PNL nu mai are majoritate în CL Iași. Viceprimarul Cezar Baciu își va pierde funcția

Data:

PNL nu mai are majoritate în CL Iași. Contextul politic local al Iaşului se complică cu mai puţin de un an înainte de alegeri. Plecarea lui Cezar Baciu (FOTO JOS) din funcţia de viceprimar îi lasă pe liberali fără majoritate în plenul Consiliul Local (CL). Care sunt scenariile?

Acesta a fost şi rolul lui Baciu în executivul municipalităţii: să asigure „votul de aur”, drept pentru care a fost răsplătit cu funcţia de viceprimar. A ocupat acest post pentru 2 ani şi jumătate, timp în care a adunat o indemnizaţie totală de circa 400.000 lei (net).

La final de mandat, va plăti 3.500 lei – sumă ce reprezintă cheltuielile de judecată pe care le va achita către USR. Acest partid l-a exclus încă din primăvara anului 2021, atunci când Baciu s-a aliat cu liberalii, însă viceprimarul s-a agăţat cu „dinţii” de funcţie: a deschis mai multe fronturi în instanţă, dar decizia de ieri a Curţii de Apel i-a pus capăt mandatului în fruntea Iaşului.

De la acest moment, USR trebuie să aştepte comunicarea deciziei instanţei şi apoi să sesizeze prefectul pentru emiterea ordinului de eliberare din funcţie a lui Cezar Baciu. Ulterior, plenul CL va lua act de ordinul prefectului, iar USR va face, în paralel, procedurile pentru desemnarea unui nou consilier local de pe lista cu care s-a prezentat la alegerile din anul 2020.

Potrivit juriştilor consultaţi de „Ziarul de Iaşi” acest lucru ar putea să se-ntâmple, cel mai devreme, spre finalul lunii noiembrie, dar liderii USR Iaşi speră la un termen mult mai rapid.

Contactat de ZDI, Cezar Baciu nu a comentat decizia instanţei. În schimb, ZDI a vorbit ieri cu mai mulţi lideri politici în noul context creat şi vă prezentăm mai jos principalele reacţii.

Continuarea în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Mitulețu-Buică a fost sprijinit de liberali să rămână în conducerea AEP. Și-a dat demisia de la 1 noiembrie

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...