Profesor la UBB Cluj, despre decizia privind doctoratul Bode: „Comisia construiește un joc necredibil de argumente”

Data:

Comisia de etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a constatat că există „erori de citare” și „unele fragmente plagiate” în teza de doctorat susținută în 2018 de Lucian Bode, dar a transmis public că nu poate lua nici o măsură împotriva actualului ministru de Interne, deoarece „persoana reclamată nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva căreia se poate aplica o sancțiune”.

Comisia de etică afirmă că a identificat doar 3% fragmente plagiate în lucrare, dar recunoaște că nu a făcut și o analiză cantitativă. Mai mult, afirmă că a verificat doar patru fragmente reclamate, nu toată teza de doctorat.

Citește și: 3% fragmente copiate în teza lui Bode. Comisia Universității Babeș-Bolyai admite că nu a verificat toată lucrarea

Comisia „ne face cu ochiul complice și ne îndeamnă să fim noi mai curajoși decât ea”

„Scriu aceste rânduri după ce am citit raportul Comisiei de Etică a universității mele privitor la teza de doctorat a ministrului Lucian Bode.

Și le scriu cu o infinită tristețe și cu multă amărăciune, observând efortul pe care membrii acestei comisii îl fac pentru a spune în același timp că acest doctorat este și nu este un plagiat.

În mai multe rânduri, comunicatul comisiei face afirmații explicite privitoare la existența unui plagiat și îi îndeamnă pe cei care vor să continue cercetarea cazului să se adreseze unor instanțe superioare, bunăoară CNATCDU.

Este ca și cum neputând spune mai mult, ne face cu ochiul complice și ne îndeamnă să fim noi mai curajoși decât ea.

Dar, de asemenea, aceeași comisie se ferește să emită un verdict și construiește un joc necredibil de argumente, care fac un foarte mare rău universității și eticii universitare”, a fost reacția profesorului universitar Ciprian Mihali, care activează chiar la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Citește și: USR susține că ministrul Lucian Bode a copiat în lucrarea de doctorat de pe Wikipedia

4 probleme ale raportului UBB

Cadrul universitar menționează că, urmărind acest balet schimonosit, încearcă să se gândesc cât de mare trebuie să fie totuși presiunea instituțiilor de forță asupra lumii academice din România astfel încât să fii nevoit să dai asemenea răspunsuri rabinice și presărare cu atâtea sofisme.

„Și mai este ceva, care descrie totuși în acest comunicat celălalt mare rău făcut universității de aceia care au atras-o în mocirla doctoratelor închipuite. Iar acest rău e provocat de bătaia de joc în care sunt construite asemenea teze de doctorat: trec și peste gluma sinistră cu „erorile de citare”, o expresie atât de dragă lui Sorin Cîmpeanu și prietenilor lui plagiatori.

Nu mai e nimeni atât de naiv să creadă că, vai, un doctorand bine intenționat face „erori de citare” atunci când habar nu are să scrie un text în limba română și atunci preferă să îl copieze.

Și mă opresc la câteva semnalări din raport:

  1. „Probleme de limbaj ale tezei: majoritatea figurilor sunt scanări în engleză fără explicații în română”;
  2. „Citări incomplete care nu pot fi verificate”;
  3. „Multe din link-urile inserate în notele de subsol nu pot fi accesate pentru verificare, fiind incomplet citate”;
  4. „Nu este adecvat sa se preia in teze de doctorat sau alte publicații un volum mare de text din alte lucrări, fără o justificare clară si un control al dreptului de copyright”.

După ce indică aceste grave încălcări ale practicii doctorale, comisia mângâie pe creștet Școala doctorală și îi face niște recomandări ca să fie bine, nu cumva să fie rău. Ca și cum membrii acelei școli doctorale, toți profesori unul și unul ar trebui să afle abia acum la ce sunt bune ghilimelele într-o teză de doctorat sau care, doamne, este rolul unei comisii doctorale”, a explicat Ciprian Mihali.

Citește și: Cioroianu: Biblioteca Națională va prelucra, cu prioritate, teza lui Bode

Lipsa crasă de preocupare a conducătorului de doctorat și a comisiei doctorale față de calitatea tezei

Profesorul, el însuși deținător al unui doctorat și coordonator de teze de doctorat, este de părere că aproape nici nu mai contează dacă Lucian Bode a plagiat sau nu.

