O româncă din Israel povestește despre viaţa de zi cu zi printre bombe şi avioane

Data:

O româncă din Israel povestește despre atacul surpriză al grupării palestiniene Hamas asupra Israelului, declanşat în urmă cu aproape două săptămâni din Fâşia Gaza.

Ofensiva a inclus infiltrarea a sute de atacatori pe teritoriul israelian, care au ucis soldaţi şi civili şi au luat ostatici, documentând crimele atroce prin filmări cu camere de tip bodycam.

O ieşeancă stabilită în Israel din 1998, asistentă medicală, tocmai se pregătea să-şi petreacă weekendul pe un iaht, cu prietenii. Prin telefon, într-o discuţie întreruptă de zgomotul obsedant al avioanelor care survolează cerul Israelului, Alice Marco relatează cum despre cum s-a simţit atacul în societatea israeliană şi despre ce a urmat după groaza inspirată de atacurile atroce.

„În sud a fost măcel. Nici nu găsesc cuvânt potrivit pentru ce a fost. Au fost nişte fapte făcute de oameni care… nu, nu de oameni, de creaturi, poate erau drogaţi, nu ştiu ce oameni ar putea să facă aşa ceva. Ne-am trezit dimineaţă, nu ştiam nimic, eu trebuia să merg pe mare cu iahtul, cu nişte prieteni.

Apoi ne-am dat seama că nu, de data asta e altceva. Au spart un gard şi au intrat cu maşini în Israel. Acolo, în preajma graniţei, sunt kibuţuri agricole (n.r.: un kibuţ e un tip de comunitate rurală cooperatistă colectivă, caracteristică Israelului şi sionismului social-democrat şi socialist), cu mulţi pensionari, dar sunt şi tineri care repopulează zona”.

Aveau date şi au început să hăcuiască

Alice Marco, care în anii ’90 a fost jurnalistă la Monitorul, actualul Ziarul de Iaşi, povesteşte totul în timp ce conduce maşina spre casă. Astăzi a făcut muncă voluntară, la un centru special amenajat după atacurile Hamas. Unul dintre multele centre bine organizate, spune ea.

Citește și: Netanyahu trebuie să joace după regulile lui Biden (Haaretz)

„Doamne câte maşini de poliţie sunt pe aici”, remarcă Alice şi continuă apoi să povestească: „Au început să măcelărească de pe la ora 6 dimineaţă. Au început să măcelărească din casă în casă.

Au ştiut exact care, cum, câte persoane erau, unde e zona protejată din casă, aveau date şi au început să hăcuiască. Au luat un copil de vreo 16 ani şi l-au pus să bată din uşă în uşă, chipurile era vecinul.

Şi când oamenii deschideau uşa, au făcut măcel. Unei femei gravide i-au tăiat burta, i-au scos copilul nenăscut şi l-au omorât lângă ea, au lăsat în urma lor oameni arşi de vii în casă, oameni arşi de vii afară, sau decapitaţi cu lopata. Pur şi simplu executaţi. Au intrat într-o bază militară, toţi soldaţii dormeau, nu ştiu câţi au murit acolo, i-au omorât în somn. …”

Continuarea în Ziaruldeiasi.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Uber și Bolt versus taxi. Ce alimentează conflictul  | Ziarul de Iași

Concurența dintre firmele de taxi tradiționale și serviciile de...

Cum va fi amenajată Piața Consiliul Europei din Alba Iulia | Alba24

Cum va fi amenajată Piața Consiliul Europei din Alba...