Primul Model U.S. Senate în România, organizat la Universitatea Româno-Americană

Data:

EUcivitas și New Data Academy au organizat pe 1 și 2 iulie 2023 primul program de simulare Model U.S. Senate din România.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Ambasadei SUA în București și al Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER), în parteneriat cu Presshub.ro și Universitatea Româno-Americană.

Conferința Model U.S. Senate a avut loc în Amfiteatrul „Jean Monnet” din cadrul universității româno-americane.

Inițiativa, care face parte din programul „Model Parliament – Training the leaders of tomorrow” este un instrument educațional menit să îmbunătățească înțelegerea procesului legislativ din cadrul sistemului politic român sau american şi se adresează în special studenților și liceenilor din țară.

Evenimentul a fost deschis de purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA în Bucureşti, domnul Sandeep K. Paul, care a susținut o prezentare despre legătura dintre dezinformare, libertatea presei și implicarea civică.

Domnul Sandeep și participanții la eveniment au aprofundat împreună dinamica complexă a dezinformării, importanța libertății presei și rolul implicării civice în societate.

Dezbaterile au fost interactive, pline de înțelepciune și provocatoare, oferind o platformă pentru schimbul de idei și stimulând gândirea critică în rândul viitoarei generații de lideri.

Agenda evenimentului a fost completată de directoarea ONG-ului Freedom House România, Cristina Guseth, și de redactorul-șef al celei mai mari rețele de presă din România – Presshub.ro, Răzvan Chiruță, care au prezentat proiectele „Bursele unSettled” și soluții social-media de combatere a dezinformării și teoriilor conspiraționiste răspândite în mediul online.

Tot în prima zi, participanții au beneficiat de module teoretice despre mediul politic american, susţinute de Ariel Chiș – președintele Asociației EUcivitas și Florina Roșu – politolog și consilier în Parlamentul României.

A doua zi a fost dedicată modulului practic, Model U.S. Senate, în cadrul căruia cursanții au luat parte la sesiuni de dezbateri așa cum se desfășoară în Senatul american, au susținut legi, au introdus amendamente la legi aflate deja în circuitul legislativ al Senatului SUA din domeniul securității interne și al politicii externe și au votat conform ideologiilor celor două mari partide americane (Republican și Democrat).

Astfel, studenții și elevii participanți au avut ocazia să simuleze rolul unor adevăraţi senatori americani, însușindu-și în paralel cunoștințe practice despre sistemului politic american.

Participanții la Model US Senate – Bucharest s-au familiarizat cu procedurile și mecanismele legislative americane, într-un mod interactiv și captivant. Prin intermediul dezbaterilor și negocierilor politice autentice, aceștia au dobândit abilități esențiale precum luarea deciziilor, colaborarea și comunicarea eficientă.

Participanții la Model U.S. Senate – Bucharest s-au familiarizat cu procedurile și mecanismele legislative americane, într-un mod interactiv și captivant. Prin intermediul dezbaterilor și negocierilor politice autentice, aceștia au dobândit abilități esențiale precum luarea deciziilor, colaborarea și comunicarea eficientă.

De asemenea, au avut posibilitatea de a interacționa cu alți tineri talentați și pasionați, provenind de la diverse universități și licee din întreaga țară, dar şi din străinătate: Thesaloniki (Grecia), Trier (Germania), San Salvador (El Salvador), Enschede (Olanda), Lvov (Ucraina), Odessa (Ucraina).

Un sprijin major în desfăşurarea evenimentului Model U.S. Senate – Bucharest 2023 a fost acordat de doamna Silvia Tăbușcă – coordonatoarea Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER), implicată activ în proiecte de promovare a drepturilor omului, democrației și a statului de drept în rândul tinerilor.

Organizatorii „Model U.S. Senate” și „Model Parliament” invită pe cei interesați să se înscrie la următoarele cursuri, să urmărească și paginile de Facebook și Instagram ale EUcivitas și Model Parliament.

Prin activitățile pe care le desfășoară, asociațiile EUcivitas și New Data Academy își doresc sa fie un sprijin activ la transformarea României într-o țară unde tinerii își cunosc istoria, unde își exercită drepturile constituționale și unde statul de drept și drepturile omului sunt respectate.

Acest lucru se poate face numai prin educarea și formarea unor generații de cetățeni activi, implicați și informați. Împreună, putem construi o democrație mai puternică și rezilientă, pentru viitor.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related