Polițiștii din penitenciare acuză activitățile abuzive ale serviciului secret din închisori

Data:

Ministerul Justiției (MJ) a pus în dezbatere publică proiectul de „Lege privind arhivele Ministerului Justiției, Administrației Naționale a Penitenciarelor și a fostei Direcții Generale de Protecție si Anticorupție”, dar lasă activitatea Direcției Prevenirea Criminalității și Terorismului (DPCT) din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) fără control democratic, afirmă Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

„Practic, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, își dorește, în virtutea interesului general, ca cetățenii să poată avea acces la o parte din documente create de fosta structură controversată de informații din penitenciare – Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA), însă problema de fond rămâne nerezolvată în poliția penitenciară.

De ce controversată SIPA? Polițiștii de penitenciare care au fost contemporani cu Serviciul Independent pentru Protecție si Anticorupție (SIPA), povestesc că ofițerii și agenții acestei structuri au colectat în mod ilegal și abuziv informații atât împotriva deținuților, angajaților din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională, cât și împotriva altor cetățeni ai României (judecători, procurori, politicieni, jurnaliști, oameni de afaceri etc.). 

«Spionii» penitenciarelor deveniseră o mare caracatiță mafiotă care nu mai răspundea în fața nimănui, ajungând să șantajeze în stânga și în dreapta. În concluzie, SIPA nu era supusă niciunui control democratic”, arată sindicaliștii, într-un comunicat de presă.

DPCT de cine e controlat?

FSANP menționează că serviciile de informații din România sunt supuse controlului democratic. De cine este controlată Direcția Prevenirea Criminalității și Terorismulu din Administrația Națională a Penitenciarelor, se întreabă sindicaliștii.

„Activitatea și acțiunile DPCT nu sunt supuse niciunui mecanism extern de control. Practic, aceasta structură de informații face ce vrea cu cariera polițiștilor de penitenciare și cu destinele deținuților, fără să dea socoteală nimănui.

Direcția este o structură care colectează informații despre polițiști de penitenciare, despre deținuți  și despre orice altă persoană care are legătură directă sau indirectă cu mediul penitenciar (aparținători ai deținuților, persoane care intră în penitenciar etc.).

Ofițerii DPCT au acces la orice date și informații, fără a justifica dacă colectarea acestora este proporțională cu riscul situaţiilor şi împrejurărilor care pot favoriza sau genera evenimente grave, de natură să pună în pericol siguranţa penitenciarelor ori acte de corupţie, criminalitate organizată sau terorism”, precizează federația.

Datele și informațiile colectate și gestionate de Direcția Prevenirea Criminalității și Terorismului (DPCT) nu pot fi calificate de niciun for superior sau extern de control că sunt absolut necesare pentru prevenirea oricărei forme de amenințări la adresa securității penitenciarelor sau pentru prevenirea criminalității și terorismului. Considerăm că, în realitate, ofițerii DPCT pot strânge informații despre orice cetățean și le pot folosi discreționar, fără a răspunde în fața legii, întrucât, nu există niciun mecanism tehnic de control exterior calitativ și cantitativ al informațiilor colectate și folosite de ofițerii DPCT.

Polițiștii de penitenciare nu au încredere în DPCT.

Direcția Prevenirea Criminalității și Terorismului nu se bucură de încrederea polițiștilor de penitenciare, pe care o consideră o structură lipsită de profesionalism și care nu acționează în scopul prevenirii evenimentelor negative din penitenciare, ci mai mult se implică în intrigi și în plata polițelor între angajați, folosindu-se de deținuți pentru a șantaja și a schimba în mod dolosiv din funcții alți polițiști de penitenciare, afirmă Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

DPCT este catalogat ca fiind o structură abuzivă care „se joacă cu destinele polițiștilor de penitenciare și ale deținuților”.

FSANP solicită ministrului Predoiu un control democratic al DPCT și o comisie de anchetă

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) solicită ministrului justiției Cătălin PREDOOIU să întreprindă demersurile necesare, astfel încât activitatea și acțiunile Direcției Prevenirea Criminalității și Terorismului să fie supuse, de îndată, unui mecanism extern de control democratic. Totodată, considerăm că se impune ca Administrația Națională a Penitenciarelor să stabilească o comisie care să verifice legalitatea, proporționalitatea și necesitatea informațiilor colectate și utilizate în ultimii ani de către ofițerii DPCT.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, susține Asociaţia Forumul Judecătorilor din România

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, arată Asociaţia...