„Acele patru semnalări demonstrează singure lipsa crasă de preocupare a conducătorului de doctorat și a comisiei doctorale față de calitatea tezei. Demonstrează că interesul lor nu este ca doctorandul să realizeze o cercetare după standardele minimale ale oricărei cercetări, ci este acela de a vârî cât mai repede cu putință o diplomă în buzunarul unui proaspăt doctor care oricum nu are nicio treabă cu cercetarea, dar se va folosi de patalamaua dată de universitate în alte scopuri.

Demonstrează că onor conducătorul de doctorat nu are absolut nicio grijă privitoare la prestigiul universității, ci se gândește cum să ajute mai bine instituții exterioare ei și, de ce nu, să-și facă un rost, o pilă, o relație și acolo.

De altfel, exact acest argument dezastruos a fost folosit pentru doctoranzii din afara lumii academice: „mai închidem ochii, mai lăsăm de la noi, că oricum nu va face carieră în universitate, că are nevoie de diplomă în altă parte”.

Exact în acest fel s-a ruinat în ultimii douăzeci de ani bruma de credibilitate a universității românești: prin complicitatea cu tot felul de instituții, mai ales cu instituțiile de forță, care și-au trimis tot felul de ofițeri să predea în universități, în loc ca ei înșiși să se instruiască după toate exigențele lumii academice”, a scris pe Facebook Ciprian Mihali.

Un traseu fără respect pentru valori și integritate

Profesorul afirmă că universitatea se află azi într-o criză teribilă: pe traseul care duce de la decizia de acceptare la doctorat a unor indivizi care abia știu să scrie și să vorbească – decizie care e mereu aceea a unei comisii, nu a unei singure persoane – trecând prin toate examenele doctorale simulate sau chiar neținute, dar bifate pe hârtie, până la acordarea cu mare fast a titlului de doctor în cadrul unor ceremonii scurte și absolut consensuale, în care toată lumea aduce elogii deșănțate genialului doctorand, și care sunt urmate de niște mese pantagruelice, în care se bea și se mănâncă mai abitir ca la nuntă – se pierde pas cu pas orice respect pentru valori și integritate.

„Așa am ajuns să avem azi 70.000 de doctorate, prin acest lanț nesfârșit de complicități și compromisuri, care afectează azi nu doar integritatea universităților, ci și busola etică a întregii societăți.

Ciucă, Bode, Cîmpeanu, Licu, probabil mulți alții, sunt oamenii care ajung astăzi să ia cele mai importante decizii pentru noi, care se ocupă de siguranța noastră și a țării, dar au ajuns în postura de a lua asemenea decizii pentru că în amonte niște universitari și-au bătut joc de misiunea lor și au încălcat toate regulile care prezidează viața universitară și comunitatea cercetătorilor”, este reacția profesorului de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
3 COMENTARII
  1. Tot respectul pentru domnul profesor, foarte putin oameni spun adevarul, mai ales cand este vorba despre cei cu care lucreaza . Mereu e mult mai usor sa vedem defectele celor care nu sunt colegii noștrii , doctori , functionari publici …… Din pacate susținerea acestui domn , se face de către o comisie la una din universitatile de top din Romania .

  2. Un caz care atestă unde au ajuns respectul și valoarea statutului etic și moral, chiar și la universități de top de la noi. Conducători de doctorat, ei înșiși dovediți hoți sadea, adică PLAGIATORI, politicieni și administratori la instituții publice care au cu totul alte preocupări profesionale decât cercetarea ȘTIINȚIFICĂ, profită cu nerușinare de pierderea busolei de urmat pe drumul formării și atestării contribuției la progresul cunoașterii științifice în varii domenii ale societății noastre. Întreb: Câți conducători de de doctorat au fost eliberați de povara asistării și orientării doctoranzilor, după ce plagiatul a fost dovedit?
    Constat cu dezamăgire și tristețe cum munca și performanțele notabile ale miilor de cercetători autentici, întinse uneori pe durate de ani de zile este maculată, în percepția publică generală, la noi și în afară. Ce trebuie făcut și cât timp va trece pentru ca să devenim ceva mai sănătoși prin reducerea drastică a plagiatului și numai la doctorate?

  3. Nu știu dacă această comisie de etică s-a chinuit să-l spele pe Bode de furt intelectual sau a încercat, într-un mod destul de penibil, să spele rușinea universității care a acordat titlul de doctor unui politician mai mult decât mediocru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Patronul Fermei Dacilor rămâne în arest la domiciliu. Decizia e definitivă

Patronul Fermei Dacilor rămâne în arest la domiciliu în...

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea...