Gazprom amenință că taie gazele în Republica Moldova pentru că nu ar fi fost plătită factura / Anunțul rușilor, cu o zi înainte de vizita decisivă a Maiei Sandu la București

Data:

Compania rusă de stat Gazprom a notificat Republica Moldova că va întrerupe în 48 de ore înteruperea furnizării de gaze naturale din cauza presupusei neplăți a unei facturi, potrivit presei ruse.

Amenințarea companiei controlate de Kremlin vine exact cu o zi înainte ca președinta Moldovei, Maia Sandu, să vină într-o vizită la București, în care va discuta despre noul ajutor financiar dat de România.

Ajutorul financiar – atât împrumuturi, cât și fonduri nerambursabile, vor fi condiționate însă de un calendar strict de reforme care ar apropia Moldova de UE și, implicit, ar îndepărta-o de zona de influență a Rusiei.

Președintele Consiliului de administrație al companiei „Moldovagaz” Vadim Ceban a confirmat pentru publicația Newsmaker de ultimatumul dat de Gazprom. „Confirm că am fost informați oficial. Este vorba despre plata gazului pentru luna octombrie și jumătate din plata pentru noiembrie. S-a produs o separare, întrucât, pentru octombrie, în tarif prețul de achiziție a constituit 150 de dolari, iar noi cumpăram cu 800 de dolari. Lucrăm asupra problemei. Este o prevedere inclusă în protocolul pe care l-am semnat cu Gazprom”, a declarat Vadim Ceban pentru Newsmaker.

Un reprezentant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat la televiziunea rusă de stat că ”termenul de achitare (a facturii – n.red.) este astăzi 22, noiembrie. Plata nu a fost făcută. În legătură cu acest fapt, Gazprom a anunțat partea moldovenească că peste 48 de ore furnizarea gazului în Moldova va fi sistată”, a adăugat oficialul, titrează G4 MEDIA.

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis are și susținerea Turciei | Revista22

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis...

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași | Ziarul de Iași

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași...