Procurorul-șef al DNA, despre problemele noilor proiecte de legi ale Justiției

Data:

spot_img

Proiectele noilor legi ale Justiției, înaintate de Ministerul Justiției oferă procurorilor DNA și DIICOT garanții de independență și autonomie, însă există mai multe probleme în cadrul acestor legi, atrage atenția procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, într-un interviu acordat RFI România.

„Proiectele inițiale aduceau atingere destul de serioasă posibilității noastre de a ne desfășura activitatea. O parte din amendamente au fost însușite, astfel încât în prezent, DNA își poate desfășura activitatea în deplină autonomie și independent”, a precizat Bologa.

Una dintre critici se referă la mărirea condiției de vechime pentru ca un judecător sau procuror să poată intra în DNA.

În prezent, un absolvent de facultate de drept are nevoie de cel puțin 13 ani pentru a accede în DNA. Crin Bologa a cerut micșorarea acestei perioade, prin reducerea perioadei de formare în cadrul Institutului Național al Magistraturii, de la trei la doi ani precum și reducerea vechimii necesare de 10 ani și mărirea, în schimb, a perioadei de stagiatură.

Citește articolul integral pe RFI.ro

Citește și: Legile educației ca vulnerabilitate națională

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
1 COMENTARIU
  1. Din ceea ce se spune observam usor cum legile pe Justitie sunt in mare parte deja acceptate de unele structuri de felul DNA . Ceea ce deranjeaza este schimbarea produsa la nivelul Politiei Judiciare ce nu mai este , conform noilor legi , atasata Parchetelor (cu exceptia DNA si DICOT) la nivelul deciziei juridice , ci este direct supusa deciziilor la virful sistemului de Politie .Pentru cine cunoaste procedurile ce tin de detasarea unor ofiteri Judiciari si procedurile ulteriore delegarii acestora la Parchete stie foarte bine si care sunt neajunsurile ce tin de prezentarea unor infractiuni descoperite de catre ofiterii judiciari si procedura ulterioara ce implica decizia Procurorului in a accepta sau nu cauza . In rest ,deciziile adminstrative , par a fi mai corecte cele aduse in discutie de catre seful DNA decit cele implementate in Legile Justitiei aparuta in forma ei actuala . Totul poate fi corectat dar exceptia cu atasarea ofiterilor judiciari imi pare bine venita chiar daca ea nemultumeste pe multa lume .Trebuiesc respectate si deciziile venite de la UE asa cum acum vor fi resetate si legile avertizorilor de integritate dupa ce Presedintele Natiunii a returnat proiectul initial .Trebuie bine inteles cum mereu va fi cineva nemultumit .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum urmărea spionul Caraman criticii comunismului și de ce a fost declarat colaborator al Securității

Mihail Caraman, cu numele de serviciu „Mihai Neagu” și...

Comisia Europeană vede în roz statul de drept din România

Comisia Europeană (CE) a publicat raportul pe 2023 privind...