Premieră în justiție: Un magistrat condamnat pentru că a condus beat s-a întors în funcție și judecă inclusiv șoferii beți

Data:

Judecătorul Damian Dolache de la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal de la Curtea de Apel București, condamnat definitiv la 10 luni închisoare cu amânarea executării pedepsei pe motiv că a condus beat, s-a întors la Secția I penală a instanței amintite începând cu data de 30 martie 2022și judecă inclusiv dosare în apel cu șoferi care au condus sub influența alcoolului.

În 2019, judecatorul Damian Dolache a fost condamnat definitiv la 10 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului. O sentință care a rămas definitivă după ce Secția Specială a retras apelul procurorilor.

El a rămas în continuare în funcția de magistrat la Curtea de Apel București, potrivit unei decizii date de Secția pentru judecători a CSM. „Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că nu se impune eliberarea din funcție a domnului Dolache Damian, judecător la Curtea de Apel București, în temeiul art. 65 alin. 1 lit. f) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare. (7 voturi în sensul că nu se impune eliberarea din funcție, 3 voturi în sensul eliberării din funcție)”, era decizia Secției pentru judecători din CSM din mai 2019.

Citește și: O fetiță din Ucraina și-a recuperat telefonul furat de ruși, după ce soldații ucraineni l-au capturat pe cel care-l deținea

Păstrat în funcție și plătit, chiar dacă a fost trimis în judecată

Consiliul a mai hotărât încetarea suspendării din funcție în cazul judecătorului, masură luată după ce dosarul lui Dolache a trecuta de faza de Cameră Preliminară. Dolache a explicat în fața judecătorilor din CSM că a cerut să fie mutat la o altă Secție pentru a interacționa mai puțin cu justițiabilii.

„Am anticipat ca, în masura în care se va pronunța o decizie de menținere în funcție, am formulat o cerere, încă înainte de a rămâne definitivă hotărârea de aplicare a sancțiunii penale, de mutare la altă secție, tocmai ca pe viitor un eventual impact să fie redus în ce privește afectarea profesiei și interacțiunea cu justițiabilii. În acest sens, Colegiul de Conducere al instantei a încuviințat mutarea la secția de contencios-administrativ”, preciza Dolache în fața judecătorilor din CSM.

„Domnul judecător Damian Dolache este judecător la Curtea de Apel București din data de 30 Martie 2022 în cadrul secției I Penal”, a precizat CAB la solicitarea noastră.

Citește și: 71 de ani de la semnarea Tratatului de la Paris. Ce se instituia la 18 aprilie 1951

Nu se pricepe la matematică

Damian Dolache este cunoscut după ce a judecat mai multe dosare mediatizate. El este unul dintre cei doi magistrați care au dispus inițial achitarea Marianei Rarinca în cazul de șantaj reclamat de fosta președintă a Înaltei Curți, Livia Stanciu.

Tot Dolache a fost magistratul care în 2017 a decis încetarea procesului în cazul fostului primar al Sectorulu 2, Neculai Onțanu, după ce a constatat că faptele s-au prescris.

În aprilie 2021, instanța supremă constata că faptele nu s-au prescris – așa cum calculase Dolache – și îl condamna pe fostul primar Neculai Onțanu la 3 ani cu suspendare pentru luare de mită. Alte condamnări în același dosar: Toma Şutru (fost secretar al Consiliului local al Sectorului 2) – 3 ani cu suspendare pentru luare de mită şi spălare de bani; avocata Loredana Radu – 3 ani cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani; Aurel Radu – 3 ani cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Pe latură civilă, instanţa a dispus confiscarea specială a sumelor de 1,4 milioane euro de la Aurel Radu şi 400.000 euro de la Loredana Radu, precum şi 1.877.750 euro de la Toma Şutru.

De reținut este faptul că motivarea CAB a fost redactată după 470 de zile de la sentința dată de Damian Dolache.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției.Mai colaborează cu Europa Liberă România.

4 COMENTARII

  1. […] Judecatorul Damian Dolache de la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal de la Curtea de Apel Bucuresti, condamnat definitiv la 10 luni inchisoare cu amanarea executarii pedepsei, dupa ce a fost gasit vinovat pentru conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului, s-a intors la Sectia I penala a instantei amintite, incepand cu data de 30 martie 2022, si judeca inclusiv dosare in apel cu soferi care au condus sub influenta alcoolului, dezvaluie presshub.ro […]

  2. […] Judecatorul Damian Dolache de la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal de la Curtea de Apel Bucuresti, condamnat definitiv la 10 luni inchisoare cu amanarea executarii pedepsei, dupa ce a fost prins conducand un autoturism pe drumurile publice cu o alcoolemie de 1,95 mg/l, s-a intors la Sectia I penala a instantei amintite, incepand cu data de 30 martie 2022, si judeca inclusiv dosare in apel cu soferi care au condus sub influenta alcoolului, dezvaluie presshub.ro […]

  3. Daca s-a dispus amânarea aplicării pedepsei înseamnă că nu a fost condamnat. Una este condamnarea alta amânarea aplicării pedepsei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O altă perspectivă despre testele PISA: unii profesori nu le consideră relevante, alții nu vor să comenteze

O altă perspectivă despre testele PISA: unii profesori consultați...

Accident mortal la Galați – microbuz plin cu pasageri, răsturnat

Accident mortal la Galați - microbuz plin cu pasageri,...

Aeronavele pot opera zboruri la Craiova și pe Gerul Bobotezei

Aeroportul Internațional Craiova a fost dotat cu echipamente de...