabilă…” ___–____tocmai si pentru asta sunt-numeric- putini, selectia si promovarea este dura dar cu rezultate, in schimb in Romania este o adevarata balta de generali, practic- este deja inregistrat in toate statisticile- Romania are mai multi generali decat are USA, UK, Canada, Franta si tot NATO, la un loc….Si considerand ca la fiecare general( PESTE O MIE SASE SUTE!!!!!!!!!) se subordoneaza macar 2 colonei si 4 maiori ( plus, plus), avem o imagine sinoptica( dar dezolanta prin revelatie), ca o mare parte din PIB-ul Romaniei este halcuit de cateva zeci de mii de (asa-zisi) ofiteri, care nu sunt altceva decat paraziti cu ifose, 99,9 la suta habar-nu-au de razboi, au ajuns inalti „ofiteri” la apelul bocancilor si prin plagieri grosolane din tratate internationale, precum ale generalului american amintit…Romania trebuie sa termine cu aceasta imensa clasa de paraziti, armata trebuie redusa cu peste 75 %, iar salariile si pensiile primitorilor trebuie aduse la nivelul suportabilitatii economiei, adica la acelasi nivel cu cel al tuturor altor grupe profesionale…

  2. Las si eu un comentariu aici, desi e mai general, referitor la aspectul articolelor publicate pe site. Continutul este interesant, dar (tehno)redactarea este sub orice critica. Multe tipuri de font-uri, bold/italic pe unde nici nu te-astepti si fara vreun rost clar, etc. Site-ul exista totusi de ceva vreme, asa ca problema asta ar fi trebuit depasita demult, mai ales ca nu e ceva atat de dificil.

  3. Motto:
    „Sunt generali și coloneli , care până la război nu s-au distins afară din cale în cazarmă și nici afară din cazarmă, iar în război au făcut onorabil puținul pe care l-au putut. […]
    Scoși la pensie , acești oameni cumsecade și-au descoperit adevăratele lor însușiri de declin.
    Niciunul nu se mulțumește să fie pensionar și fiecare vrea să fie de o sută de ori peste ceea ce poate și nu.[…] Spectacolul acestor oameni de ispravă,care se învârtesc de zece ani prin toate bugetele și n-au fost în stare să realizeze decât începuturi de vorbe și fragmente de intenții încă neformulate, e dăunător . Domnule general ! Domnule colonel ! Vă roagă publicul , stăruitor – slăbiți-l cu competința.
    (Tudor Arghezi- COMPETINTELE UNIVERSALE, în „Bilete de Papagal”, 20 octombrie, 1928)

    Orice asemanare cu personaje reale e pur intamplatoare. Nu și in cazul „liberalului” Nicolae Ciucă. Acesta a nimerit ca orbul în Brăila în fruntea PNL fără să aibă nici o calitate politică după cum singur a recunoscut la Congresul extraordinar al PNL, din 10 aprilie 2022. Nicolae Ciucă a primit o derogare de la statulul PNL pentru a putea candida la functia de presedinte al PNL. El nu avea vechimea în partid cerută de statut. Generalul în rezervă, fost șef de Statul Major, participant la războiul din Afganistan, fost ministru al Apărării.
    Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL, a identificat cu ceva timp in urma, trei motive care au făcut ca PNL să piardă politic:
    – Primul motiv a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului, mai întâi Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci nu avea nici o legătură cu liberalismul și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nici o tangență cu acest partid.
    – Al doilea motiv se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă tot de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut.
    – A treia cauză este performanța slabă a guvernării cu Nicolae Ciucă premier pentru care PNL are acum probleme.
    Fostul premier Nicolae Ciucă, general in rezerva a încasat anul trecut o pensie specială militară de 221.616 lei. Astfel, Ciucă a încasat anul trecut câte 18.468 lei lunar de la Ministerul Apărării, adică peste 3.700 de euro, doar din pensia specială. La acest venit s-a adăugat salariul de premier de 185.676 lei, adică 15.473 lei (circa 3.150 euro).
    Și soția lui Nicolae Ciucă încasează pensie specială de militar de la Ministerul Apărării, care s-a ridicat anul trecut la 61.680 lei.
    Asadar, locul lui Nicolae Ciucă nu e in politică ci mai degrabă in altă parte unde să-si vadă linistit de viata de pensionar. De altfel, Tudor Arghezi în încheierea articolului COMPETINTELE UNIVERSALE, apărut în publicatia „Bilete de Papagal”, din 20 octombrie, 1928, sugera următoarele: „Domnule general, nițică bunăvoință. Viața poate fi încă dezmierdătoare. Un hârleț, o greblă și o stropitoare nu costă prea mult ; vă putem recomanda un magazin , unde se vinde ieftin un model ca pentru copii. E cât se poate de plăcut- zgâriați fără să vă aplecați prea mult , câte puțin , pământul și semănați conopide. Va ieși măcar pătrunjel și tot e un rezultat; plecând, vedeți , dincolo nu iese nimic și dincolo împiedicați lumea să muncească și să-și păstreze un rezultat cultural – demnitatea.”
    (Vezi si: https://www.cotidianul.ro/domnu-presedinte-ia-uitati-cum-miroase-patrunjel-adevarat/)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cazul Șoșoacă: CCR face jocuri pentru Ciolacu?

Cazul eliminării Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială poate fi...

Cazul Mario Iorgulescu: „ICCJ își încalcă grav propria jurisprudență”

Cazul Mario Iorgulescu: „ICCJ își încalcă grav propria jurisprudență”....

Amestecul lui Hodorkovski. De ce nu face față Geoană

Are legături Mircea Geoană cu Moscova? De ce le...

Iliescu inocentul și ceilalți trei președinți

Iliescu inocentul și ceilalți trei președinți. După aproape 35...