Primul tur al alegerilor locale din Bălți, câștigat detașat de candidata Partidului Șor

Data:

În R.Moldova, duminică au fost desfășurate alegeri locale noi în 15 localități. Printre acestea este și orașul Bălți, al doilea cel mai mare din R.Moldova, considerat capitala de nord a țării. Candidata Partidului Șor, Marina Tauber, a câștigat aici detașat primul tur al scrutinului. 

Potrivit rezultatelor Comisiei Electorale Centrale, în două săptămâni, la Bălți va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin, întrucât niciunul dintre candidați nu a obținut 50+1 din voturi. Alegătorii urmează să decidă cine va fi viitorul primar. Vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, a fost votată, duminică, de 15.918 de alegători sau 47,93 dintre cei prezenți la urne, iar candidatul independent, Nicolai Grigorișin, a fost ales de 6.951 de persoane ceea ce constituie 20,93 la sută din voturi.

La scrutinul de duminică, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Boris Marcoci, ajunge pe poziția a treia, cu 14 la sută din sufragii. Același procentaj, dar cu o diferență de două voturi, obține candidatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandr Nesterovschi. Astfel, el e pe locul patru, dintre cei 11 candidați, înscriși în cursă.

Să spunem că, la Bălți, fotoliul de primar a rămas vacant după ce Renato Usatîi și-a dat demisia după ce blocul său electoral a înregistrat doar 4 la sută din sufragii, la alegerile parlamentare din vara anului 2021.”Astăzi este cea mai neplăcută zi pentru mine, nu din cauza rezultatelor alegerilor, ci pentru că sunt nevoit să iau cea mai importantă decizie din viața mea.

Nu îmi este rușine față de cetățenii din Bălți. Rezultatele de la Bălți arată că cetățenii vor politică. Îmi dau demisia din funcția de primar al orașului Bălți. Sunt sigur că bălțenii nu vor mai găsi un astfel de primar ca mine ”, declara Renato Usatîi, la o zi după scrutinul din 11 iulie. 

Pentru prima dată, Renato Usatîi a devenit primar de Bălți în 2015, iar a doua oară – în 2019. În ambele cazuri, el a câștigat alegerile din primul tur de scrutin.

Amintim că, în septembrie 2019, Marina Tauber, împreună cu colega sa de partid, Reghina Apostolova, au fost reținute fiind acuzate de implicare în frauda bancară.

Cele două au ajuns pe mână oamenilor legii, la scurt timp după ce au rămas fără imunitate parlamentară, la solicitarea procurorului general interimar. Partidul Șor vorbea atunci, de fapt, de ”un act de răzbunare politică personală a președintelui Igor Dodon și o nouă tentativă de subminare a opoziției politice”. Ulterior, Tauber și Apostolova au fost eliberate și scoase de sub urmărirea penală.

Potrivit raportului Kroll 1, numele Marinei Tauber apare alături de alți acționari ai Unibank, care ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor. O bună parte dintre ei s-ar fi împrumutat de la două bănci din Letonia pentru a cumpăra acțiuni, scrie portalul Anticorupție.md. 

Reghina Apostolova apare în primul raport Kroll în lista persoanelor private care au cumpărat, în 2013, acţiuni de la Banca Socială și Unibank, pe bani împrumutați de la off-shore-uri britanice, folosind conturi în banca letonă ABLV Bank. 

Această bancă este considerată una dintre cele trei instituții financiare care au servit drept „porți europene” pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci din R. Moldova, ajunse să fie lichidate din cauza fraudei bancare de aproximativ un miliard de euro.

Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a fugit din R.Moldova, după schimbarea puterii, în iunie 2019. Fostul deputat a fost condamnat, în iunie 2017, la şapte ani de detenție cu executare pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarul furtului miliardului.

În iulie 2019, Șor a fost anunțat în căutare internațională. Pe numele lui Șor sunt intentate mai multe dosare penale în cazul furtului din sistemul bancar, titrează RFI.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Situația de pe frontul din Ucraina pune în pericol Republica Moldova

Situația de pe frontul din Ucraina, tot mai grea...

Ministrul rus de Externe avertizează despre anexarea Republicii Moldova de către România

Ministrul rus de Externe avertizează despre anexarea Republicii Moldova...

Jurnaliști din Republica Moldova, reținuți la Tiraspol. Filmau protestul organizat de autoritățile separatiste

Jurnaliști din Republica Moldova, reținuți la Tiraspol. Viorica Tătaru...