Universitățile din Franța îi cer lui Cîmpeanu să se retragă de la președinția Agenției Universitare a Francofoniei

Data:

Universitățile Franței, asociația care reunește instituțiile de învățământ superior franceze, îi solicită fostului ministru al Educației Sorin Cîmpeanu să se retragă de la conducerea Agenției Universitare a Francofoniei, în urma acuzațiilor de plagiat cu care este confruntat.

„Din cauza acuzațiilor de încălcare a eticii științifice al căror subiect este, Universitățile Franței îl invită pe Sorin Cîmpeanu să opteze pentru prudență, prin retragerea de la președinția Agenției Universitare a Francofoniei (AUF).

Universitățile din Franța nu pretind că vorbesc în locul dreptății și nu se pot alătura campaniei critice care se desfășoară pe rețelele de socializare. Universitățile din Franța solicită să se analizeze acuzațiile aduse lui Sorin Cîmpeanu în lumina valorilor și regulilor etice în care comunitatea academică internațională se recunoaște și se adună.

Ca atare, președintele AUF este chemat să-și asume responsabilitățile pentru a menține buna funcționare a agenției pe durata procedurii”, se arată în comunicatul transmis de Universitățile Franței.

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației în 29 septembrie, după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit într-un articol pe PressOne că a plagiat într-un curs universitar.

Citește și: Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației

Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București.

Cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000. În 2006, Sorin Cîmpeanu le-a semnat ca și cum ar fi fost ale lui

„Sorin Cîmpeanu și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar. Numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care am descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă”, potrivit PressOne.

Citește și: PODCAST | De ce a eșuat campania de vaccinare anti-Covid în România

Sorin Cimpeanu, pe atunci rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMV), a fost ales în 2017 în funcția de președinte al Agentiei Universitare a Francofoniei.

Anterior funcției de ministru al Educației din care și-a dat demisia în septembrie, a mai fost ministru al Educatiei în guvernul Ponta și a ocupat interimar și functia de premier in 2015, dupa demisia acestuia.

Este rectorul USAMV din 2012 și presedinte al Consiliului Național al Rectorilor.

Agenția Universitară a Francofoniei reunește peste 1.000 de instituții de învățământ superios și de cercetare din peste o sută de țări.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Virgil Simonescu)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.
4 COMENTARII
 1. „France Universités demande à Sorin Cîmpeanu de se mettre en retrait de la présidence de l’Agence Universitaire de la Francophonie (AUF)
  10 octobre 2022
  Communiqués
  En raison des accusations de manquement à la déontologie scientifique dont il fait l’objet, France Universités invite Sorin Cîmpeanu à choisir la prudence en se mettant en retrait de la présidence de l’Agence Universitaire de la Francophonie (AUF).
  France Universités ne prétend pas se prononcer en lieu et place de la justice et ne saurait non plus se joindre à la vindicte qui se déploie sur les réseaux sociaux. France Universités appelle à considérer les faits reprochés à Sorin Cîmpenau à l’aune des valeurs et des règles déontologiques dans lesquelles la communauté académique internationale se reconnaît et se rassemble.
  A ce titre, le président de l’AUF est appelé à prendre ses responsabilités afin de préserver le bon fonctionnement de l’agence pendant le temps de la procédure.”

 2. […] „Universitățile din Franța nu pretind că vorbesc în locul dreptății și nu se pot alătura campaniei critice care se desfășoară pe rețelele de socializare și solicită ca acuzațiile aduse lui Sorin Cîmpeanu să fie analizate în lumina valorilor și regulilor etice în care comunitatea academică internațională se recunoaște și se adună. Ca atare, președintele AUF este chemat să-și asume responsabilitățile pentru a menține buna funcționare a agenției pe durata procedurii”, se arată într-un comunicat transmis de Universitățile Franței și citat de Press Hub. […]

 3. […] Universităţile Franţei, asociaţia care reuneşte instituţiile de învăţământ superior franceze, a transmis printr-un comunicat de presă că îi solicită fostului ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu să se retragă din funcţia de preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei, în urma acuzaţiilor de plagiat cu care este confruntat, scrie PressHub. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sfaturile unui profesor cu experiență pentru perioada examenelor naționale | Mesagerul de Sibiu

Sfaturile unui profesor cu experiență pentru perioada examenelor naționale....

De ce votează tinerii partidele de extremă dreapta

De ce votează tinerii partidele de extremă dreapta a...

Posibila miză în cazul rejudecării lui Iorgulescu: prescrierea. Soluția ICCJ nelegală

Posibila miză în cazul rejudecării lui Iorgulescu: prescrierea faptelor,...

Românii nu se tem de rujeolă, o boală extrem de contagioasă și mortală

Românii nu se tem de rujeolă, deși este o...