Procurorul Iașinovschi, „regele clasărilor” de la SIIJ, și-a dat demisia din magistratură

Data:

Procurorul Sorin Eugen Iașinovschi, celebru pentru mai multe soluții de clasare dispuse pe când făcea parte din Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiției (SIIJ) și-a dat demisia din magistratură.

Ieri, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţia de procuror, prin demisie, a lui Sorin Eugen Iasinovschi.

Demisia acestuia din funcția de procuror a fost acceptată începând cu data de 1 iunie și a fost luată cu 5 voturi „da” și unul „nu”.  

Omul de bază al Adinei Florea

Iașinovschi a clasat dosarul care o viza pe Adina Florea sub acuzația de abuz în serviciu în cazul publicării unui document secret de către Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă.

În august 2018, Vâlcov a publicat pe pagina sa de Facebook protocolul încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) la data de 7 decembrie 2016. Parchetul General avea informaţii că protocolul a fost sustras din camera documentelor clasificate de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Adina Florea era adjunctul procurorul general al PCA Constanţa şi şefa structurii de securitate a acestui parchet, adică direct responsabilă cu documentele clasificate.

Cercetat de Inspecția Judiciară

Cunoscut ca omul de bază al fostei adjuncte de la SIIJ Adina Florea, Iasinovschi a clasat alte două plângeri penale făcute împotriva șefei sale și este cercetat de Inspecția Judiciară pentru un interviu din vara anului 2021 în care a afirmat că alegerile din Sectorul 1 ar fi fost fraudate. „În cursul zilei de 2 iunie 2021, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a depus la Inspecția Judiciară o sesizare pentru efectuarea verificărilor prealabile în materie disciplinară cu privire la interviul acordat de Sorin Iasinovschi, interviu acordat fără respectarea normelor privind comunicarea publică”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Ce riscă Iașinovschi

Având în vedere că procurorul are vârsta necesară pentru a se pensiona, cel mai probabil Iașinovschi a plecat din sistem de teama de a nu fi sancționat de Inspecția Judiciară cu excluderea din magistratură. În acest caz, risca să rămână fără pensia specială.  

O sesizare similară a fost depusă la Inspecția Judiciară și de primarul în funcție al Sectorului 1, Clotilde Armand. „Am trimis către Inspecția Judiciară o sesizare împotriva procurorului de la Secția Specială înființată de Dragnea și Tudorel Toader, procurorul care se ocupă de numărarea voturilor și care a afirmat ieri la un post TV înainte să-și termine ancheta că au fost fraude la alegerile locale din Sectorul 1. Și ce să vezi? Respectiva declarație a procurorului din promo a dispărut imediat de pe toate site-urile PSD imediat după ce am depus sesizarea. Așa, că nu mor caii când vor câinii”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...