Primărie obligată să mute conductele de apă: le-a băgat prin curtea unui localnic fără să-l întrebe

Data:

Primărie obligată să mute conductele de apă: le-a băgat prin curtea unui localnic fără să-l întrebe.

Un sătean din Dumeşti, județul Iași, a determinat schimbarea proiectului local de înfiinţare a reţelei de apă-canal. Omul s-a trezit că ţevile îi trec prin curte, fără ca cineva să-l fi întrebat şi pe el. În planurile primăriei, curtea era drum.

În ianuarie 2020, Bogdan G. a chemat în judecată primăria comunei Dumeşti, cerând obligarea acesteia la demontarea reţelei de apă-canal de pe terenul său ori obligarea acesteia la plata unei chirii.

El a arătat că lucrările de instalare a reţelei au fost efectuate pe când era plecat din ţară, fără să fi fost măcar consultat.

Conform legii, proprietarii de terenuri sunt obligaţi să permită trecerea reţelelor edilitare de apă, gaz ori electricitate, subterane sau aeriene, dar numai în cazul în care trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă ori foarte costisitoare.

Citește și Toți prosumatorii vor plăti pentru întărirea rețelei. Asociația Prosumatorilor critică declarațiile șefului Distribuție Oltenia

Primărie obligată să mute conductele

De cealaltă parte, primăria Dumeşti a afirmat că proiectarea lucrărilor fusese făcută încă din 2007, iar lucrările propriu-zise începuseră în 2010, cu un an înainte ca Bogdan G. să-şi fi dobândit terenul.

Porţiunea pe care Bogdan G. reclama că fusese ocupată abuziv de primărie era de fapt un drum ce aparţinea domeniului public al comunei.

Drumul nu era înscris în cartea funciară, ceea ce îi permisese lui Bogdan G. să-şi intabuleze dreptul de proprietate şi pe o porţiune din acest drum. Din punctul de vedere al primăriei, reclamantul era cel care nu respecta aliniamentul faţă de stradă, iar terenul său ieşea în drumul public. Ţevile ar fi fost instalate exclusiv sub drumul public.

Pentru soluţionarea cauzei, a fost necesară efectuarea unei expertize care să stabilească limita dintre domeniul public al comunei şi terenul cetăţeanului.

Expertiza a arătat că între cele două nu exista o suprapunere. Conducta de canalizare nu fusese instalată însă pe drumul public, ci trecea pe o lungime de 33 metri prin terenul lui Bogdan G. Pe acelaşi teren fusese construit şi un cămin de vizitare.

Expertul a propus două variante prin care proprietatea putea fi ocolită. Se putea construi o variantă de by-pass, la un cost de 90.900 lei, sau pur şi simplu puteau fi mutate pe mijlocul drumului conductele deja instalate, ceea ce ar fi costat aproximativ 30.000 lei.

Bogdan G. nu putea fi obligat să accepte conductele pe terenul său. Oricum, fiind vorba de utilităţi noi, clădirile, curţile şi grădinile erau exceptate de la dreptul de trecere invocat de autoritatea publică. Primăria Dumeşti a fost obligată să-şi mute conductele.

Primărie obligată să mute conductele. Daunele nu s-au aprobat

În privinţa daunelor interese cerute de Bogdan G., magistraţii Judecătoriei au fost mai rezervaţi, întrucât legea nu prevede criterii clare de stabilire a daunelor morale.

„Nu se poate crea un curs de schimb «lacrimi/lei», deoarece nu există posibilitatea obiectivă de a cuantifica în sume de bani/de a stabili un «preţ» pentru suferinţa de ordin psihic sau fizic, acestea fiind trăiri umane necuantificabile pecuniar”, au spus judecătorii.

Aceştia au respins cererea de acordare a unor daune de 10.000 lei, obligând primăria doar la plata onorariului pentru expertiză şi a cheltuielilor de judecată.

Mai multe aflați din Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Istoricul Dennis Deletant, Doctor Honoris Causa al Universității ”Ovidius” din Constanța | Info Sud-Est

Istoricul Dennis Deletant, născut în Marea Britanie, dar și...

Primarul din Botoșani rămâne sub control judiciar | Monitorul de Botoșani

Cosmin Andrei, primarul din Botoșani, rămâne sub control judiciar....

S-a deschis fabrica de filtre din Balș. Investiție germană de 8 milioane de euro | Reporter 24

S-a deschis fabrica de filtre din Balș, județul Olt....