Ofițer de poliție judiciară, reținut de DNA pentru corupție

Data:

Un ofiţer de poliţie judiciară la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice al Poliţiei Municipiului Bucureşti a fost reţinut de procurorii DNA într-un dosar în care este suspectat de mai multe infracţiuni de corupţie.

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 iunie, a lui Andrei Iulian Stancu pentru trei infracţiuni de luare de mită, trei infracţiuni de trafic de influenţă, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, abuz în serviciu și dare de mită.

Potrivit DNA, în perioada februarie – aprilie 2022, în calitate de ofiţer de poliţie, Andrei Iulian Stancu ar fi pretins şi primit mai multe foloase necuvenite pentru sine si pentru alţii, de la persoane vizate în dosare penale pe care le avea în lucru, în schimbul promisiunilor că va conduce anchetele spre un rezultat favorabil acestora.

27.000 de euro, pentru un dosar penal

În concret, spun procurorii, inculpatul ar pretins şi primit suma de 27.000 de euro (din care 20.000 euro pentru sine) de la un om de afaceri, în schimbul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl viza pe acesta şi firma acestuia, ofiţerul de poliţie angajându-se să întocmească un referat cu propunere de clasare a cauzei.

Inculpatul ar fi dat asigurări că diferenţa de bani ar fi urmat să ajungă la un procuror, pe lângă care ofiţerul ar fi urmat să intervină pentru soluţionarea favorabilă a dosarului. În acest context, inculpatul ar fi inserat la dosar un înscris, cu încălcarea dispoziţiilor procesual penale, după ce anterior îi sugerase omului de afaceri ce anume să menţioneze, astfel încât să poată fi emisă o soluţie de clasare.

Citește și: VIDEO Investigație a Parchetului European. 150 de companii fictive ar fi fraudat fonduri europene

„Inculpatul ar fi pretins de la doi reprezentanţi ai unor unităţi sanitare foloase necuvenite pentru un om de afaceri, constând în atribuirea, către societăţile reprezentate sau controlate de acesta din urmă, de contracte de achiziţie.

În schimb, ofiţerul s-ar fi angajat să facă demersuri (care ar fi ţinut atât de el, cât şi pretinse intervenţii pe lângă un procuror şi a altor ofiţeri de poliţie) astfel încât cei doi reprezentanţi ai unităţilor sanitare să nu fie traşi la răspundere.

Recompensă pentru prejudiciul creat

Ca recompensă pentru demersurile respective, inculpatul Stancu Andrei Iulian ar fi acceptat oferta omului de afaceri de a primi un procentaj din contractele unităţilor sanitare, după momentul atribuirii. La solicitarea aceluiaşi om de afaceri, inculpatul Stancu Andrei Iulian, i-ar promis unui coleg poliţist care avea în lucru o anchetă penală în care omul de afaceri era parte vătămată, că va fi recompensat cu un anumit procent din valoarea prejudiciului care avea să fie recuperat (110.000 de euro), în situaţia în care va soluţiona mai repede dosarul penal.

Citește și: Șefa de la Cadastru despre care PressHUB a scris că venea rar pe la serviciu și-a dat demisia

Într-un context separat, inculpatul ar fi permis unei persoane ce urma să fie audiată ca martor într-un dosar penal, să aibă acces la activităţile de cercetare penală ce urmau a fi desfăşurate şi, totodată, i-a furnizat date din cadrul anchetei.

În schimb, inculpatul ar fi solicitat persoanei respective să facă demersuri în legatură cu un post pe care îl viza inculpatul”, a transmis marți DNA, într-un comunicat de presă.

Marți, ofițerul de poliție va fi prezentat judecătorilor din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

DNA face precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Citește și: Consilierii PNL din Iași au votat ca liderul lor să nu plătească daune într-un dosar penal

––––-

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Iohannis: România nu va trimite combatanţi în Ucraina | VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România nu...

Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 4 și ce averi au aceștia

În cursa pentru funcția de primar al Sectorului 4...