Puterea știrilor false. Cât de repede s-a răspândit minciuna Hamas despre bombardarea spitalului din Gaza

Data:

spot_img

Puterea știrilor false. Hamas a încercat să schimbe imaginea războiului marți seară, exagerând un incident grav petrecut la un spital din Gaza. Acesta a fost un test pentru știrile false, care au scos la iveală problemele legate de acoperirea mediatică și ușurința cu care presa poate fi manipulată, scrie publicația israeliană Haaretz.

Marți seară, presa mondială, inclusiv cea românească, a distribuit mesajul ministrului Sănătății din Gaza, potrivit căruia o rachetă trasă de Israel asupra unui spital palestinian din Fâșie, unde se aflau mii de pacienți și refugiați, ar fi cauzat peste 500 de morți și răniți.

Deși Israelul a demonstrat destul de repede că racheta care a lovit parcarea spitalului, și nu clădirea, a aparținut Jihadului Islamic, dovezile nu au contat în regiune, căci informația inițială răspândită de Hamas a declanșat demonstrații violente în Iordania, Turcia și Cisiordania.

Citește și: Peste 500 de morți și răniți în spitalul bombardat în Gaza, acuză Hamas. Armata israeliană: A fost Jihadul Islamic

Povestea Hamas era plină de lacune

„Aproximativ trei ore mai târziu, s-a aflat ce s-a întâmplat de fapt: Jihadul Islamic Palestinian a tras mai multe rachete spre Israel. Una a ratat ținta, a explodat în aer și a aterizat în parcarea unui spital.

Palestinienii au dat imediat vina pe Israel, iar Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a exagerat numărul victimelor. În cursul serii, numărul deceselor a sărit la aproximativ 500 de morți.

Într-adevăr, în parcare se aflau mulți refugiați care căutau adăpost împotriva atacurilor aeriene ale Israelului.

Dar povestea palestiniană era plină de lacune. Cu toate acestea, a fost nevoie de ore întregi pentru a convinge presa internațională că este vorba de o falsificare, în timp ce majoritatea presei arabe pur și simplu a ignorat faptele, deși acestea erau evidente chiar și din imaginile difuzate de Al Jazeera.

IDF a difuzat imaginile surprinse de camerele sale de luat vederi cu privire la lansare, care a fost, de asemenea, surprinsă de camere civile.

Craterul bombei era nepotrivit pentru o lovitură aeriană și pentru numărul de victime declarat. Mai mult, Israelul a interceptat și a difuzat o conversație telefonică între doi agenți Hamas care confirmau că racheta Jihadului Islamic a ratat lansarea și că Israelul trebuia să fie învinuit”, arată Amos Harel, analist militar și de apărare pentru Haaretz.

Citește și: Netanyahu trebuie să joace după regulile lui Biden (Haaretz)

Purtătorul de cuvânt al IDF, lăsat singur

Publicația menționează că Israelul știe că oricine a fost măcar zgâriat în acest accident a fost pus de Hamas pe lista morților. Numărul real al victimelor este doar de câteva zeci.

„Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a prezentat faptele în mod convingător miercuri dimineață. Biden a spus că a ajuns la concluzia că racheta rătăcită a venit din partea «celeilalte echipe» (adică a palestinienilor).

Dar, din cauza necesității de a investiga ce s-a întâmplat și de a furniza informații credibile, au trecut mai multe ore până când Israelul a putut infirma suspiciunile”, menționează Haaretz.

Amor Harel remarcă faptul că purtătorul de cuvânt al IDF și biroul său de comunicare au fost lăsați singuri în lupta cu dezinformarea. După douăsprezece zile de război, niciun alt organism guvernamental nu este implicat în diplomația publică.

„Dar poate că acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că aproape niciun minister nu funcționează când vine vorba de ajutorarea populației civile.

Este important de subliniat că Israelul nu atacă în mod deliberat spitale. Dar densitatea extremă a populației din Gaza și faptul că teroriștii palestinieni folosesc în mod sistematic civilii ca scuturi umane ar putea duce la adevărate greșeli israeliene care să ucidă mulți civili din Gaza.

