Patru noi posturi de 3.500 de euro pe lună, pentru câteva ore de lucru, inventate de guvernul Ciolacu

Data:

Patru noi posturi de 3.500 de euro pe lună, pentru câteva ore de lucru, inventate de guvernul Ciolacu, care discută joi propunerea de suplimentare a sinecurilor bine plătite pentru clienții politici.

În ședința de la Palatul Victoria, este prezentată propunerea de suplimentare a Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări şi reglementarea operaţiunilor de finanţare, garantare şi asigurare efectuate de Banca de Export-Import a României EXIMBANK – S.A. (CIFGA), ai cărei membri sunt recompensați cu 3.500 de euro pentru patru ședințe pe lună.

CIFGA avea inițai 13 membri, a ajuns la 17 sinecuri

Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA) a fost alcătuit inițial din 13 membri, dintre care un preşedinte şi 2 vicepreşedinţi, reprezentanţi ai organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale şi ai Băncii de Export-Import a României EXIMBANK – S.A.

Numărul a fost suplimentat la 15 membri, plătiți cu 20 la sută din salariul lunar al directorului băncii.

CIFGA va avea 17 membri, locurile suplimentare vor fi împărțite între ministerul de Finanțe și Secretariatul General al Guvernului (SGG).

În acest fel, SGG va avea nici mai mult, nici mai puțin decât patru reprezențați bine plătiți în CIFGA.

Potrivit unor surse PRESShub din cadrul coaliției aflate la guvernare, suplimentarea locurilor s-a negociat la nivel politic, între Lucian Bode, secretarul general al PNL, fost ministru de Interne, și Marian Neacșu, trimisul special al premierului Marcel Ciolacu la astfel de discuții.

Astfel, de la PNL ar urma să ajungă în CIFGA două personaje care se luptau pentru același post, motiv pentru care ar fi fost suplimentat numărul, ca să ajungă la toată lumea, și anume Lucian Petrică Rusu și Claudiu Mihnea Drumea.

Citește și: Ciorile își fac cuib în polistirenul de pe fațada Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița

Cine este Lucian Petrică Rusu

Lucian Petrică Rusu vine din funcția de prim-vicepreședintele PNL Iași. La Palatul Victoria i s-a pregătit un post pe măsură, de secretar general adjunct al Guvernului, dar a fost răsplătit și cu mai multe sinecuri.

Potrivit declarației de avere din iunie 2023, Petrică Rusu este în consiliile de administrația de la două societăți, cea a sării și la Active Conexe SA.

În declarația de avere mai este menționată suma câștigată ca director de vânzări la Tinmar Energy, București. Și de cea consilier la Palatul Parlamentului.

Active Conexe are 7 angajați care muncesc și alte 7 persoane în conducere, potrivit presei locale.

Pierderi de 2,7 milioane de lei, anul trecut

Compania a înregistrat anul trecut pierderi de 2,7 milioane de lei, având mai multe persoane în conducere, decât cele care muncesc.

Șapte persoane sunt în posturi de conducere, și anume director general, director adjunct și cinci membri în Consiliul de Administrație, deși societatea are doar șapte salariați cu posturi de execuție, potrivit presei locale.

Deși are atâtea eminențe cenușii în conducere, Active Conexe a avut cheltuieli de 2,5 ori mai mari decât cifra de afaceri.

Cine este Mihnea Claudiu Drumea

Mihnea Claudiu Drumea vine de la PNL Constanța, fost consilier al premierului Nicolae Ciucă, numit ulterior secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului prin decizia nr.290/2023, publicată în Monitorul Oficial nr.657 din 18 iulie 2023.

Drumea ocupă și un post important în contextul războiului din Ucraina, fiind unul dintre administratorii Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, dar face parte și din Consiliul de Supraveghere ANDIS.

Drumea este profesor universitar doctor și a candidat pe lista PNL Constanța pentru Camera Deputaților la alegerile din decembrie 2020, iar în 2021 a fost mai fost secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale..

Cum este justificată suplimentarea cu patru noi posturi de 3.500 de euro pe lună

Suplimetarea locurilor a primit aviz favorabild e la ministerele avizatoare, după negocierea politică dintre PNL și PSD.

„În scopul unei coordonări eficiente a activității decizionale a CIFGA precum și vederea excluderii unor eventuale blocaje în luarea deciziilor, se propune modificarea art. 8 alin (1) și a Anexei 1 a Hotărârii Guvernului nr. 534/2007 prin majorarea componenței acesteia cu doi reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.

Această modificare se impune având în vedere rolul acestui minister în gestionarea fondurilor puse la dispoziția Eximbank în numele și în contul statului, precum și a expertizei acestuia în administrarea și monitorizarea datoriei publice rezultată din activitatea desfășurată de către Exim Banca Românească în numele și în contul statului, în contextul creșterii complexitatii și a volumului de activitate desfășurată în nume și cont stat sub coordonarea CIFGA, care prin instrumentele financiare promovate si prin implicațiile asupra deficitului bugetar și a datoriei publice corespunde activitatii și competențelor Ministerului Finanțelor”

Este ceea ce se arată în Nota de fundamentare a Hotărârii pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 534/2007 privind înfiinţarea, atribuţiile, competenţele şi modul de funcţionare ale Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări şi reglementarea operaţiunilor de finanţare, garantare şi asigurare efectuate de Banca de ExportImport a României EXIMBANK – S.A. în numele şi în contul statului.

Citește și: Proces absurd: O firmă vrea să-și amenajeze spațiul și Primăria o blochează de 2 ani. Soluția instanței

„Menționăm faptul că modificările aduse conferă întărirea capacității instituționale privind administrarea eficientă și prudentă a datoriei publice, fiind în măsură să crească atât operativitatea în luarea deciziilor cât și gestionarea eficientă și prudentă a riscurilor asociate portofoliului de datorie publică.”, potrivit Notei de fundamentare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.
4 COMENTARII
  1. Sunteți prea puțini sa ejectati aceste canalii..extrem profesionalism alatrde Ioana..dar contra TVR.. Antene..Rtv..și mai nou Pro tv..vedeți Jurnal de seară Esca..cu stima

  2. Pai, daca anul trecut au iesit pe minus cu 2,7mil lei, acum, cu cei patru mega-salariati sa intelegem ca anul viitor vor iesi pe plus ?
    Sau ramanem tot la principiile de baza ale salariatului la STAT : „timpul trece, leafa merge”, „din gaura in gaura spre victoria finala”…?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un sucevean aflat în arest la domiciliu pentru trafic de droguri a evadat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din...

Stradă surpată în Slănic Prahova. Geologi și specialişti caută explicații| FOTO

Stradă surpată în Slănic Prahova. Specialişti din cadrul Institutului...