Prima seară a Festivalului de Muzică Veche București, ediția a XVI-a. Toate concertele vor fi transmise online

Data:

În această seară debutează cea de-a XVI-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București, eveniment care programează 7 concerte desfășurate în București, Brașov, Cluj, Köln (Germania), Sevilla (Spania).

Ediția din acest an propune un program inspirat din cele două cunoscute direcții ale muzicii vechi europene (mai ales baroce): italiană și franceză. Adică IF / Italia & Franța. Șapte concerte, ce se vor desfășura într-un format hibrid, atât cu reprezentanții 100% online, cât și cu două concerte desfășurate în format fizic.

„Festivalul începe marți, pe 16 noiembrie, de la ora 19:00, cu Fin’amor, un program cu muzicile de dragoste ale trubadurilor secolelor XII – XV susținut de ansamblul „Cantica & Emilio Villalba”: Emilio Villalba, Sara Marina, Ángeles Núñez. În cadrul concertului vor fi folosite instrumente puțin cunoscute astăzi, din perioada Evului Mediu și a Renașterii.

Programul va continua cu: Harpsichord or not II (18 noiembrie, o incursiune în lumea transcripțiilor pentru clavecin și voce ale lui J. Ph. Rameau), La Folia e la Gioia (20 noiembrie, un concert costruit în jurul uneia dintre cele mai cunoscute teme din toate timpurile – Folia), Suiter than France (21 noiembrie, un repertoriu „exquisite”, din „epoca de aur” a muzicii franceze pentru clavecin), The meantone (23 noiembrie, o prezentare concertistică a sistemului mezotonic de acordaj, susținută în Biserica Neagră – Brașov, pe orga istorică de la Rupea).

Ultimele două concerte, Les caractères (25 noiembrie, un repertoriu despre incitanta lume „a caracterelor” construită de compozitorii Barocului muzical francez) și Sempre Vivaldi, (27 noiembrie, concert de gală, spumos ca un jos de artificii) se vor desfășura cu prezența publicului și vor avea loc în Sufrageria Regală (Muzeul Național de Artă al României)”, se arată în comunicatul de presă al evenimentului.

Festivalul de Muzică Veche București poate fi urmărit online

Toate concertele vor fi transmise online, ceea ce oferă acces liber publicului din toată lumea.

Am ales acest subtitlu, IF, și pentru că erau multe necunoscute atunci când schițam ediția din 2021. Ne bucurăm că „if” a devenit „sure” și că festivalul are loc, în ciuda restricțiilor. Programul este o pledoarie pentru „Descoperă noutatea muzicii vechi!” – crezul festivalului nostru. Este minunat să vedem cum publicul este din ce în ce mai numeros și mai interesat, de la un an la altul”, spune directorul festivalului, Laurențiu Constantin.

Cele 7 concerte vor avea pe afișe numele unor compozitori precum Antonio Vivaldi, Antonio Falconieri, Giovanni Battista Bononcini, Jean Philippe Rameau, Louis Couperin, Louis Marchand.

Vom poposi apoi, în timpul festivalului, în Franța lui Jean Philippe Rameau, Francois Couperin și Louis Marchand, cu trei programe de muzică franceză. După atâtea ornamente și cadențe, care mai de care mai sofisticate, ne vom delecta auzul cu sonoritățile „stranii” – pentru urechile noastre – ale acordajului mezotonic și ale unui fascinant instrument muzical istoric. Vom explora și atât de bine cunoscuta temă a Foliei iar, către final, vom ajunge în „galeria caracterelor” din Franța secolului XVIII și apoi în Italia lui Antonio Vivaldi”, a declarat clavecinista Raluca Enea, directorul artistic al festivalului.

Printre artiștii invitați se numără: ansamblul „Cantica & Emilio Villalba”, ansamblul de muzică veche „Sempre”, ansamblul „Fonte di Gioia”, Ketil Haugsand (Germania) – solo clavecin, Steffen Schlandt (Brașov, Biserica Neagră) – orgă mezotonică, Csibi Dávid – vioară barocă, István Csata – viola da gamba, Rafael Butaru (vioară barocă), Mircea Ionescu (vioară barocă), Cristina Vasilache – soprană, Raluca Enea – clavecin. 

Acum 16 ani, când am început festivalul, multă lume credea că muzica veche înseamnă muzica anilor 70-80. Confundau cu „oldies, but goldies”. Suntem mândri că am pus o cărămidă în crearea, în România, a unui public cultivat care ascultă muzica veche” – a declarat Raluca Enea, directorul artistic al festivalului.

Festivalul de Muzică Veche București este primul de acest gen din București și unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România.

„Este cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrelor de consum cultural pe ultimii doi ani realizate de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală) și pe locul cinci în cadrul „Studiului de consum cultural pentru municipiul București 2015” – studiu realizat de INCFC la inițiativa ARCUB, pentru elaborarea Strategiei Culturale a Bucureștiului). De asemenea, Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei. În anul 2015 acesta a devenit membru (la vremea aceea singurul din Europa de Est) al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA)”, se mai arată în comunicat. 

            Programul festivalului poate fi văzut aici:

            Concertele pot fi urmărite online aici:

Citește și: Medic: „Adevărata libertate este atunci când te trezești și nu ești conectat la niciun aparat” (presshub.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Interesul pentru alegerile europene, mai mare decât acum 5 ani, arată un sondaj

Interesul pentru alegerile europene, mai mare decât acum 5...

Iași: Copoul devine ghetou sub egida primarului: blocuri-turn cu 9 m distanță între ele

Iași: Copoul devine ghetou sub egida primarului: blocuri-turn cu...

Instanța supremă convocată de urgență, în prag de noapte, pentru a sesiza CCR pe legea fugarilor

Din grijă pentru infractorii condamnați definitiv, șefa instanței supreme,...

Culmea eficienței în administrație: o centură ocolitoare pe care am așteptat-o 30 de ani a fost gata în 8 luni!

Culmea eficienței în administrație: centura ocolitoare a orașului Beclean a fost deschisă circulației rutiere de Ziua Națională a României, exact pe 1 decembrie 2023. Pe 29 noiembrie o comisie a stabilit că se poate da drumul la circulație, potrivit Săptămâna.online.