Fost ofițer de Securitate ajuns magistrat se judecă pentru a încasa pensie specială

Data:

Curtea de Apel Cluj a dat dreptate judecătorului Ovidiu Galea și a stabilit că în intervalul 1996-1999, magistratul a fost consilier juridic, deși în perioada respectivă Galea era polițist de frontieră. Galea avea nevoie de acestă echivalare deoarece dorește să iasă din activitate cu pensie de magistrat și avea nevoie de vechimea necesară pentru a ieși din sistem.

La Tribunalul Cluj, Galea  a pierdut procesul, practica fiind ca foștii polițiști ajunși magistrați să nu fie recunoscuți consilieri juridici, astfel încât să facă vechimea necesară pentru a ieși la pensie ca magistrați.

La Curtea de Apel Cluj, potrivit planificărilor de ședință, Galea a fost judecat de președinta instanței, Dana Gîrbovan și de Ioana Tripon.

Citește și: 3 mari minciuni despre folosirea insectelor în alimente, în UE

Nici vorbă de abținere

Potrivit surselor PRESShub, Galea și Gîrbovan se cunosc foarte bine, dar președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) a intrat, totuși, în dosar.

Ovidiu Galea, judecător la Tribunalul Bihor, are o decizie, în primă instanță, de colaborator al Securității, fiind înainte de 1989 angajat al Securității.

În același timp, Dana Gîrbovan este o militantă vehementă împotriva amestecului serviciilor secrete în actul de justiție.

Fost ofiţer de informaţii al Ministerului de Interne (la celebra UM 0215) după 1990, poliţist de frontieră, procuror şi în final judecător, Ovidiu Galea așteaptă acum decizia definitivă a instanței supreme.

Până atunci, urmărește să plece din sistem, înainte de pronunțarea instanței.

În urmă cu câteva luni, judecătorul Galea a cerut CSM eliminarea din noul statut al magistraților a măsurii eliberării din funcție a foștilor lucrători sau colaboratori ai Securității.

Prevederile din proiectul Legii privind statutul magistraților, conform cărora ”dacă se constată că persoana a fost lucrător sau colaborator al organelor de securitate, ca poliţie politică, persoana nu mai poate fi numită în funcţia respectivă sau, dacă este deja numită, este eliberată din funcţie”, este neconsgtituțional, susținea Galea.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...