O instituție a statului a contestat decizia suspendării sesizărilor privind plagiatul lui Ciucă. Dar a refuzat să facă publică acțiunea

Data:

spot_img

Ministerul Educației, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), a făcut recurs împotriva deciziei luate de Curtea de Apel București prin care se blochează cele trei sesizări făcute privind suspiciunile de plagiat în teza de doctorat susținută de premierul Nicolae Ciucă.

Deși anunțul a fost făcut public de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Oradea, UEFISCDI a refuzat să menționeze acest lucru ca răspuns la mai multe solicitări adresate de către o persoană fizică și de către PressHUB.

Înainte de precizarea publică făcută de ministru, UEFISCDI a invocat faptul că orice informație furnizată poate aduce „atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al al oricăreia dintre părțile implicate în proces”. După declarația lui Sorin Cîmpeanu, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a refuzat, pur și simplu, orice dialog, invocând motive ridicole.

Citește și: VIDEO Cea mai spectaculoasă lucrare din România cu bani europeni. Din culisele unei investiții de 450 milioane de euro

Mică istorie a unei farse juridice

Toate cele trei sesizări cu privire la suspiciunile de plagiat din teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă au fost blocate în justiție, la începutul acestui an, într-un mod care ridică mari semne de întrebare.

Pe 18 ianuarie, jurnalista Emilia Șercan a publicat dovezile că generalul Nicolae Ciucă, actualul premier al României, ar fi plagiat cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 ale tezei de doctorat. La scurt timp, 9 sesizări pentru investigarea lucrării au fost depuse la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Numai trei au îndeplinit reglementările legale și au fost acceptate.

Blocarea sesizărilor s-a făcut cu o viteză care nu e specifică justiției din România. Unul dintre judecătorii care au respins dosarul s-a pensionat la scurt timp după decizie. Actele au ajuns la el prin așa numita manevră „Coperta”, potrivit G4 Media.

A doua judecătoare a folosit argumente mai degrabă politice decât de Drept, pentru a justifica decizia în favoarea lui Nicolae Ciucă.

Citește și:

VIDEO Cine sunt cei care luptă în justiție cu plagiatul lui Nicolae Ciucă

VIDEO Ce se mai poate face cu plagiatul lui Ciucă. 5 avocați caută soluții

Toate sesizările de plagiat depuse la CNATDCU în cazul doctoratului premierului Ciucă, anulate de un judecător promovat de liberali în funcții guvernamentale

Anchetă privind protejarea lui Ciucă de acuzațiile de plagiat, la Curtea de Apel București

Cine e mai tare: legea sau ministrul?

Deși judecarea sesizărilor privind plagiatul de care este acuzat Nicolae Ciucă a fost blocată, o instituție a statului, chemată în judecată de către premier în încercarea sa de a bloca ancheta, era responsabilă să facă recurs la decizia judecătorilor și să deblocheze situația.

Este vorba despre Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Marian Henzulea, una dintre persoanele care au depus cele trei sesizări împotriva lui Nicolae Ciucă, a cerut UEFISCDI să răspundă la două întrebări simple: data comunicării sentinței de la Curtea de Apel București privind suspendarea acțiunii împotriva lui Nicolae Ciucă și dacă instituția a formulat recurs împotriva sentinței care îl privește pe premier.

UEFISCDI a refuzat să răspundă, invocând faptul că dacă face publice informațiile privind procedurile judiciare, acest fapt poate aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces.

Răspunsul de mai sus a fost din data de 25 iulie. Ulterior acestui refuz, Marian Henzulea a făcut o reclamație administrativă către Ministerul Educației, în subordinea căruia se află UEFISCDI. Doar că nu s-a schimbat nimic: răspunsul la reclamație, venit pe 8 august, a fost identic, informațiile „pot aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces.”

Paradoxal, între cele două răspunsuri a apărut declarația ministrului Sorin Cîmpeanu, care pe 26 iulie, a făcut public, la întrebarea jurnaliștilor, faptul că instituția care se ocupă de înregistrarea sesizărilor de plagiat depuse de cetățeni a atacat controversata hotărâre judecătorească care-l protejează pe Nicolae Ciucă.

Anunțul ministrului nu a adus atingere procesului „echitabil”?

UEFISCDI a depus recurs împotriva deciziei de suspendare a sesizărilor privind acuzațiile de plagiat la adresa lui Nicolae Ciucă pe 25 iulie, fapt făcut public de Înalta Curte de Casație și Justiție chiar pe portalul său. Cauza se află în procedură de filtru. Primul termen de judecată urmează a fi alocat ulterior.

Așadar, ICCJ nu a considerat că informația aduce atingere „unui proces echitabil”.

Citește și: „Înțeleg că oamenii s-au săturat să citească acele povești oribile, dar războiul nu s-a terminat”

PressHUB, mințit și ignorat

PressHUB a solicitat, de asemenea, UEFISCDI să răspundă la aceleași întrebări: care este data comunicării sentinței de la Curtea de Apel București privind suspendarea acțiunii împotriva lui Nicolae Ciucă și dacă instituția a formulat recurs împotriva sentinței care îl privește pe Nicolae Ciucă.

Inițial, am trimis solicitarea la adresa de email prezentată pe site-ul UEFISCDI pentru astfel de acțiuni: contact544@uefiscdi.ro După două săptămâni de tăcere, am sunat pentru a aflat ce s-a întâmplat cu adresa noastră. Ni s-a răspuns că, de fapt, la acel email nu se uită nimeni și nu vom primi, prin urmare, nici un răspuns.

Ni s-a indicat o altă adresă, office@uefiscdi.ro. Doar că rezultatul a fost identic: o tăcere totală.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Iran lansează atacuri cu rachete asupra Israelului

Update 5: Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel...

O cunoscută avocată, încântată de florile primite din partea proxenetului criminal Clămparu

Aflat în închisoare unde ispășește o pedeapsă de 25...