Certificatul de căsătorie între persoane de același sex încheiat într-un stat UE, recunoscut în România

Data:

Certificatul de căsătorie între persoane de același sex încheiat într-un stat UE, recunoscut în România fără a mai fi necesară transcrierea în registrele de stare civilă. Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri un proiect de lege care modifică regimul străinilor, astfel încât certificatul de căsătorie dintre persoane de același sex încheiat într-un stat al Uniunii Europene să fie recunoscut în România fără a mai fi necesară transcrierea în registrele de stare civilă române.

În expunerea de motive a proiectului se precizează că actul normativ are la bază decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene din 5 iunie 2018, care a stabilit că România trebuie să recunoască libertatea de ședere pe teritoriul său a membrilor de familie, care includ și soții de același sex.

Această obligație nu înseamnă că statul respectiv trebuie să și legalizeze căsătoriile între persoanele de același sex.

Ce prevede proiectul de lege

„Examinând inclusiv hotărârea CJUE amintită anterior, Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.277 alin.(2) şi (4) din Codul civil, constatându-se că acestea sunt constituționale în măsura în care permit acordarea dreptului de ședere pe teritoriul statului român, în condițiile stipulate de dreptul european, soților – cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene şi/sau cetățeni ai statelor terțe – din căsătoriile dintre persoane de același sex, încheiate sau contractate într-un stat membru al Uniunii Europene”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

În prezent, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.194/2002 privind regimul străinilor în România condiționează acordarea dreptului de ședere pentru membrul de familie al unui cetățean român căsătorit în alt stat membru al Uniunii Europene, de transcrierea în registrul național de stare civilă a certificatului de căsătorie, însă transcrierea certificatului nu poate fi făcută în conformitate cu legislația națională, pentru căsătoriile încheiate în străinătate între persoane de același sex.

Proiectul își propune să rezolve o problemă

Potrivit expunerii de motive, prin proiectul de act normativ se are în vedere soluționarea problemei expusă anterior, prin modificarea în mod corespunzător a art. 46 și 62 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 194/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, vizând strict înlăturarea cerinței transcrierii certificatului de căsătorie exclusiv în scopul exercitării drepturilor ce privesc libera circulație a persoanelor în cadrul Uniunii Europene.

Înlăturarea, pentru un scop determinat, a cerinței transcrierii nu reprezintă o recunoaștere pe teritoriul României a efectelor căsătoriilor încheiate între persoane de același sex, statele membre ale Uniunii Europene având vocația de a decide, în mod suveran, dacă permit sau nu încheierea unor astfel de căsătorii pe teritoriul lor sau dacă recunosc, pe propriul teritoriu, efectele unor astfel de căsătorii încheiate în alte state membre.

Citește și: udecătorul Gheorghe Stan de la CCR s-a însurat. Printre invitați, politicieni, magistrați și inculpați

Textul integral al proiectului de lege care modifică regimul străinilor

„Lege pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România

Parlamentul României adoptă prezenta lege

Articol unic – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 421 din 5 iunie 2008, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

1. La articolul 46 alineatul (16), după litera f) se introduce o nouă literă, lit. g), cu următorul cuprins:

„…………………………………………………………………………………………………

g) străinii, membrii de familie ai cetățenilor români, care au întemeiat cu aceștia o viață de familie pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.”

2. La articolul 46, după alineatul (171) se introduc două noi alineate, alin. (172) și (173), cu următorul cuprins:

„…………………………………………….……….………………………………………….

(172) Solicitarea de viză depusă de persoanele prevăzute la alin.(16) lit.g) va fi însoțită de certificatul de căsătorie eliberat în statul membru al Uniunii Europene unde s-a încheiat căsătoria.

(173) Certificatul de căsătorie prevăzut la alin.(172) are putere doveditoare în țară fără a fi necesară transcrierea în registrele de stare civilă române, doar în scopul acordării dreptului de ședere pe teritoriul statului român, în condițiile stipulate de dreptul Uniunii Europene, soților, cetățeni ai statelor terțe, din căsătoriile dintre persoane de același sex, încheiate sau contractate într-un stat membru al Uniunii Europene.”

3. La articolul 62 alineatul (3), după litera d) se introduce o nouă literă, lit. e), cu următorul cuprins:

„…….…………………………………………………..………………………………………

(e) pentru străinii, membrii de familie ai cetățenilor români, care au întemeiat cu aceștia o viață de familie pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, dacă:

(i) prezintă pașaportul valabil;

(ii) prezintă certificatul de căsătorie eliberat în statul membru al Uniunii Europene unde s-a încheiat căsătoria;

(iii) nu există o stare de bigamie sau de poligamie, în cazul căsătoriei;

(iv) prezintă cartea de identitate a cetățeanului român al cărui membru de familie este străinul.”

4. La articolul 62, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (7), cu următorul cuprins:

„…………………………………………………………………….…………………………..

(7) Certificatul de căsătorie prevăzut la alin. (3) lit.e) pct.(ii) are putere doveditoare în țară fără a fi necesară transcrierea în registrele de stare civilă române, doar în scopul acordării dreptului de ședere pe teritoriul statului român, în condițiile stipulate de dreptul Uniunii Europene, soților, cetățeni ai statelor terțe, din căsătoriile dintre persoane de același sex, încheiate sau contractate într-un stat membru al Uniunii Europene.”

Citește și: Profesorii de pseudoștiință

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Noaptea muzeelor 2024: regal de evenimente la Muzeul Național al Literaturii Române

Noaptea muzeelor 2024: regal de evenimente la Muzeul Național...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...