Există temerea, mai ales la Bruxelles, că România, un partener cheie pe flancul sud-estic al UE și NATO, s-ar putea transforma în „buturuga” de care se poticnește toată lumea, în stil Viktor Orban, apreciază cotidianul austriac Kurier. La fel ca aproape toată presa europeană, și cea din Austria se uită cu atenție la al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România. Mai ales că recent, Austria a evitat în ultimul moment să fie guvernată pentru prima dată în istoria sa postbelică de un partid de extrema dreaptă.
„Kurier” a stat de vorbă cu Cristian Preda, politolog și profesor la Universitatea din București, despre miza alegerilor din 18 mai, în care se confruntă, în viziunea publicației austriece, un „naționalist zgomotos de dreapta”, adică liderul AUR, George Simion și „proeuropeanul moderat”, Nicușor Dan, candidat independent.
Un factor care a contribuit la creșterea în popularitate a extremei drepte în România, explică profesorul Cristian Preda, este faptul că social-democrații și liberalii au încercat să rămână la putere prin încheierea mai multor înțelegeri.
Chiar și așa, votul electoratului a arătat că românii nu mai vor să fie conduși de aceleași partide.
Mai mult, lipsa de transparență a coaliției PSD-PNL-UDMR în ceea ce privește ajutorul dat Ucrainei a permis partidelor de extremă dreapta să propage ideea că refugiații ucraineni din țara noastră sunt avantajați. De exemplu, aceste partide susțineau că „sprijinul financiar pentru copiii ucraineni este mai mare decât pentru copiii români,” a reamintit Preda.
Și fostul președinte, Klaus Iohannis, a fost responsabil pentru creșterea în popularitate a extremiștilor. Aroganța, călătoriile luxoase și lipsa comunicării cu electoratul au dezamăgit o bună parte a alegătorilor.
„Aceste alegeri sunt clar și o confruntare între Est și Vest”
Uniunea Europeană este un subiect de discuție, atât pozitiv, cât și negativ în preajma alegerilor. Astfel, alegerile devin o luptă între liberalul proeuropean, Nicușor Dan, și candidatul susținut de Kremlin, George Simion, arată Cristian Preda în interviul din „Kurier”.
Politologul subliniază că blocarea aderării României la Spațiul Schengen a generat reacții naționaliste, anti-europene și profund emoționale, inclusiv din partea guvernului de la București, în special după ce Austria s-a opus primirii României în zona de liberă circulație.
George Simion a câștigat primul tur în diaspora din Austria, dar și din alte țări europene în mai unde există comunități însemnate de români, precum Italia si Germania.
Paradoxal, mai mulți politicieni din aceste țări, printre care Matteo Salvini în Italia și Marine Le Pen în Franța, au acuzat românii că vin în țările lor pentru a le fura locurile de muncă. Totuși, George Simion este susținut de astfel de politicieni, subliniază Cristian Preda.
Situația este una destul de complicată pentru că fiecare candidat are proprii susținători radicalizați.
Cristian Preda crede că duminică, Nicușor Dan poate câștiga alegerile prezidențiale dacă este o prezență mare la vot. De altfel, o caracteristică al alegerilor precedente din România este că mereu în turul II prezența este mai mare, iar votanții care votează doar în turul II votează întotdeauna candidați proeuropeni cu o formare profesională bună.
Evident, o prezență relativ slabă la vot, chiar si egală cu ea de la primul tur (53%) îl favorizează pe George Simion, mai spune Cristian Preda.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Agerpres/ Radu Tuta)