Prezidențiabili americani verificați în direct. Un raport recent al Freedom House despre vulnerabilitatea alegerilor și a democrației în mai multe state de pe glob include SUA în Indexul vulnerabilității cu un punctaj similar cu al Ghanei.
Analiza raportului Urmărirea alegerilor în epoca digitală arată că principalul risc în alegerile prezidențiale americane este subminarea încrederii electoratului prin răspândirea informațiilor înșelătoare sau complet false în posibilitatea unor alegeri corecte.
„Alegerile din țară sunt, de fapt, în general libere și corecte. Dar efortul persistent al fostului președinte Trump și al susținătorilor săi de a submina încrederea în sistem a contribuit la o serie de provocări democratice și a alimentat un decalaj partizan considerabil în ceea ce privește încrederea publică în alegeri”, a comentat Mark de la Iglesia, director US Democracy, pe pagina Freedom House.
Verificarea faptelor susținute de cei doi candidați în direct
Dezbaterea Trump-Harris urmărită la ABC News de zeci de milioane de cetățeni a fost ocazia în premieră de a face în direct verificarea faptelor susținute de cei doi candidați. Abordarea l-a înfuriat pe Donald Trump, care a spus că ar trebui retrasă licența postului de televiziune. Pandemia începută în 2020 a fost un mediu propice de răspândire largă a numeroase teorii ale conspirației și a știrilor false.
Platformele digitale născute în perioada pandemiei pentru a facilita comunicarea la distanță au dezvoltat și motoare de fact-checking, pentru a atenua temerile populației generate de știrile false. Ulterior, cele mai serioase publicații, televiziuni și radiouri și-au elaborat aplicații proprii de verificare a informațiilor. ABC News a considerat că dezbaterea prezidențiabililor este o ocazie perfectă de a folosi aplicația de fact-checking în beneficiul publicului.
Afirmațiile îndoielnice, informațiile trunchiate, minciunile sfruntate au fost numeroase în timpul dezbaterii Trump-Harris. Majoritatea, așa cum a demonstrat fact-checkerul ABC News, i-a aparținut lui Donald Trump. Câteva exemple din cele aproape șaizeci de informații false și date inexacte comise în timpul dezbaterii au făcut deja turul planetei. Afirmația lui Donald Trump că în Springfield emigranții haitieni mănâncă pisicile și câinii locuitorilor a fost infirmată de municipalitate, dar a generat sute de memeuri și parodii pe internet.
Continuarea în Revista22
Urmăriți PressHUB și pe Google News!