PSD-PNL renunță la Cîrstoiu. Reintră Firea în cursă. Și Burduja

Data:

PSD-PNL renunță la Cîrstoiu, după o ședință maraton, care a durat luni 14 ore. Doctorul nu a dorit să se retragă, dar în cele din urmă Marcel Ciolacu ar fi propus ca cele două partide să revină la soluția cu candidați separați, potrivit surselor politice.

În aceste condiții, în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei vor reintra Gabriela Firea, din partea PSD, și Sebastian Burduja, din partea PNL.

Cei doi fuseseră puși șefi de campanie pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu, după ce inițial ambii își manifestaseră dorința de a candida.

Citește și Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Și alte nume au fost luate în calcul

Înainte de a decide să meargă cu candidați separați, Ciolacu și Ciucă au analizat și alte nume de potențiali candidați.

E vorba despre medicul Adrian Streinu-Cercel, senatorul PSD Daniel Zamfir, fostul ministru PSD Eugen Teodorovici și Adrian Cioroianu, actualul director al Bibliotecii Naționale.

Toate aceste nume fie au o problemă de notorietate, fie nu ar fi fost acceptate de activele de partid”, a declarat pentru G4Media un lider al coaliției.

Propunerea candidaturilor separate a venit de la Marcel Ciolacu, potrivit surselor G4Media, ca urmare a clasării proaste în sondaje a lui Cîrstoiu și a problemelor de integritate ale acestuia, dar și pentru a salva voturile de partid, periclitate de un candidat respins de activul ambelor formațiuni.

Nicolae Ciucă a acceptat propunerea.

Citește și Orașul cu nasul pe sus votează un golan

PSD-PNL renunță la Cîrstoiu. Revine Firea

Gabriela Firea și Sebastian Burduja au fost aleși ca noii candidați ai celor două partide pentru că sunt președinții organizațiilor din București ale PSD, respectiv PNL.

E o decizie a disperării, în încercarea de a salva voturile de partid, periclitate de candidatura independentului Cîrstoiu”, a declarat pentru G4Media un alt lider al coaliției.

Decizia ca fiecare partid să meargă cu propriul candidat a avut rolul de a salva voturile PSD și PNL atât la Consiliul General al Municipiului București, cât și la europarlamentare, potrivit G4Media.

Ce șanse are Firea în fața lui Nicușor Dan și Piedone

Firea și Piedone își vor împărți voturile electoratului de stânga. Practic, ce făcea dreapta în mod tradițional – canibalizarea voturilor – acum face și stânga, scrie jurnalistul Sebastian Zachmann

„Gabriela Firea nu are nimic de pierdut. Dacă, printr-o minune, câștigă, devine eroina PSD. Dacă pierde, e martira sacrificată pe altarul partidului. Și-a asigurat deja premiul de consolare: mandatul de eurodeputat.

Sebastian Burduja este în cea mai ingrată poziție. O bună parte din electoratul liberal a migrat deja către Nicușor Dan, văzut drept candidatul autentic al dreptei în lupta cu PSD-Piedone.

Alți liberali indeciși vor merge pe teoria votului util, deci tot pe Nicușor vor pune ștampila pentru a bloca stânga (PSD + Piedone). Mai rămâne electoratul fidel, care oricum nu e prea numeros în București.

Piedone rămâne cu o singură miză: orgoliul de a rupe cât mai mult de la PSD”, menționează jurnalistul.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Octav Ganea/InquamPhotos

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Clanul Piedone și firmele norocoase cu contracte grase | Aktual24

Clanul Piedone și firmele norocoase cu contracte grase. În...

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Cum a reușit Turcia să atragă 50 de milioane de turiști într-un an

Cum a reușit Turcia să atragă unu număr impresionant...

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...