O realitate neagră și inacceptabilă: 49,6 milioane persoane din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne

Data:

spot_img

Consorțiul de organizații ce derulează proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic” semnalează cifrele alarmante și realitatea inacceptabilă care reies din raportul „Estimări Globale 2021”, publicat de Organizația Internațională a Muncii, Walk Free și Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

Raportul „Estimări Globale 2021” arată că 27,6 milioane de persoane aflate în sclavie modernă sunt supuse la muncă forțată și alte 22 de milioane, la căsătorie forțată.

Mai mult, situația se înrăutățește. În 2021, numărul victimelor a crescut cu aproximativ 10 milioane de bărbați, femei și copii care au fost forțați să muncească sau să se căsătorească în perioada de la publicarea estimărilor anterioare, în 2017. 

Toate acestea se întâmplă în pofida Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU și în contextul provocărilor actuale (i.e. pandemie, conflict armat, schimbare climatică) care au condus la perturbarea ocupării forței de muncă și a sistemului de educație la nivel internațional.

Un semnal de alarmă suplimentar se referă la persoanele care sunt exploatate sexual în scop comercial – 6.3 milioane persoane, potrivit raportului, și la alte 3.9 milioane care sunt exploatate prin muncă forțată impusă de către stat.

„Din cele 6.3 milioane de persoane exploatate sexual în scop comercial 1.7 milioane sunt copii. Conform graficelor prezentate, majoritatea victimelor sunt de sex feminin, iar țările in care acestea sunt exploatate sunt preponderent țările cu venituri medii superioare și țările cu venituri medii inferioare.

Credem că trendul ascendent impune atenția urgentă și cooperarea comunității internaționale pentru adoptarea unor măsuri realmente eficiente pentru eradicarea sclaviei moderne și a traficului de persoane, în acord cu timeline-ul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU- 2025/2030”, spune Alexandra Stroică, responsabil proiect din partea Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER).

În ceea ce privește România, situația care se referă la traficul de persoane pe anul 2021 a fost sintetizată în Raportul Departamentului de stat al SUA publicat in luna iulie 2022.

Astfel, din acest raport, reiese că în 2021, autoritățile au deschis 628 de cazuri noi de trafic de persoane (571 trafic sexual, 35 trafic de muncă, 22 nespecificate), o creștere de la 552 în 2020. Autoritățile au trimis în judecată 522 de suspecți de trafic de persoane (506 traficanți sexuali trafic de sex, șase trafic de forță de muncă, 10 nespecificate), o creștere semnificativă față de 234 în 2020. Instanțele de judecată au condamnat 162 de traficanți.

Raportul Departamentului de stat SUA pentru România cuprinde, între altele:

  • Identificarea proactivă a potențialelor victime, în special în rândul persoanelor vulnerabile;
  • Creșterea numărului de ofițeri de poliție care investighează infracțiunile de trafic de persoane și de investigatori financiari specializați în cazurile de trafic de persoane.
  • Intensificarea eforturilor de aplicare a legilor privind munca copiilor, în special în zonele rurale și acolo unde serviciile de asistență socială nu dispun de personal – ș.a.

În același timp, potrivit Comisiei Europene, cu date valabile pentru anul 2020: „România își menține profilul unei țări de origine pentru victimele traficului de persoane, în 2020 fiind astfel identificate 596 de victime ale traficului de persoane.

Majoritatea victimelor identificate au fost exploatate sexual. Populația de sex feminin, atât adulți, cât și minori, are o pondere crescută în totalul victimelor identificate, ajungând la 77,7% în anul 2020.

Nivelul de educație al victimelor traficului de persoane rămâne scăzut, 68,5% dintre victime având cel mult studii gimnaziale, 30% studii liceale sau școlare profesionale și 1,5% o formă superioară de învățământ.

În cazul traficului transfrontalier, primele cinci țări de destinație pentru exploatarea victimelor în anul 2020 au fost Regatul Unit, Germania, Italia, Spania și Suedia.”

Raportul integral „Estimări Globale 2021” poate fi consultat aici.

Raportul integral al Departamentului de stat SUA poate fi consultat aici (*România – la pag.469)

Informațiile publicate pe site-ul Comisiei Europene pot fi consultate aici.

Material realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021.

Proiect derulat de Asociația Valoare Plus în parteneriat cu Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, G4Media, Asociația Cultural Socială Economică Christiana, Freedom House România și Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este creșterea nivelului de eficiență în implementarea politicilor antitrafic prin activități de educare, monitorizare, advocacy si watchdog.

Pentru mai multe informații despre proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic”, accesați www.stopat.ecler.org.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro.

Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O nouă zi în paradis cu Alina Cojocaru

Conectarea cu lumea culturală internațională este una din marile...

Procesul soților Nicolae și Elena Ceaușescu, trimis la CAB

Curtea Militară de Apel București a declinat dosarul 1/753/1989...