Parfum de Capitală Culturală Europeană. Cum a fost la Gărâna Jazz

Data:

Cum a fost la Gărâna Jazz și cum am descoperit un mare pictor timișorean. Cine spune că la Timișoara nu se întâmplă nimic în proiectul Capitalei Culturale a Europei n-a ieșit din casă, scrie Brîndușa Armanca în Revista 22.

După ani de inerție, anul 2023 este viu și divers. Ai de unde alege: galeriile și Muzeul de Artă abundă în expoziții, teatrele și Opera au program și festivaluri nonstop, operatorii culturali oferă proiecte mari și mici, de la concerte stradale la teatru independent și de la conferințe la festivaluri de film.

Universitățile s-au dat peste cap să aducă laureați ai premiului Nobel și să lege știința de artă, Filarmonica Banatul a găzduit orchestre renumite, Revoluția din ’89 e resuscitată la Memorial, iar Pepiniera cu 1306 plante din centru a înverzit de jos până sus, în pofida controverselor.

Citește și: AKTUAL24: Ucraina a introdus în serviciu drone echipate cu inteligență artificială de o eficiență uimitoare

Nu ai cum să participi la toate, dar, desigur, nu îl ratezi pe John Malkovich, pe violonistul David Garrett, pe chitaristul Steve Hackett de la Genesis sau Béjart Ballet Lausanne, așa cum nu poți rata la sfârșitul lui septembrie deschiderea mult așteptatei expoziții Brâncuși.

Pe Semenic, la festivalul de jazz de la Gărâna

Pentru mulți timișoreni și reșițeni, dar și pentru iubitorii de jazz din Europa și din lume, perioada din iulie, când pe munte, în Poiana Lupului, începe Gărâna Jazz, este rezervată cu luni, uneori cu un an înainte. Pensiunile și locurile de cazare se ocupă până la refuz, la fel campingul. Anul acesta, festivalul a fost organizat între 5 și 9 iulie.

Citește și: Trei BMW-uri noi ale Poliției, implicate în accidente rutiere în primele 6 luni de folosință

Marius Giura și întreaga familie, soția Gabi, fiicele Simona și Cristina, precum și fiul Caius sosit din Cehia unde e profesor, se adună în jurul proiectului magnific pe care l-au dezvoltat timp de 27 de ani. Festivalul a acumulat reputație internațională prin standardul ridicat al concertelor și prin numele mari care au urcat pe scenă. „Toată lumea bună a jazzului vrea să vină la Gărâna”, notează în treacăt Marius Giura.

Sunt ultimele două seri când publicul așezat pe buturugi îi poate aplauda pe polonezii de la Marcin Pater Trio și pe Leszek Mozdzer în Seara poloneză, amânată cu trei zile fiindcă s-a rătăcit vibrafonul pianistului Marcin Wasilewski în nebunia de pe Aeroportul din Belgrad. „Pe lângă alte dificultăți pe care le avem ca organizatori, ideea de a folosi aeroportul belgrădean n-a fost norocoasă. Ei pur și simplu nu răspund dacă se pierd sau se rătăcesc bagajele”, explică Giura.

Continuarea, în Revista 22!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: revista22.ro)

spot_imgspot_img
Revista 22
Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Îndemn la vot impresionant: „Un mesaj pentru nepotul meu” | VIDEO

Îndemn la vot impresionant la vot realizat de Parlamentul...

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Nicușor Dan îl vede ca principal contracandidat pe Piedone

Nicușor Dan îl vede ca principal contracandidat pe Piedone...