În realitate, acest lucru s-a întâmplat deja, dar este practic ignorat de mass-media israeliană, care este încă în doliu”, a arătat analistul militar al publicației israeliene.

Citește și: O româncă din Israel povestește despre viaţa de zi cu zi printre bombe şi avioane

Este Israelul dispus să aloce resursele și răbdarea necesare?

Atunci când IDF s-a antrenat pentru scenarii de război, a subliniat întotdeauna necesitatea de a se mobiliza rapid pentru operațiuni terestre, astfel încât să exploateze impulsul și fereastra de legitimitate internațională. Acest lucru nu s-a întâmplat de data aceasta.

Israelul a chemat aproximativ 350.000 de rezerviști și a concentrat forțele atât în nord, cât și în sud, dar încă așteaptă. Acest lucru provine din necesitatea de a se coordona cu americanii, din vizita lui Biden și din alte constrângeri.

Dar există și avantaje în așteptare. Unitățile pot fi mai bine antrenate și zona țintă poate fi „înmuiată” cu lovituri aeriene înaintea forțelor terestre.

„Pentru aportul extern, politicienii și armata vorbesc pe o singură voce despre necesitatea de a trimite trupe și de a distruge Hamas. Dar, în practică, există diferențe în retorica lor și în definirea obiectivelor.

Există, de asemenea, întrebări cu privire la cât de pregătită este armata pentru manevre la scară largă, având în vedere amenințarea reprezentată de dispozitivul defensiv al Hamas.

Așteptările publicului pentru o performanță militară sunt foarte mari. Sarcina va dura luni, dacă nu chiar ani. Este Israelul dispus să aloce resursele și răbdarea necesare?”, se întreabă Haaretz.

Există tensiuni în cadrul guvernului (Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant și noii parteneri care le-au fost impuși, Benny Gantz și Gadi Eisenkot), între politicieni și armată, precum și în cadrul armatei însăși (Statul Major General, care a eșuat, versus comandanții de teren care au sosit cu întârziere și au luptat pentru a elibera kibbutzimii și ofițerii superiori de rezervă).

„În fundal, se vorbește mult despre necesitatea de a restabili încrederea israelienilor în IDF, care a fost într-adevăr grav afectată, și despre faptul că acesta este testul suprem, fără de care nu există nicio modalitate de a restabili descurajarea împotriva Iranului, a Hezbollah și a tuturor celorlalți inamici și vecini care au văzut Israelul atât de grav afectat. Se aud, de asemenea, multe jurăminte de răzbunare atât din partea Statului Major General, cât și din partea unităților de luptă mobilizate în Gaza”, precizează Amos Harel.

Niciodată nu s-a vorbit atât de mult despre răzbunare în Israel, remarcă analistul militar, iar aceasta este doar sugerată în studiourile de televiziune.

„Dar răzbunarea, după cum a spus un înalt oficial militar, nu este un plan de lucru. Trebuie să ne concentrăm pe atingerea obiectivului.

În plus, suntem deja în plină toamnă. În iarna din Gaza, plină de noroi și canalizare, va fi greu să prevenim răspândirea bolilor în rândul populației civile dense care se va înghesui în sudul Gaza. Se poate înțelege de ce acest lucru nu îi interesează în mod deosebit pe israelieni, având în vedere atrocitățile de tip Stat Islamic comise de Hamas în comunitățile din apropierea Gaza (despre care Biden a vorbit, de asemenea, în detaliu în discursul său).

Cu toate acestea, trebuie să înțelegem următoarele: America înțelege că Israelul trebuie să acționeze în forță împotriva Hamas”, notează Haaretz.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

România, la cheremul birocrației: Miliardele europene, blocate în hățișul numirilor politice

Guvernul României riscă să pierdă cel puțin 500 de...

Explozie la locomotiva unui tren care transporta europarlamentari de la Strasbourg la Bruxelles

Locomotiva unui tren care transporta europarlamentari de la Strasbourg...

Ministrul de interne al Austriei refuză din nou aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Gerhard Karner, ministrul de interne austriac, a susținut joi,...

Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru, urmărit penal pentru luare mită

Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru a fost pus...