Noua casă a primarului din Sinaia, între lipsa avizelor și acuzații de șicanare

Data:

Noua casă a primarului din Sinaia apare într-un denunț depus la DNA de către omul de afaceri Emil Nenciu, care reclamă o serie de încălcări ale legii. Vlad Oprea este acuzat că respectivul imobil apare ca fiind construit de firma mamei sale, o femeie în vârstă de 81 de ani. Primarul susține că are toate avizele și că este șicanat de fostul „locotenent”.

Numeroase încălcări ale legii privind noua casă a primarului din Sinaia

Emil Nenciu, fost apropiat de primarul în funcție, reclamă pe angajații instituției care l-ar fi ajutat pe primarul Oprea să obțină avize de construire pentru imobilul în discuție ulterio construirii. Astfel, arată că un zid construit fără autorizație într-un perimetru protejat ar fi intrat în legalitate doar după ce a sesizat Primăria Sinaia cu această neregulă. 

Omul de afaceri arată că prin autorizația de construire a casei s-au aprobat și lucrări de împrejmuire, care nu au avizul Direcției pentru Cultură Prahova.

„După ce am depus  solicitarea în baza legii 544/2001 din 27.09 prin care am sesizat ilegalitatile, beneficiarul investiției, Privacons SRL, a depus o solicitare pentru eliberarea unui nou Certificat de Urbanism pentru a pune în legalitate ceea ce am sesizat eu primăriei orașului Sinaia. Primăria mi-a răspuns ca totul este în regulă și autorizat.

Acest certificat de urbanism eliberat firmei Privacons după data sesizării mele a fost  eliberat cuprinzând documentele necesare în vederea „sistematizării terenului pe vertical”, se arată în plângerea lui Nenciu.

Citește și: Daria Iurișceva, dizidentă rusă: „Am crescut citind despre cum au luptat sovieticii cu fasciștii. Acum noi suntem fasciștii.”

Consolidarea versantului, fără autorizație

Direcția Județeană pentru Cultură Prahova confirmă, într-un răspuns emis în baza legii liberului acces la informațiile de interes public, faptul că „aspectul pe care dumneavoastră îl sesizați, și anume consolidarea malului, nu a fost prins în documentația de avizare, drept urmare nu a fost avizat.

În cadrul ședinței CZMI nr 8 din 15. 11. 2023 s-a solicitat o consultare pentru soluția de integrare în sit – propunere înierbare zid de sprijin, primind punct de vedere favorabil, urmând ca proiectul să fie prezentat într-o ședință ulterioară”, se arată în răspunsul Direcției de Cultură.

Zidurile de consolidare a versantului, pentru noua casă a primarului din Sinaia
Zidurile de consolidare a versantului, pentru noua casă a primarului din Sinaia

Emil Nenciu a cerut Primăriei Sinaia să-i spună dacă zidurile de consolidare construite în parc au făcut obiectul documentației tehnice care stau la baza emiterii autorizației de construire a imobilului, răspunsul fiind pozitiv.

Un paragraf mai jos, primăria susține: „consolidarea terenului nu a făcut obiectul documentație tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC) susmenționat, neexistând niciun studiu care să indice necesitatea acesteia”.

Drum de acces, prelungit pentru noua casă a primarului din Sinaia

Un alt aspect sesizat este acela că drumul care duce spre noua casă a primarului din Sinaia, construită de mama sa, Lavinia Letiția Oprea, se oprea inițial în dreptul mănăstirii, nu trecea pe lângă parc.

Edilul s-a folosit de o hotărâre a consiliului local și a făcut reabilitare și extindere a drumului de acces cu aproximativ 70 m. Extinderea a fost făcută pe lângă două bazine de apă.

Potrivit unei hotărâri de guvern, bazinele trebuie protejate sanitar, rezervoarele îngropate având nevoie de gard la o distanță de 20 de metri de la zidurile exterioare ale clădirilor, lucru care nu s-a întâmplat.

Pe 19 noiembrie 2020, la Consiliul Local Sinaia era transmisă o cerere pentru cumpărarea unui teren aflat în domeniul privat al orașului Sinaia. Suprafața de 355 metri pătrați era în zona Mănăstirii Sinaia.

Consiliul local a aprobat organizarea unei licitații publice. Prețul evaluat pentru teren e de 60 de euro mp în baza unei expertize a unui evaluator autorizat.

În februarie 2021, Primăria a eliberat un certificat de urbanism care modifică destinația terenului vizat de primar.

Astfel, apare în planul urbanistic zonal (PUZ) mențiunea „amplasare drum acces”. Apoi, terenul este reunit cu o altă suprafață vecină, deținut tot de Privacons, perimetrul vizat fiind acum de 1491 de metri pătrați.

Celeritate de invidiat pentru noua casă a primarului din Sinaia

În noiembrie 2021, Primăria Sinaia a emis autorizație de construire pentru o locuință, demisol, parter și etaj, alei pietonale și împrejmuire.

Locuința se află în zona de protecție a monumentelor istorice Cazino Sinaia, Hotel Palace și Mănăstirea Sinaia, beneficiarul fiind firma mamei primarului Vlad Oprea, vicepreședinte PNL Prahova.  

Noua casă a primarului din Sinaia, Vlad Oprea, a fost construită de firma mamei sale de 81 de ani
Noua casă a primarului din Sinaia, Vlad Oprea, a fost construită de firma mamei sale de 81 de ani

L-am întrebat pe primarul Oprea dacă beneficiarul construcției din centrul orașului Sinaia are autorizațiile necesare. „Da, are toate avizele necesare. Individul cu pricina a făcut sute de plângeri în încercarea de a ne șicana!”, ne-a transmis edilul.

Privacons SRL are ca obiect de activitate lucrări de construcții a cladirilor rezidențiale și nerezidențiale și este deținută în proporție de 100% de Lavinia Letiția Oprea. Administratorul firmei este Anca Andreea David, sora primarului din Sinaia.

În 2022, societatea a avut o cifră de afaceri de 5,1 milioane de lei și un profit de 1,5 milioane de lei.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Ce așteptări aveți de la PRESShub? Haideți să ne cunoaștem mai bine

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
3 COMENTARII
  1. In sfarsit un articol care dezgroapă mânăriile „”liberalului” Oprea.
    Toti turistii care merg spre Manastirea Sinaia se intreaba de aceasta cazemata, cu alei de acces, de unde are bani Luft Primarul ăsta ca in declaratia de avere e falit.
    Dar si mai mult:
    Cum s-a obtinut titlul de proprietate pe terenul unde construieste?
    Tot prin pungasii?
    DNA Prahova de ce nu se autosesizeaza ca e un jaf de peste 2 milioane de euro?

  2. Ia întrebați-l cum a vândut lui Radu Timiș tunelul Sinaia care revenise din curtea CFR în UAT SINAIA.Cum a reușit să pună mâ a Radu Timiș (Cris -Tim ) pe un obiectiv de patrimoniu al statului Român.

  3. Cum a reusit mizeria asta de primar sa isi faca ditai buncarul in gradina Manastirii Sinaia!!??
    Nu se ia nimeni de el pentru ca lepra a dat terenuri si ofera facilitati celor care ar trebui sa il arda.
    La puscarie, primare… la Targsor cu tine!
    😊😊😊

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related