Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România pe 2023 dezvăluie „corupția guvernamentală gravă”

Data:

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România pe 2023 dezvăluie „corupția guvernamentală gravă”.

Documentul arată că fenomenul corupției a rămas larg răspândit, inclusiv la nivel guvernamental. O vulnerabilitate este dată de închiderea a mii de procese de corupție sau abuz în serviciu pe motiv de prescriere a faptelor.

Cu referire la sistemul judiciar, Departamentul de Stat al SUA remarcă modificările aduse de Curtea Constituțională termenelor de prescripție, modificări care au condus la închiderea a mii de dosare penale.

„Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri (în 2018 și 2022) care au schimbat calculele termenului de prescripție, pe care criticii au afirmat că au dus la un număr semnificativ de cazuri în care inculpații nu mai puteau fi trași la răspundere penală.

În consecinţă, în cursul anului, instanţele au respins mai multe cazuri de corupţie şi abuz în serviciu şi au anulat mai multe condamnări penale.

În iulie, Curtea de Justiției a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că modificările aduse termenului de prescripție au un impact asupra intereselor financiare ale Uniunii Europene și a afirmat că dispozițiile legale privind prescripția nu ar trebui să conducă la prescrierea faptelor în cauzele penale.

ONG-urile și grupurile de supraveghere judiciară au remarcat că acest lucru a dus la o practică judiciară inegală și imprevizibilă, unii judecători respingând cazurile și anulând condamnările pe baza deciziilor Curții Constituționale, iar alți judecători refuzând să facă acest lucru, pe baza deciziei Curții Europene”, se arată în raportul americanilor.

Citește și: Judecătorul care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu a scăpat de dosarele de la SIIJ. Cinci ani de pseudo-anchete

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului. Instituție folosită politic

Cu referire la Inspecția Judiciară, documentul remarcă faptul că aceasta a fost folosită pentru a elimina magistrații incomozi din sistem, eficacitatea instituției fiind pusă serios la îndoială.

„Societatea civilă și organismele guvernamentale de supraveghere au afirmat că acțiunile disciplinare ale Inspecției Judiciare au fost folosite împotriva judecătorilor sau procurorilor ca represalii politice pentru deciziile lor sau pentru înclinațiile lor politice.

Au existat acuzații credibile că judecătorii au fost eliminați din cazurile aflate în așteptarea acțiunilor disciplinare și apoi redistribuiți atunci când aceste acțiuni disciplinare s-au dovedit a nu avea niciun efect, sugerând că acțiunile disciplinare au fost utilizate în mod intenționat, pentru a influența judecătorii care au fost repartizați într-un proces sensibil”.

Achitarea securiștilor Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș de către instanța supremă în dosarul „Gheorghe Ursu” este indexată ca un alt eșec al sistemului judiciar.

Raportul mai precizează că fenomenul corupției și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au fost larg răspândite, cele mai importante cazuri fiind descoperite în vămi și în interiorul unităților de poliție, iar mita a fost percepută pe scară largă ca fiind comună în sectorul public, în special în sistemul de asistență medicală.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
6 COMENTARII
  1. „… utilizarea abuziva a fondurilor publice…”___–___asta trebuie sa fie direct catre coruptul suprem, care moare din dragoste pentru mujera sa, insa nu o vede cu saptamanile cat este in tara, ca apoi sa cheltuie* milioane pentru a se intalni cu ea prin locatii indepartate…(* pana la aceasta ora inca nu s-a rasuflat cu ce s-a deplasat iohan & suita, in SK, oricum , este evident, ca a lovit 2 gaste cu aceiasi piatra, si plimbare pe banii fraierilor si platirea unor datorii vechi, unul din insotitori este burdujel cel mic, care -coincidenta!- a devenit si candidat la primaria generala a capitalei, si -eventual- de aici, la postul suprem, pentru care burduja cel batran i-a platit in avans, milioane lui iohan, devalizand vreo 3 banci, la rand…)

  2. Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux” ( Maria Popa Marti, 23 Aprilie 2024, ora 11:57) K.Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux …GLOBAL JET LOUXEMBURG… a fost întrebat de ce, în condiţiile în care economia şchioapătă, a ales o nouă vizită cu un avion de lux, în timp ce membrii Executivului au venit cu un avion de linie.. 8 MILIOANE EURO, anul trecut pe vizite(…)___–___In sfarsit, cum era de banuit, ” sacalul poate sa-si schimbe parul, dar nu si naravul”, dar -pana la urma- bravo lui!, daca fraierii pun botu’ si se fac pres la ghiarele lui, ce mai poti zice…Pana si cei din executiv( insotitorii), trebuie sa se simta urat de tot insultati, dar inghit in sec, pana la urma inteleg si ei ca sunt doar paraziti de gradul doi sau trei…

  3. „… fantele…”(burduja cel mic)/ „… devalizat BANCOREX…”- burduja cel batran)(Rodica Culcer-„PSDNL, mahalaua politica a capitalei”)//2-(01 Mai 2024) – Șoșoacă intră în cursa pentru Primăria Capitalei. „O să îi încurc pe toți”___–___zeita vanatorii este libera*, fantele la fel, le mai trebuie un nash, care nu poate fi decat ” fanfaronul tacut”, in special de cand costurile au fost platite-anticipat- de burduja cel batran…(* mai degraba vrea sa-l imbarlige pe UNUL, decat sa-i „incurce pe tori”, desi-oricum- o face prin existenta…)

  4. „…Democrația și drepturile omului suferă în România și din alte cauze, care sunt, de fapt, generate la origine de corupție, incompetență și/sau proastă guvernare…(„Proasta guvernare amenință drepturile omului-Raportul Departamentului de Stat vorbește despre eșecul lamentabil al statului în protecția drepturilor omului.(Raluca Alexandrescu-30.04.2024)___–___pleiada de articole pe tema, dar -vorba cea- ” apa trece, bolovanii raman”, in frunte cu bolovanul-sef, care -totusi- pare a fi obosit, S-A CERUT LA OLITZA, ADICA LA PENSIE…

  5. CINE A FURAT ROMANIA?(ziare.com) „…celebrul faliment Bancorex, din 1997, care a însemnat 2,4 miliarde de dolari pierdute de România. …..Adevăratul furt de la Ministerul SănătățiiCurtea de Conturi arată într-un raport oficial din decembrie 2023 ce jaf din banii publici e la Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila (PSD).Raportul arată că medicamente de 800 milioane lei există doar pe hârtie. Au fost plătite, apar în acte, NU au ajuns niciodată la bolnavi…’___–__practic, NUMAI din 2 focuri, au fost devalizati peste 3 MILIARDE EURO(!!!), iar o parte din acesti bani au ajuns direct in buzunarele a doi apropiati- f. apropiati- ai asa-zisei „foste securitati”, ginerele unui fost-iohan- si odrasla unui alt fost mare la securitate, rafila, amandoi ajunsi in cele mai importante posturi din tara si , impreuna, omoara la romani pe capete, iar pe cei apti de munca, ii trimit in Austria si Germania…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ziua Mondială a Libertății Presei. Despre jurnaliștii corecți și despre propagandiști

Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită în fiecare...

Cum a reușit Turcia să atragă 50 de milioane de turiști într-un an

Cum a reușit Turcia să atragă unu număr impresionant...