Parlamentul solicită mai multe sancțiuni împotriva regimului iranian

Data:

Parlamentul European cere ca cei responsabili de încălcări ale drepturilor omului în Iran să fie supuși sancțiunilor UE, iar Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice să se afle pe lista UE a organizațiilor teroriste.

Disprețul flagrant al regimului iranian față de demnitatea umană și aspirațiile democratice ale propriilor cetățeni, precum și sprijinul oferit de acesta Federației Ruse „obligă UE să își modifice poziția față de Iran”, se arată într-o rezoluție adoptată joi.

Eurodeputații cer UE să își extindă lista de sancțiuni pentru a include toate persoanele și entitățile responsabile de încălcări ale drepturilor omului și membrii familiilor acestora, inclusiv liderul suprem Ali Khamenei, președintele Ebrahim Raisi, procurorul general Mohammad Jafar Montazeri, precum și toate fundațiile („bonyads”) care au legături cu Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRCG).

De asemenea, aceștia solicită Consiliului și statelor membre să adauge IRGC și forțele sale subsidiare, inclusiv miliția paramilitară Basij și Forțele Quds, pe lista UE a organizațiilor teroriste.

Orice țară în care IRGC desfășoară operațiuni militare, economice sau informaționale ar trebui să rupă și să scoată în afara legii legăturile cu această agenție.

Citește și: Zdrobirea fetelor. Protestele din Iran, văzute din interior

Cei responsabili de uciderea protestatarilor trebuie aduși în fața justiției

Parlamentul condamnă în termenii cei mai fermi condamnările la moarte și execuțiile protestatarilor pașnici din Iran și solicită autorităților iraniene să pună capăt represiunii împotriva propriilor cetățeni.

Deputații cer autorităților Republicii Islamice să asigure eliberarea imediată și necondiționată a tuturor protestatarilor condamnați la moarte, și condamnă faptul că procedurile penale și pedeapsa cu moartea au fost instrumentalizate de regimul iranian pentru a elimina opoziția și a pedepsi cetățenii pentru că își exercită drepturile fundamentale.

Cei responsabili de uciderea a sute de protestatari trebuie aduși în fața justiției, spun aceștia.

Citește și: Furie și frică: protestele din Iran, văzute din interior

Ajutor militar pentru Rusia și represiune împotriva diasporei

Rezoluția solicită „extinderea măsurilor restrictive” împotriva Iranului, deoarece acesta continuă să furnizeze vehicule aeriene fără pilot și intenționează să furnizeze rachete sol-sol Rusiei.

În cele din urmă, eurodeputații își exprimă profunda îngrijorare cu privire la represiunea transnațională structurală desfășurată de autoritățile Republicii Islamice, care include spionajul și asasinatele împotriva diasporei iraniene care trăiește în UE. Aceștia solicită UE și statelor membre să îi protejeze mai ferm pe cei afectați împotriva unei astfel de represiuni.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un europarlamentar german a fost atacat în timpul campaniei electorale. A ajuns la spital

Un europarlamentar german a fost atacat și a fost...

Super-dronele care vor ajunge în Ucraina din SUA | Aktual24

Super-dronele care vor ajunge în Ucraina din SUA sunt...

Măsură radicală: Marea Britanie deportează imigranții ilegali în Rwanda

Marea Britanie deportează imigranții, indiferent de originea aceastora, în...

Chipul unei femei de Neanderthal, reconstiuit de savanți | Aktual24

Chipul unei femei de Neanderthal, reconstituit de savanți, pe...