Parlamentul European a votat eliminarea vizelor pentru Kosovo în UE

Data:

Parlamentul European a anunțat că cetățenii din Kosovo vor putea călători pe teritoriul Uniunii Europene fără viză.

„Așteptarea a luat sfârșit: locuitorii din Kosovo pot călători fără vize în UE. Kosovarii vor putea călători în UE fără a solicita viză, pentru perioade de până la 90 de zile. Parlamentul a aprobat acordul pentru călătorii fără vize, care ar trebui să intre în vigoare cel târziu în 2024, a anunțat Parlamentul European.

Cetățenii kosovari vor putea călători în UE – și cetățenii UE vor putea merge în Kosovo – fără a solicita viză, pentru perioade de până la 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. După intrarea în vigoare a legii, întreaga regiune a Balcanilor de Vest va avea un cadru similar de acordare a vizelor pentru spațiul Schengen.

Citește și IAȘI – 100 de mii de euro bani publici, de la primarul Chirica, pentru „influencer

Scutirea de vize va intra în vigoare odată ce Sistemul european de informare și autorizare a călătoriilor (ETIAS) va fi instituit și, în orice caz, până în 2024.

„După ani de zile în sala de așteptare, Kosovo este acum ultimul din regiunea Balcanilor de Vest care se va alătura regimului nostru de scutire de vize. Acest lucru le permite în sfârșit locuitorilor din Kosovo să călătorească cu ușurință, să își viziteze rudele și să facă afaceri în UE.

Dar este mai mult decât atât: această piatră de hotar reprezintă, de asemenea, o bază importantă pentru o cooperare viitoare și din ce în ce mai strânsă între UE și Kosovo”, a declarat raportorul Thijs Reuten (S&D, Țările de Jos).

Miercuri, actul va fi semnat la Strasbourg de către președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și de către președinția suedeză a Consiliului.

De ce s-a luat această decizie

Kosovo este un potențial candidat la aderarea la UE și și-a declarat unilateral independența în februarie 2008. În prezent, independența sa nu este recunoscută de cinci state membre ale UE (Cipru, Grecia, România, Slovacia și Spania).

Parlamentul European susține liberalizarea vizelor cu Kosovo din 2016, după ce Comisia a declarat că Kosovo îndeplinește criteriile din foaia sa de parcurs pentru liberalizarea vizelor. În prezent, Kosovo este singura parte a regiunii Balcanilor de Vest care nu beneficiază de călătorii fără viză pentru șederi scurte cu spațiul Schengen.

Sursa foto – Parlamentul European

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce efecte negative poate avea creșterea PIB-ului. Unde este minciuna

Ce efecte negative poate avea creșterea PIB-ului. Specialiștii avertizează...

Peste 10.200 de sancțiuni aplicate de Poliția Română într-o singură zi

Peste 10.200 de sancțiuni aplicate de Poliția Română într-o...

Tone de motorină, bani și vehicule indisponibilizate în 25 de percheziții

6 tone de motorină, bani și vehicule indisponibilizate de...

Acțiuni în zona aeroporturilor, pentru verificarea transportului de persoane

Direcția de Poliție Transporturi a organizat săptămâna aceasta o acţiune...