Copii fumători activi: peste 50.000 cu vârste între 13 și 15 ani din România

Data:

spot_img

Copii fumători activi sunt, potrivit ultimelor studii, într-un număr alarmant de mare. Peste 50.000 de minori cu vârste între 13 și 15 ani din România practică fumatul.

În medie, aceștia fumează câte cinci țigări pe zi. Specialiștii identifică mai mulți factori care contribuie la această creștere îngrijorătoare.

Motivul pentru care vedem tot mai mulți copii fumători

Printre aceștia se numără influența negativă a grupului de prieteni, accesul facil la produse din tutun și lipsa unor campanii eficiente de prevenire a fumatului în școli.

De asemenea, publicitatea indirectă la tutun pe rețelele sociale și în mass-media are un impact semnificativ asupra tinerilor.

Prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog, subliniază că fumatul la o vârstă fragedă are urmări grave asupra sănătății tinerilor.

Nicotina din țigări poate perturba dezvoltarea creierului, afectând memoria, concentrarea, învățarea și luarea deciziilor. Fumul de țigară dăunează grav plămânilor, reducând capacitatea acestora de a funcționa și crescând riscul de boli respiratorii cronice, cum ar fi astmul și bronșita.

De asemenea, fumatul afectează sistemul cardiovascular, crescând tensiunea arterială, ritmul cardiac și riscul de boli cardiace și accidente vasculare cerebrale.

Citește și: DNA: Coldea și Dumbravă sunt interesați de consiliere în dosarele lui Alexander Adamescu și Emil Tufan

Copii fumători activi sunt mai predispuși să dezvolte o dependență psihologică

În ceea ce privește sistemul imunitar, fumatul îl slăbește, făcând organismul mai vulnerabil la infecții. Fumatul poate, de asemenea, încetini creșterea și duce la o statură mai mică. Totodată, fumatul afectează fertilitatea atât la bărbați, cât și la femei.

Citește și: Fără acces la apă potabilă pentru o mare parte a populației județului Botoșani

„Șansele de a te lăsa de fumat sunt semnificativ mai mici pentru cei care au început să fumeze la o vârstă fragedă. Dependența de nicotină se instalează mai rapid la adolescenți, iar creierul lor în curs de dezvoltare este mai vulnerabil la efectele sale.

Copii fumători activi sunt mai predispuși să dezvolte o dependență psihologică de fumat, asociind-o cu emoții și contexte sociale. Lipsa de experiență de viață și de sprijin pot face mai dificilă renunțarea la fumat pentru tineri”, a declarat Prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog.

Articolul integral, în Ziarul de Iasi


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursă foto: ZDI

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related